Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Ray Dalio (Bridgewater): Οι ΗΠΑ είναι στο χείλος του Εμφυλίου – O Trump είναι πλέον ένας συμπαθής ημίθεος

Παρέμβαση Ray Dalio (Bridgewater): Οι ΗΠΑ είναι στο χείλος του Εμφυλίου – O Trump είναι πλέον ένας συμπαθής ημίθεος
Πολλά έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό ως αποτέλεσμα του debate Trump - Biden, της απόπειρας δολοφονίας Trump, του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι και της αποχώρησης του προέδρου Biden από τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, λέει ο ιδρυτής της Bridgewater
Στο χείλος του εμφυλίου πολέμου βρέθηκαν και είναι οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον ιδρυτή του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου, της Bridgewater, Ray Dalio, που πλέον εκτιμά πως ο Donald Trump, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στα μάτια των Αμερικανών φαντάζει με... ημίθεο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ray Dalio, η Αμερική πλησιάζει σε ένα σημείο που οι άνθρωποι θα πρέπει να προετοιμάζονται για συγκρούσεις, ενδεχομένως ακόμη και για εμφύλιους πολέμους.
«Το Ιούλιο, υπήρξε μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις.
Και αν οι εξελίξεις έχουν μεταβάλει την εικόνα, δεν έχουν αλλάξει τη στρατηγική κατεύθυνση» σημειώνει ο ιδρυτής της Bridgewater.
«Πολλά έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό ως αποτέλεσμα του debate Trump - Biden, της απόπειρας δολοφονίας Trump, του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι και της αποχώρησης του προέδρου Biden από τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ray Dalio, τα πιο σημαντικά είναι:

1) Τo debate υπονόμευσε την εμπιστοσύνη του λαού στις δυνατότητες του Προέδρου Biden και τις τακτικές του Δημοκρατικού Κόμματος.
Πολλοί διερωτώντο: Πώς μπόρεσαν οι Δημοκρατικοί να αποκρύψουν την κατάσταση του Biden και τις επιπτώσεις της στην προεδρία του και γιατί δεν είχαν τη δύναμη και την ειλικρίνεια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση γρήγορα και αποτελεσματικά;
«Αυτή η κακοδιαχείριση είναι αντιπροσωπευτική του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται τα πράγματα;».
2) Η απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump έφερε τη χώρα στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου.
Το χάος λόγω της οργής και της βίας θα καταλάμβανε τη χώρα την ίδια στιγμή που οι ηγέτες και των δύο κομμάτων θα ήταν εκτός πλάνου.
Επομένως δεν θα υπήρχε ξεκάθαρος δρόμος για συναίνεση.
Αντίθετα, «από θαύμα», ο Trump και η χώρα φάνηκαν «ευνοημένοι από τον Θεό» ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εμφανίστηκε ως μαχητής για τους περισσότερους.
Η αντίθεση με τον αδύναμο πρόεδρο Joe Biden ήταν εντυπωσιακή.
3) Το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών έδωσε την εντύπωση ενός ενωμένου, ισχυρού και στοχαστικού κοινού εθνικιστικού και φονταμενταλιστικού κόμματος παρά ενός Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που λίγες εβδομάδες πριν εμφανιζόταν να αποτελείται από α) «ανεξάρτητους εξτρεμιστές» και β) την «παλιά σχολή των πλούσιων ελιτιστών και επιχειρηματιών, που θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν, κάτι που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε τώρα: ο Trump στο συνέδριο με την οικογένειά του και την εγγονή του να χαμογελούν αγκαλιά του, όντας ένας συμπαθής ημίθεος».
Αυτές οι εξελίξεις μείωσαν τις πιθανότητες για τυχόν αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, σε περίπτωση απώλειας, εκ μέρους του Donald Trump, για κάποιο είδος εμφυλίου πολέμου.
Πλέον, η νίκη των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται ως φυσικό επακόλουθο… - αν και οι πιθανότητες ήττας δεν έχουν μηδενιστεί.
Τώρα, η προσοχή στρέφεται στους Δημοκρατικούς που μας φέρνουν στην τέταρτη μεγάλη εξέλιξη:
4) Η παραίτηση του Προέδρου Biden άφησε τους Δημοκρατικούς με τις εξής επιλογές: να λάβει κάποιος το δακτυλίδι της διαδοχής ή να υπάρξουν μίνι εκλογές.
Το πώς θα χειριστεί αυτό το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι μια σημαντική δοκιμασία και θα καθορίσει εάν η κούρσα το φθινόπωρο θα είναι κλειστή.
Οι Δημοκρατικοί συγκεντρώθηκαν γρήγορα γύρω από την Kamala Harris, αλλά θα δούμε αν θα αποδειχθούν τόσο ενωμένοι όσο Ρεπουμπλικάνοι.

Μεγάλη εικόνα

Πέρα από τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Ray Dalio, «μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η χώρα θα παραμείνει βαθιά διχασμένη από ασυμβίβαστες διαφορές».
Αν κερδίζει ο Trump μειώνεται η πιθανότητα ενός εμφυλίου, αλλά αν χάσει θα υπάρξει αλληλοσπαραγμός, επιμένει ο επενδυτής.
Παρεμπιπτόντως, οι αγορές αντικατοπτρίζουν όλο και περισσότερο αυτή τη μετατόπιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης