Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Η Αρκτική μετατρέπεται σε τόπο «στρατηγικού ανταγωνισμού»... και ο ρόλος της Ρωσίας

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Η Αρκτική μετατρέπεται σε τόπο «στρατηγικού ανταγωνισμού»... και ο ρόλος της Ρωσίας
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο, η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στην Αρκτική
«Οι μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, καθώς και οι αυξανόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν την ανάγκη ανάπτυξης νέων στρατηγικών προσεγγίσεων για την Αρκτική», αναφέρει το Αμερικανικό Πεντάγωνο
Μεταξύ των αλλαγών στην παγκόσμια σκηνή είναι η ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και η αυξημένη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Το Πεντάγωνο σημείωσε ότι η Αρκτική μετατρέπεται σε τόπο «στρατηγικού ανταγωνισμού» και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους, «πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν από κοινού αυτήν την πρόκληση».
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο, η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας σε αυτή την περιοχή, τις αυξανόμενες δυνατότητες της Ρωσίας στην Αρκτική, που δυνητικά αποτελούν απειλή για το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων, καθώς και για τα κλιματικά προβλήματα.
«Η Αρκτική θα μπορούσε να βιώσει το πρώτο της καλοκαίρι χωρίς πάγο έως το 2030 και η απώλεια πάγου θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση των θαλάσσιων διαδρομών της Αρκτικής και στην αύξηση της διαθεσιμότητας των υποβρύχιων πόρων, με τη σειρά της, θα αυξήσει τους κινδύνους ατυχημάτων, εσφαλμένων υπολογισμών και επιδείνωση της περιβαλλοντικής κατάστασης», αναφέρει το Αμερικανικό Πεντάγωνο
Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για μια ειρηνική, σταθερή Αρκτική και βλέπουν μια ζώνη συνεργασίας σε αυτή την περιοχή.
Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να πραγματοποιήσει εκεί τόσο ανεξάρτητες όσο και διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις για να αποδείξει την μαχητική της ικανότητα και διαλειτουργικότητα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να συνεργαστούν με τους εταίρους και τους συμμάχους τους στην Αρκτική, καθώς και με βιομηχανικές εταιρείες και φυλές στην Αλάσκα.
Σύμφωνα με τη στρατηγική, αυτό είναι απαραίτητο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων παρακολούθησης και αντίδρασης, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης