Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν παίρνει θέση για τα κατασκοπευτικά λογισμικά - «Όχι» στην κατάχρηση με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια

Η Κομισιόν παίρνει θέση για τα κατασκοπευτικά λογισμικά - «Όχι» στην κατάχρηση με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια
Η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού πρέπει να περιορίζεται σε σοβαρά εγκλήματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, οι δολοφονίες, το ξέπλυμα χρήματος, η διακίνηση ναρκωτικών και η διαφθορά
Σχετικά Άρθρα
Τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να επικαλούνται την εθνική ασφάλεια ως δικαιολογία για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, αναφέρει η Κομισιόν σε σχετικό προσχέδιο εγγράφου που αποκαλύπτει το Politico
Χωρίς να κατονομάσει ευθέως την ελληνική κυβέρνηση και το λογισμικό Predator, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δεν μπορούν να ασκούν την ευθύνη τους με τρόπο που υπονομεύει την αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού δικαίου» για την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτικότητα.
«Η κακή χρήση μπορεί να υπονομεύσει ή ακόμη και να καταστρέψει τη σωστή λειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών υπό τον μανδύα της υπεράσπισής τους. Το επεμβατικό λογισμικό παρακολούθησης έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα και επομένως πρέπει να ελέγχεται αυστηρά». «Το γεγονός ότι η εθνική ασφάλεια διακυβεύεται δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο», σημειώνεται. 
Το δημοσίευμα του Politico αναφέρεται σε παραδείγματα κατασκοπείας πολιτών στην Ισπανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα. 
Όταν το έγγραφο της Κομισιόν οριστικοποιηθεί, θα είναι η πρώτη φορά που το ανώτατο ευρωπαϊκό όργανο παίρνει θέση για τα κατασκοπευτικά λογισμικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και είχε αρχικά προγραμματιστεί να δημοσιευθεί τον Ιούνιο, η ημερομηνία δημοσίευσης του τελικού εγγράφου έχει καθυστερήσει.
Το προσχέδιο προτείνει εγγυήσεις και συνθήκες που πρέπει να εφαρμοστούν ανεξαρτήτως του σκοπού της παρακολούθησης. Οι εν λόγω εγγυήσεις περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι ένα δικαστήριο ή ανεξάρτητο σώμα έχει εξουσιοδοτήσει την παρακολούθηση εκ των προτέρων και τον αποκλεισμό της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού σε δημοσιογράφους και άλλους. Θα απαιτεί επίσης ελέγχους σχετικά με τα δεδομένα που επεξεργάζονται και ότι υπάρχει ακόμα ένας έγκυρος λόγος για την παρακολούθηση. Προτείνει μάλιστα και την ενημέρωση των ατόμων που ήταν υπό παρακολούθηση.
Ξεκαθαρίζει ότι η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού για την επιβολή του νόμου πρέπει να περιορίζεται σε σοβαρά εγκλήματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, οι δολοφονίες, το ξέπλυμα χρήματος, η διακίνηση ναρκωτικών και η διαφθορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης