Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας μετά το πρωτοφανές φιάσκο με την απόπειρα δολοφονίας κατά Trump

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας μετά το πρωτοφανές φιάσκο με την απόπειρα δολοφονίας κατά Trump
«Ως διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για οποιοδήποτε κενό ασφαλείας», είπε η Cheatle
Σχετικά Άρθρα
Την παραίτησή της ανακοίνωσε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service), Kimberly A. Cheatle, έπειτα από την παραδοχή της για... λάθη στην επιχείρηση την ημέρα που ο Donald Trump δέχτηκε την απόπειρα δολοφονίας στην επίθεση με πυροβολισμούς, κατά την ομιλία του στην Pensylvania.
Μετά το πρωτοφανές χάος που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή στον πρώην πλανητάρχη, η ίδια παραδέχθηκε χθες 22/7 ότι «αποτύχαμε» ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των προσωπικοτήτων υψηλού κύρους στις ΗΠΑ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για ελλείψεις και ανθρώπινες παραλείψεις.
«Ως διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για οποιοδήποτε κενό ασφαλείας», είπε η Cheatle κατά τη γνωστοποίηση της παραίτησης.
«Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, με βαριά καρδιά πήρα τη δύσκολη απόφαση να παραιτηθώ από τη θέση του διευθυντή σας» ανέφερε η Cheatle.


Τα ψέματα των Μυστικών Υπηρεσιών στις ΗΠΑ – Η ομάδα Trump είχε ζητήσει επιπλέον προστασία, αλλά την είχαν αρνηθεί

Εν τω μεταξύ, ψέματα φαίνεται ότι έχει πει η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, σχετικά με τα αιτήματα για πρόσθετη προστασία του πρώην προέδρου Donald Trump.
Την περασμένη Κυριακή, μία ημέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Trump, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας Anthony Guglielmi επέμεινε ότι ήταν «αναληθής ισχυρισμός» ότι η εκστρατεία του Trump στερήθηκε πρόσθετους πόρους ασφαλείας, χαρακτηρίζοντάς τον «απόλυτα ψευδή».
«Στην πραγματικότητα, προσθέσαμε πόρους και τεχνολογία και δυνατότητες ως μέρος του αυξημένου ρυθμού της καμπάνιας», συνέχισε σε ανάρτησή του στο X. Ο Guglielmi διαψεύστηκε τρεις ώρες αργότερα, λέγοντας στην ανταποκρίτρια της RealClearPolitics στον Λευκό Οίκο, Susan Crabtree, ότι η έκθεσή του για τους πόρους που εκτρέπονται ήταν «πολύ λάθος». Επιπλέον, «η Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών Kimberly Cheatle, η οποία δέχτηκε πιέσεις να παραιτηθεί λόγω ελλείψεων ασφαλείας στη συγκέντρωση, επανέλαβε αυτή την άρνηση σε μια συνάντηση με την ηγεσία της εκστρατείας Trump στο Ουισκόνσιν τη Δευτέρα», σύμφωνα με την Washington Post. 
Αλλά και η Washington Post αποκαλύπτει ότι είπαν ψέματα. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει, «ανώτατοι αξιωματούχοι της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ αρνήθηκαν επανειλημμένα αιτήματα για πρόσθετους πόρους και προσωπικό που αναζητούσε η ομάδα ασφαλείας του Donald Trump τα δύο χρόνια πριν από την απόπειρα δολοφονίας του. Οι πράκτορες που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του πρώην προέδρου ζήτησαν μαγνητόμετρα και περισσότερους πράκτορες για να ελέγξουν τους παρευρισκόμενους σε αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις στις οποίες παρευρέθηκε ο Trump, καθώς και επιπλέον ελεύθερους σκοπευτές και ειδικές ομάδες σε άλλες υπαίθριες εκδηλώσεις. Τα αιτήματα, τα οποία δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, απορρίφθηκαν μερικές φορές από ανώτερους αξιωματούχους της υπηρεσίας, οι οποίοι ανέφεραν διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πόρων σε μια υπηρεσία που αγωνίζεται εδώ και καιρό με ελλείψεις προσωπικού, είπαν. Αυτές οι απορρίψεις - ως απάντηση σε αιτήματα που έγιναν πολλές φορές γραπτώς - οδήγησαν σε μακροχρόνιες εντάσεις που έβαλαν αντιμέτωπους τον Trump, τους κορυφαίους βοηθούς του και τις λεπτομέρειες ασφαλείας του ενάντια στην ηγεσία της Μυστικής Υπηρεσίας, καθώς οι σύμβουλοι Trump ανησυχούσαν ιδιωτικά ότι η περίφημη υπηρεσία ασφαλείας δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τον πρώην πρόεδρο. Η Μυστική Υπηρεσία, αφού αρχικά αρνήθηκε να απορρίψει αιτήματα για πρόσθετη ασφάλεια, τώρα αναγνωρίζει ότι ορισμένα μπορεί να έχουν απορριφθεί.
Η αποκάλυψη έρχεται καθώς βετεράνοι των πρακτορείων λένε ότι η οργάνωση αναγκάστηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις εν μέσω ανταγωνιστικών απαιτήσεων, μιας αυξανόμενης λίστας προστατευόμενων και περιορισμένης χρηματοδότησης. 
Αφού η WaPo αντιμετώπισε τον Guglielmi, είπε ότι το πρακτορείο «είχε μάθει νέες πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν αρνηθεί κάποια αιτήματα για πρόσθετη ασφάλεια από τα στοιχεία του Trump», κάτι που μάλλον θα έπρεπε να είχε ελέγξει πριν πει ψέματα. Εν τω μεταξύ, η Μυστική Υπηρεσία προσπάθησε να μπλοκάρει ένα αίτημα της ομάδας Trump για ανιχνευτές μετάλλων στην αποφοίτηση του λυκείου του γιου του Barron, σύμφωνα με τους NY Times. Σύμφωνα με την έκθεση WaPo, ένας αξιωματούχος της Μυστικής Υπηρεσίας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι η υπηρεσία έχει πεπερασμένους πόρους και πρέπει να ανταποκριθεί στις ανταγωνιστικές απαιτήσεις - ιδιαίτερα για αντισκοπευτές, ομάδες αντεπίθεσης και ομάδες ένστολων αξιωματικών τμημάτων.

Trump: Δεν έλαβα προειδοποίηση από τη Μυστική Υπηρεσία για τον ένοπλο που επιχείρησε να με δολοφονήσει

Νωρίτερα, ο Donald Trump είχε τονίσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι δεν έλαβε καμιά προειδοποίηση από τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ προτού ανέβει στη σκηνή για να εκφωνήσει ομιλία σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τραυματίστηκε από τα πυρά του 20χρονου επίδοξου δολοφόνου.
«Έγιναν λάθη», είπε ο δημοσιογράφος στον Trump. «Παρακολουθούσαν τον τύπο επί σχεδόν μια ώρα, νωρίτερα. Κανείς δεν σας είπε να μην ανέβετε στη σκηνή;» ρώτησε τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.
«Κανείς δεν το ανέφερε, κανείς δεν είπε ότι υπήρχε πρόβλημα», απάντησε ο Donald Trump και συνέχισε λέγοντας: «Θα περίμενα για 15 (λεπτά), θα μπορούσαν να πουν να περιμένουμε για 15 λεπτά, 20 λεπτά, 5 λεπτά, οτιδήποτε. Κανείς δεν μίλησε!».
«Πώς ανέβηκε κάποιος σε εκείνη τη στέγη;» διερωτήθηκε ο Trump για τον 20χρονο δράστη. «Και γιατί δεν αναφέρθηκε, αφού τον είδαν πάνω στη στέγη», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης