Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινδυνεύει ο Biden να χάσει ακόμη και τον Λευκό Οίκο; - Το μέγα λάθος με την 25η τροπολογία

Κινδυνεύει ο Biden να χάσει ακόμη και τον Λευκό Οίκο; - Το μέγα λάθος με την 25η τροπολογία
Πώς μπορεί ο Biden να παραμείνει στο αξίωμα όταν δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει το αξίωμα;
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden να αποσυρθεί ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος έλυσε ένα άμεσο πρόβλημα για το κόμμα του.
Ο Biden έχει πέσει κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ αποδυναμωμένος λόγω ηλικίας για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία.
Ωστόσο, τώρα έχει δημιουργήσει πολλά νέα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του προφανούς, δηλαδή ενός προέδρου που θεωρείται ανίκανος να θέσει υποψηφιότητα για ένα αξίωμα που συνεχίζει να κατέχει.
Το Δημοκρατικό Κόμμα ουσιαστικά δημιούργησε τη δική του πολιτική εκδοχή της 25ης Τροποποίησης αναγκάζοντας τον Biden να φύγει από την κούρσα.
Αυτή η απόφαση ήταν σχεδόν τόσο εθελοντική όσο η έξοδος από ένα κτίριο μέσω ενός παραθύρου στον 46ο όροφο.
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν σε πετούν από το παράθυρο οι πιο στενοί σου φίλοι.
Η εικόνα της διαδοχής θα αλλάξει σύντομα τα ΜΜΕ που θα επαινέσουν τον Biden μετά από εβδομάδες που τον κήρυτταν ανίκανο και αδύναμο.
Αυτό, ωστόσο, αφήνει το ερώτημα μετά την πτώση.
Πώς μπορεί ο Biden να παραμείνει στο αξίωμα όταν δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει το αξίωμα;

Οι λόγοι της αποχώρησης;

Ο Biden είναι ιδιαίτερα ασαφής σχετικά με τον λόγο της αποχώρησής του, αφού υποστήριξε για μέρες ότι θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος.
Είπε απλώς ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Το Δημοκρατικό κόμμα έχει δύο εξίσου μη ελκυστικές επιλογές.
Πρώτον, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο Biden αποσύρθηκε λόγω της αναγνώρισης ότι δεν είναι πλέον πολιτικά βιώσιμος.
Αλλά αυτό αποτελεί χλευασμό της δημοκρατικής διαδικασίας.
Εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από τις προκριματικές εκλογές για να τον επιλέξουν ως υποψήφιο.
Τώρα θα παραμεριζόταν και θα αντικατασταθεί από μια ψηφοφορία του κομματικού μηχανισμού.
Δεύτερον, θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι ο Biden ήταν, όπως δηλώθηκε επί εβδομάδες στα μέσα ενημέρωσης και προσωπικότητες, πολύ αποδυναμωμένος τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.
Ωστόσο, αυτό καθιστά αυτήν την απόσυρση μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν αγώνα σύμφωνα με την 25η Τροποποίηση.

Τι προβλέπει η τροποποίηση

Η εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα συνταγματική διαμάχη.
Η 25η τροπολογία συντάχθηκε έχοντας κατά νου σε μεγάλο βαθμό τις σωματικές αναπηρίες.
Εάν ένας πρόεδρος είναι σε κώμα, η ανικανότητα είναι προφανής και η Ενότητα 4 επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και στην πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου να υπογράψουν μια δήλωση στο Κογκρέσο ότι ένας πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει αξίωμα.
Ωστόσο, η Harris θέλει να αποφύγει την εικόνα του Βρούτου στην αποστολή του προέδρου.
Για να υποστηρίξει μια τέτοια δήλωση θα κινδύνευε ο Biden να διακηρύξει "Et tu, Kamala;" στο έθνος.
Το κλειδί για τη διαδοχή δεν πρέπει να θεωρείται ως το χέρι που σπρώχνει τον πρόεδρο έξω από το παράθυρο.
Η πολιτική ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με τη μαφία για το capo di tutti i capi: Kill a don, never be a don.
Δεν είναι, δηλαδή, καθόλου ευοίωνο μονοπάτι για έναν πολιτικό.

Η ενδιαφέρουσα πτυχή…

Υπάρχει, ωστόσο, μια άλλη ενδιαφέρουσα πιθανότητα.
Η Ενότητα 4 προβλέπει ότι η φυσική κατάσταση ενός προέδρου μπορεί να τεθεί ενώπιον του Κογκρέσου όταν ο «Αντιπρόεδρος και η πλειοψηφία είτε των κύριων στελεχών των εκτελεστικών τμημάτων είτε άλλου οργάνου που το Κογκρέσο προβλέπει από το νόμο».
Προηγουμένως, οι Δημοκρατικοί ανέφεραν αυτό για να υποδείξουν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους σώμα για να αναγκάσουν τον πρώην πρόεδρο Donald Trump να αποχωρήσει από το γραφείο.
Πράγματι, ο εκπρόσωπος Jaime Raskin (D-Md.) υποστήριξε τη νομοθεσία που κάλεσε την Επιτροπή Εποπτείας για τον Νόμο για την Προεδρική Ικανότητα για να δημιουργήσει μια επιτροπή εξουσιοδοτημένη να εξετάζει έναν πρόεδρο στο Κογκρέσο σχετικά με την ικανότητα του προέδρου.
Θα παρακάμπτει την ανάγκη να γίνει η Harris το κύριο χέρι που έστειλε έναν πρόεδρο.
Το ερώτημα είναι αν το Κογκρέσο θα λάβει τώρα αυτήν την απόφαση για να δικαιολογήσει μια έρευνα ή ακόμα και ένα νομοσχέδιο που μοιάζει με το Raskin.
Αυτό είναι διαφορετικό από την απόφαση του Προέδρου Lyndon Johnson στις 31 Μαρτίου 1968, ότι «δεν θα επιδιώξω και δεν θα δεχτώ τον διορισμό του κόμματός μου για άλλη μια θητεία ως πρόεδρος σας».
Αυτό ήταν πριν από τις προκριματικές.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Biden κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα εμπόδισε όποιον τον αμφισβητούσε και απαγόρευσε οποιαδήποτε συζήτηση.
Εκατομμύρια τον ψήφισαν και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια συνεισέφεραν στην εκστρατεία του.
Τώρα αποσύρεται εβδομάδες πριν αποδεχτεί την υποψηφιότητα.
Αυτή η άνευ προηγουμένου απόφαση από μόνη της θα δικαιολογούσε μια έρευνα της Βουλής για τη συνεχιζόμενη ικανότητα του Biden να υπηρετήσει σε ένα αξίωμα που δεν πιστεύει πλέον ότι μπορεί να αναλάβει μετά τον Ιανουάριο του 2025.
Πριν από αυτή την απόφαση, ένας ειδικός σύμβουλος ανέφερε τις μειωμένες ικανότητες του Προέδρου Biden ως λόγο για να μην του απαγγελθεί κατηγορία για παράνομη διατήρηση και χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού.
Τώρα, ο πρόεδρος ουσιαστικά λέει ότι, εκτός από το ότι φέρεται ότι είναι πολύ αποδυναμωμένος για να διωχθεί, είναι πολύ αποδυναμωμένος για να είναι υποψήφιος για το αξίωμα που κατέχει αυτή τη στιγμή.
Το ερώτημα είναι αν ο Biden τελείωσε τον αγώνα για να διατηρήσει την υποψηφιότητά του μόνο για να πυροδοτήσει έναν αγώνα για να διατηρήσει το αξίωμά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης