Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ 49 αμερικανικά Abrams και γερμανικά Leopard αποδείχθηκαν παλιοσίδερα και οι Ρώσοι έχασαν 100 τανκς T-90

Ενώ 49 αμερικανικά Abrams και γερμανικά Leopard αποδείχθηκαν παλιοσίδερα και οι Ρώσοι έχασαν 100 τανκς T-90
Το Τ-90 ρωσικής κατασκευής παρά τις απώλειες αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό και καταστροφικό τόσο από τα Abrams όσο και από τα Leopard
Τα τανκς είναι εύκολοι στόχοι για τα drones τα οποία τα μετατρέπουν σε παλιοσίδερα…
H πρόσφατη εμπειρία στο Ουκρανικό στον πρώτο πραγματικό πόλεμο μεγάλων δυνάμεων απέδειξε, ότι η υπεροχή σε πυροβολικό και αεροπορία είναι σταθερές αξίες, τα τανκς παρά τις απώλειες είναι σοβαρό εργαλείο πολέμου… ωστόσο κατεγράφησαν οι περισσότερες απώλειες…
Το όπλο ωστόσο που κάνει την διαφορά συντριπτικά είναι τα drones… μόνο το Lancet αυτό το απίστευτο drone των Ρώσων έχει καταστρέψει πάνω από 1.100 Ουκρανικούς στόχους…

Οι Ρώσοι έχουν χάσει 100 T-90 Proryv Main Battle Tank (MBT) στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχασε 100 T-90 Proryv Main Battle Tank (MBT) στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι απώλειες των T-90M τεκμηριώθηκαν από την Oryx, έναν ολλανδικό ιστότοπο πληροφοριών ανοιχτού κώδικα που παρακολουθεί και επαληθεύει τις στρατιωτικές απώλειες και στις δύο πλευρές.
Πρόσφατα ανέβηκε ένα βίντεο στα social media που δείχνει την καταστροφή ενός T-90M MBT.
Η λεζάντα που δημοσιεύτηκε μαζί με το βίντεο έγραφε:
«Η βάση δεδομένων Oryx έσπασε τα 100 χαμένα ρωσικά άρματα μάχης T-90M. Και σαν γιορτή, ας έχουμε μια κλασική απώλεια T-90M!».
Οι μεγάλες απώλειες παραπέμπουν σε εξελισσόμενες τακτικές drones, στον πολλαπλασιασμό των drones καμικάζι και στην αύξηση της χρήσης των drones First-Person View (FPV) από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Τα επιθετικά drones είναι εμπορικά διαθέσιμα, off-the-shelf UAV εξοπλισμένα με κεφαλές ή εκρηκτικά από βλήματα Rocket-Propelled Grenade (RPG) για να πετάξουν σε στόχους.
The-abandoned-T-90M-with-the-drone-jammer-on-top-of-the-turret_1.jpg
Σχεδόν όλα αυτά τα drones επίθεσης καμικάζι ελέγχονται μέσω οθονών εικονικής πραγματικότητας δεμένες πάνω από τα μάτια και το μέτωπο του χειριστή για καλύτερο έλεγχο.
Περισσότερο από τα δύο τρίτα των ρωσικών αρμάτων μάχης που κατέστρεψε ο στρατός της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες έχουν χτυπηθεί με drones FPV.
Η Ρωσία τοποθέτησε ορισμένα T-90M με χαλύβδινους κλωβούς για να τα προστατεύσει από αντιαρματικά όπλα και drones. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από βίντεο με ορισμένες απώλειες T-90M, οι κλωβοί δεν είναι πάντα αποτελεσματικοί.
Τα drones πρώτου προσώπου έχουν καταφέρει να περάσουν αρκετές φορές.

Σε ένα σημείο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, ο ρωσικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί μεγαλύτερα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που ήταν στερεωμένα στην κορυφή των πυργίσκων των αρμάτων μάχης T-90M.
Τα τανκς χρησιμοποίησαν επίσης συστήματα αντι-μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (C-UAS) για να αποτρέψουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ωστόσο, δεν έλαβαν όλα τα MBT αυτά τα συστήματα.

Το T-90 είναι ένα κύριο άρμα μάχης τρίτης γενιάς που διαθέτει ενσωματωμένα τεμάχια εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης Kontakt-5 και ένα συγκολλημένο σύνθετο κύτος θωράκισης.
Αντί του ξεπερασμένου Kontakt-5, το αναβαθμισμένο μοντέλο T-90M ενσωματώνει την εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση Relikt (ERA), η οποία προορίζεται να προστατεύει τα διαμορφωμένα φορτία και να μειώσει τον αντίκτυπο της κρούσης με σταθεροποιημένα πτερύγια θωράκισης (APFSDS).

Το Τ-90 ρωσικής κατασκευής παρά τις απώλειες αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό και καταστροφικό τόσο από τα Abrams όσο και από τα Leopard.
Το μικρότερο μέγεθος και το χαμηλό προφίλ του T-90 φέρεται να του επιτρέπουν να κινείται σε στενούς χώρους όπως σε δάση και βουνά, επιτρέποντάς του έτσι να εδραιωθεί.
Παρόλα αυτά, το Τ-90 δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την απειλή που προκαλείται από τα μικρά drones - καμικάζι.
Σε πεδίο μάχης π.χ. σε ανοικτούς χώρους το Τ-90 αποδείχθηκε κορυφαίο ωστόσο όταν βρεθεί σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές καθίσταται πιο ευάλωτο, όπως φάνηκε και με τα Ισραηλινά τανκς που με τακτικές αστικού πολέμου τα χτυπούν οι μαχητές της Hamas
Από την άλλη πλευρά, η απειλή των drones καμικάζι είναι επίσης εξίσου ανησυχητική για την Ουκρανία, καθώς τα ρωσικά UAV έχουν καταστρέψει ορισμένα από τα καλύτερα δυτικά τεθωρακισμένα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών Leopard-2 και των ΗΠΑ Abrams MBT.
Ένας Ουκρανός Διοικητής προειδοποίησε πρόσφατα ότι το Abrams χρειάζεται περισσότερη προστασία για να επιβιώσει.

Το αμερικανικό Abrams δεν επιβιώνει στην Ουκρανία

Όπως αποδεικνύεται από τις αρχικές ήττες και απώλειες στο πεδίο της μάχης, τα αμερικανικά Abrams περνάνε πολύ δύσκολα στην Ουκρανία.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αμερικανικής κατασκευής Abrams MBT πολεμούν σε μια πιο δύσκολη κατάσταση από τους προηγούμενους πολέμους.
Όχι μόνο αντιμετωπίζουν έναν τρομερό αντίπαλο, αλλά τους λείπει και η προστασία που διέθεταν σε παλαιότερες συγκρούσεις.
abrams_61da60.jpg

Τα εξελιγμένα άρματα μάχης M1A1 Abrams στην Ουκρανία είναι πλέον εξοπλισμένα με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου για να αποκρούσουν τις απειλές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξοπλίσει τα άρματα μάχης τους με πλακίδια αντιδραστικής θωράκισης και θωράκιση κλουβιού για να ενισχύσουν την προστασία κατά τις αποστολές μάχης.
Προηγούμενες αναφορές υποδεικνύουν ότι τα άρματα μάχης Abrams λάμβαναν νέες οθόνες τεθωρακισμένων προτύπων παραγωγής στους πυργίσκους τους και πρόσθετες τροποποιήσεις εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (ERA).
Ωστόσο, πρόσφατα ένας Ουκρανός διοικητής αρμάτων μάχης τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω εξωτερική προστασία για αυτά τα βαριά τεθωρακισμένα οχήματα για να αποκρούσουν εχθρικές επιθέσεις με drone και πυροβολικό.
Ο διοικητής, γνωστός με το διακριτικό κλήσης Zakon, ότι το Abrams αξίας 10 εκατ δολαρίων ήταν μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα σοβιετικά τανκς της Ουκρανίας στην πρώιμη σύγκρουση (όπως το T-72 ή το T-64).
Αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να ανησυχούν για αρκετές ρωσικές απειλές, ειδικά τα μικρά εκρηκτικά drones.

Ο Ζάκον είπε ότι τα ρωσικά drones FPV απειλούν σοβαρά τα τανκς Abrams.
Έχουν επιτεθεί στο τανκ του αρκετές φορές, ακόμη και σε σμήνη ή ομάδες drones.
Διηγήθηκε ένα τέτοιο περιστατικό που συνέβη πρόσφατα. Ισχυρίστηκε ότι το πλήρωμα κατάφερε να επιβιώσει χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου του τανκ, οι οποίες καταστέλλουν το σήμα που συνδέει τον χειριστή του drone.
Σύμφωνα με αναφορές, η Ουκρανία έχασε τουλάχιστον 10 από τα 31 άρματα μάχης Abrams που προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Καθώς ο πόλεμος σέρνεται, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει περισσότερα δυτικά άρματα μάχης, ειδικά καθώς η προμήθεια πρόσθετων MBT παραμένει αβέβαιη.
Συνολικά πάντως έχουν καταστραφεί η δεχθεί σοβαρά χτυπήματα από drones και πυροβολικό 49 άρματα μάχης τύπου Leopard, Abrams κ.α.
t-90-tank.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης