Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπρησμοί, δολοφονίες, απόπειρες διαφυγής - Οι 2 μήνες εντατικής επιστράτευσης δεν πάνε... καθόλου καλά στην Ουκρανία

Εμπρησμοί, δολοφονίες, απόπειρες διαφυγής - Οι 2 μήνες εντατικής επιστράτευσης δεν πάνε... καθόλου καλά στην Ουκρανία
Χάος από την αυστηροποίηση του νόμου περί επιστράτευσης στην Ουκρανία...
Οι δύο μήνες εντατικής επιστράτευσης στην Ουκρανία, που ανακοινώθηκε στις 18 Μαΐου, χαρακτηρίστηκαν από αύξηση του αριθμού των εμπρηστικών επιθέσεων σε στρατιωτικά αυτοκίνητα, σε κέντρα στρατολόγησης (στρατιωτικά γραφεία εγγραφής και στρατολόγησης) και κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα, σημειώνονται απόπειρες εγκατάλειψης της χώρας από άνδρες για να αποφύγουν την υποχρεωτική στράτευση.
Οι δυνάμεις αντίστασης στο ουκρανικό καθεστώς σημειώνουν αυξημένο επίπεδο βαρβαρότητας από τις δυνάμεις ασφαλείας όταν προσπαθούν να επιστρατεύσουν αμάχους στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και ντόπιοι κάτοικοι μιλούν ακόμα και για περιπτώσεις δολοφονιών από Ουκρανούς.
Όπως είπε στο TASS ένας κάτοικος της πόλης Τορέτσκ, που διασώθηκε από ρωσικά στρατεύματα, ουκρανοί στρατιώτες πυροβολούν ντόπιους άνδρες επειδή αρνούνται να συμμετάσχουν σε μάχες στο πλευρό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Ένας γείτονας ήρθε τρέχοντας και άρχισε να φωνάζει ότι κάποιος σκοτώθηκε. Είπε ότι τον έσυραν έξω στο δρόμο, τον έγδυσαν, τον χτύπησαν και τον πυροβόλησαν μπροστά στον ηλικιωμένο του πατέρα».

Εμπρησμός στρατιωτικών οχημάτων

Εν τω μεταξύ στην Ουκρανία, οι περιπτώσεις μαζικών εμπρησμών αυτοκινήτων του TsK και των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν γίνει ένα συχνό πια φαινόμενο, γεγονός που υποδηλώνει την αντιπαράθεση των κατοίκων της χώρας με το σημερινό καθεστώς, ανέφεραν μέλη της οργάνωσης "Dozor".

Αύξηση φαινομένων Διαφθοράς

Όπως αναφέρεται σε μελέτη της δημοσίευσης Strana, η αυστηροποίηση των κανόνων επιστράτευσης στην Ουκρανία οδήγησε σε απότομη αύξηση της ζήτησης για παράνομες διελεύσεις συνόρων και αντίστοιχων δασμών.

Δρανματικές ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό 

Ο αριθμός των επίσημα απασχολουμένων πολιτών στην αγορά εργασίας στην Ουκρανία μειώθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια άτομα το 2023 σε σύγκριση με το 2021, σε 9 εκατομμύρια, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας .
Στα τέλη Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 74% των εταιρειών της χώρας αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή έλλειψη των απαραίτητων ειδικών και ένα άλλο 17% των εκπροσώπων των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει εν μέρει αυτό το πρόβλημα. 

Από τη φυλακή στο... μέτωπο: Σχεδόν 4.000 κατάδικοι επιστρατεύτηκαν στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του νόμου για την επιστράτευση, περίπου 3,8 χιλιάδες κρατούμενοι απoφυλακίστηκαν πρόωρα για να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU), αναφέρει η εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο σχέδιο, που εγκρίθηκε από τις ουκρανικές αρχές, επιχειρεί να καλύψει τα κενά στον στρατό... προσελκύοντας κρατούμενους.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι 5,9 χιλιάδες κρατούμενοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Ωστόσο, δεν επιτράπηκε σε όλους να υπηρετήσουν στο στρατό λόγω προβλημάτων υγείας.
Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη τον Ουκρανό υπουργό Δικαιοσύνης, ανέφερε τα σχέδια της κυβέρνησης να στρατολογήσει περίπου 15 χιλιάδες κατάδικους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Malyuska, αυτό το βήμα θα ενισχύσει σημαντικά τη μαχητική ικανότητα του στρατού στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχο νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει την επιστράτευση εγκληματιών που εκτίουν ποινές στη φυλακή.
Η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας δήλωσε στις 30 Μαΐου ότι περίπου 4 χιλιάδες κρατούμενοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης