Διεθνή

Η αποδολαριοποίηση είναι… ασταμάτητη – Ρωσία και Ινδία ρίχνουν το νόμισμα των ΗΠΑ στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας

Η αποδολαριοποίηση είναι… ασταμάτητη – Ρωσία και Ινδία ρίχνουν το νόμισμα των ΗΠΑ στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας
Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξάνεται χάρη στους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα…
Nα διεξάγουν εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις στα αντίστοιχα εθνικά τους νομίσματα (ρουπία και ρούβλι) συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στη Μόσχα ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi και ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin – γεγονός το οποίο αποτελεί de facto εκκίνηση της διαδικασίας αποδολαριοποίησης της Ινδίας –μιας χώρας που προβλέπεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο τα επόμενα χρόνια– και της Ρωσίας, η οποία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έχει ήδη εκτοπίσει την Ιαπωνία από την τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τη μέτρηση της αγοραστικής δύναμης.
Μάλιστα, η αποδολαριοποίηση θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο μετά την προσεχή σύνοδο κορυφής BRICS+ στο Καζάν τον Οκτώβριο, της οποίας θα προεδρεύσει η Ρωσία.
Στις 9 Ιουλίου, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, δήλωσε ότι ο «μεγαλύτερος φόβος» της ήταν η αποδολαριοποίηση, λόγω της σκληρότητας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά των αντιπάλων της Ουάσιγκτον, που αναζητούν εναλλακτικές αντί του δολαρίου.
Ο αναλυτής William Pesek των Asia Times, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, επιβεβαιώνει και επιβεβαιώνει την «παραδοχή της Janet Yellen: Η αποδολαριοποίηση είναι πλέον ο μεγαλύτερος φόβος της».
Ο Pesek αντιπαραβάλλει την αισιοδοξία της Yellen πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, όταν καυχήθηκε με το τώρα: «Δεν νομίζω ότι το δολάριο έχει σοβαρό ανταγωνισμό και δεν είναι πιθανό να έχει για πολύ καιρό».
Τον Μάρτιο του 2022, ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας είχε μόλις ξεκινήσει…
Τότε, η σκληρή υφυπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland ανατράπηκε λόγω αποτυχίας να γονατίσει, μέσω των κυρώσεων, τη Μόσχα.

Η οικονομική κατάταξη της Ρωσίας

Αντίθετα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ταξινομήθηκε ως χώρα υψηλού εισοδήματος, επιβεβαιώνοντας το αποτυχημένο καθεστώς κυρώσεων της Δύσης.
Σύμφωνα με τον Pesek, δύο δυναμικές επιταχύνουν την αποδολαριοποίηση στην Ουάσιγκτον:
Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί εκθετικά και τώρα πλησιάζει τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, και ο αμερικανικός εκλογικός κύκλος.
Και αυτά ίσχυαν πριν από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψηφίου Donald Trump, και αφότου ο Biden ανακοίνωσε, τελικά, ότι παραιτείται από υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Βέβαια, η αποδολαριοποίηση μοιάζει παράδοξη όταν, μέχρι στιγμής φέτος, το δολάριο έχει αυξηθεί κατά 13% έναντι του γιεν Ιαπωνίας - για να μην αναφέρουμε περισσότερο από 10% έναντι του ευρώ.
Ωστόσο, η διαδικασία αποδολαριοποίησης αφορά το καθεστώς του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος.
Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι η ισχύς του δολαρίου προέρχεται από τα ηγεμονικά του ομόλογα, που πριν από 11 χρόνια αντιστοιχούσε στο 9,36% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει σχεδόν τα 110 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Προπαγάνδα

Δυτικά think tank, όπως το γεωοικονομικό κέντρο Atlantic Council, συνεχίζουν να επαινούν το δολάριο και να απορρίπτουν άλλες μορφές νομίσματος.
Χαιρετίζουν την άνθηση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά αποκρύβουν το γεγονός ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ οφείλεται στην «Πολεμική οικονομία» του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, του οποίου η συμβολή στο εγχώριο ΑΕΠ είναι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να διατηρήσει την κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο, η Ινδία και η Ρωσία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προώθηση ενός διμερούς συστήματος διακανονισμών με χρήση εθνικών νομισμάτων όταν ο Mondi επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 8-9 Ιουλίου.
Από το 2023, η Ινδία και η Ρωσία έχουν διπλασιάσει τις πληρωμές τους στα εθνικά τους νομίσματα παρά τις κυρώσεις υπό τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank, διαχειρίζεται τις περισσότερες πληρωμές για ινδικές εξαγωγές στη Ρωσία.
Όπως είναι φυσικό, αυτή η άνοδος αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονη μετά την επίσκεψη του Mondi στη Μόσχα, ειδικά αφότου οι οικονομολόγοι και επιχειρηματίες που εργάζονται στη Ρωσία εξέφρασαν την ελπίδα να επωφεληθούν από το κενό που δημιουργείται από την έξοδο των δυτικών εταιρειών.
Οι εξαγωγές της Ινδίας στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 59% μεταξύ των οικονομικών ετών 2021 και 2024, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά περίπου 8.300% λόγω της προμήθειας αργού πετρελαίου από την Ινδία σε πολύ φθηνή τιμή.
Αν και το εμπορικό έλλειμμα έχει αυξηθεί στα 57,2 δισεκατομμύρια δολάρια από 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τον πόλεμο, η ινδική δεξαμενή σκέψης Global Trade Research Initiative σημειώνει ότι αυτή η άνοδος οφείλεται σε ευνοϊκούς εμπορικούς όρους, όπως η μειωμένη ενέργεια και την ανάγκη της Μόσχας να βρει νέες αγορές εν μέσω δυτικών κυρώσεων.
«Με στόχο την επιτάχυνση και διατήρηση της ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου, οι ηγέτες συμφώνησαν να θέσουν τον διμερή εμπορικό στόχο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2030», αναφέρεται στο 12ο σημείο της κοινής δήλωσης 81 σημείων μετά την ολοκλήρωση της 22ης Συνόδου κορυφής Ινδίας - Ρωσίας.
Αν και το Νέο Δελχί δεν επιχειρεί ενεργά να ανταγωνιστεί την Ουάσιγκτον ενισχύοντας τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και τις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, οι Ινδοί φορείς λήψης αποφάσεων δεν θα διστάσουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας τους, όπως η απόκτηση φθηνής ρωσικής ενέργειας.
Αποκόπτοντας τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT και επιβάλλοντας κυρώσεις, οι ΗΠΑ, όπως προειδοποιούσε εδώ και χρόνια κάθε σοβαρός αναλυτής, επιτάχυναν την αποδολαριοποίηση, αντί να διατηρήσουν το ηγεμονικό τους σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης