Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kamala Harris όπως… Biden εναντίον Trump 2.0 – Τι βλέπει η Wall Street για τις 100 ημέρες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές

Kamala Harris όπως… Biden εναντίον Trump 2.0 – Τι βλέπει η Wall Street για τις 100 ημέρες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές
Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump πιθανότατα θα κλιμάκωνε τις πολιτικές του για τον εμπορικό πόλεμο και την οικονομική αποσύνδεση σε νέα επίπεδα εάν εκλεγόταν για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο
Στο ζήτημα της Κίνας, αλλά και στις φοροαπαλλαγές εστιάζουν οι αναλυτές της Wall Street σχετικά με τις διακηρύξεις των υποψηφίων για τη προεδρεία των ΗΠΑ, μόλις 100 ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πρώην πρόεδρος Donald Trump πιθανότατα θα κλιμάκωνε τις πολιτικές του για τον εμπορικό πόλεμο και την οικονομική αποσύνδεση σε νέα επίπεδα εάν εκλεγόταν για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.
Ενώ ο Joe Biden έθεσε επίσης τον στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα στην πρώτη γραμμή της οικονομικής του πολιτικής, οικονομολόγοι και εμπορικοί εμπειρογνώμονες αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ο Trump να περικόψει και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
«Μια νίκη Trump είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τις εμπορικές και οικονομικές εχθρότητες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, εντείνοντας την εμπορική και οικονομική αποσύνδεση μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Eswar Prasad, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell.
Ο Trump αναμένεται ευρέως να αντιμετωπίσει την νυν αντιπρόεδρο Kamala Harris αφού ο Biden αποχώρησε από την κούρσα και την ενέκρινε.
Σύμφωνα με τον Prasad και άλλους ειδικούς, η προσέγγιση του Harris στην Κίνα πιθανότατα θα ήταν παρόμοια με αυτή του Biden.
Ενώ ο Trump και ο Biden έλαβαν και οι δύο μια προστατευτική στάση για την οικονομία, οι στρατηγικές και οι τακτικές τους διέφεραν πολύ, εξήγησε ο Prasad, ο οποίος προηγουμένως υπηρέτησε ως επικεφαλής του τμήματος Κίνας και χρηματοοικονομικών μελετών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Ο Trump βασίστηκε σε δασμούς για να εμποδίσει τις εισαγωγές από την Κίνα.
Ο Biden – ενώ διατηρεί αυτούς τους δασμούς σε ισχύ και ακόμη και αυξάνει τους δασμούς σε ορισμένες εισαγωγές – έχει επικεντρωθεί περισσότερο στον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε μεταφορές τεχνολογίας και τσιπ υπολογιστών», είπε.

«Ο άνθρωπος των δασμών»

Η μεγαλύτερη εκτροπή του Trump από την εμπορική πολιτική της εποχής Biden θα ήταν πιθανότατα οι δασμοί που θα επιβληθούν στην Κίνα.
Ο αυτοαποκαλούμενος «άνθρωπος των δασμών» ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο κατά την πρώτη του θητεία.
Έβαλε μια σειρά δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισ. δολαρίων, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ότι οι εισφορές θα ανέβαζαν τις τιμές και θα έβλαπταν τους καταναλωτές.
Αφού νίκησε τον Trump το 2020, ο Biden διατήρησε τους δασμούς του προκατόχου του και πρόσθεσε ακόμη και δικούς του, ανακοινώνοντας αυστηρούς νέους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας περίπου 18 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών κυψελών, μπαταριών λιθίου, χάλυβα και αλουμινίου.
Οι ειδικοί είπαν στο CNBC ότι αναμένουν από την Harris να συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό τη δασμολογική πολιτική του Biden.
Ο Trump, από την άλλη πλευρά, έχει ήδη προτείνει αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές κατά τουλάχιστον 60%.
«Σίγουρα δεν ξέρω αν ο Trump είναι πρόθυμος να ακολουθήσει τέτοια ακραία μέτρα, αλλά πιστεύω ότι είναι πιθανό να αυξήσει τους δασμούς σε κάποιο βαθμό κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας», δήλωσε ο Stephen Weymouth, καθηγητής διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown.
Ο οικονομολόγος Stephen Roach είπε ότι η αύξηση των δασμών σε μια δεύτερη θητεία θα ήταν το «λειτουργικό ισοδύναμο της πυρηνικής επιλογής» στη διεθνή οικονομική σύγκρουση.
Ο William Reinsch, πρόεδρος του Scholl στις διεθνείς επιχειρήσεις στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, δήλωσε ότι οι δασμοί κινδυνεύουν από έναν άλλο εμπορικό πόλεμο που θα τερματίσει τις περισσότερες ανταλλαγές αγαθών μεταξύ των δύο χωρών με «τεράστιο οικονομικό κόστος».
Ακόμα κι αν ο στόχος του Trump δεν είναι μια πλήρης αποσύνδεση, αλλά να αναγκάσει το Πεκίνο να διαπραγματευτεί μια πιο ευνοϊκή εμπορική συμφωνία, ο Reinsch είπε ότι δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει.
Η κυβέρνηση Trump κατέληξε σε μια «εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης» με την Κίνα το 2019, αλλά λίγοι όροι τιμήθηκαν και οι επόμενες φάσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι ο Trump επιλέγει τον JD Vance καθώς ο αντιπρόεδρός του σηματοδοτεί περαιτέρω ότι ο Ρεπουμπλικανός είναι σοβαρός σχετικά με τα δασμολογικά του σχέδια.
Ο γερουσιαστής από το Οχάιο υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των δασμών στην Κίνα, προσδιορίζοντας τη χώρα ως τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.
«Αν ήμουν υπεύθυνος χάραξης πολιτικής για την Κίνα, αυτή η επιλογή θα με έκανε να τρέμω», είπε ο Arthur Dong, καθηγητής στρατηγικής και οικονομικών στο Georgetown.

Πόλεμος τεχνολογίας

Αντίθετα, οι βασικές πολιτικές της κυβέρνησης Biden-Harris επικεντρώθηκαν στον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας στις μεταφορές τεχνολογίας και στον προσανατολισμό των εγχώριων επιδοτήσεων για την ανάπτυξη βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση διεύρυνε δραματικά τον κατάλογο των τεχνολογιών και των κινεζικών εταιρειών που υπόκεινται στους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ σε προσπάθειες να μειώσει την υποστήριξη σε κρίσιμες βιομηχανίες τεχνολογίας στην Κίνα, όπως οι προηγμένοι ημιαγωγοί.
Η κυβέρνηση Trump είχε θεσπίσει παρόμοιους ελέγχους.
Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε επίσης κανόνες που περιορίζουν τις επενδύσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες που αναπτύσσουν ευαίσθητες τεχνολογίες, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.
Στη μεγαλύτερη ίσως κίνηση του Biden, η κυβέρνηση υπέγραψε τον Νόμο για τα CHIPS και την Επιστήμη τον Αύγουστο του 2022, αφήνοντας στην άκρη σχεδόν 53 δισ. δολάρια για επενδύσεις στην εγχώρια κατασκευή και έρευνα ημιαγωγών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ με την Κίνα.
Ο Chris Miller, συγγραφέας του «Chip War», σημείωσε ότι οι έλεγχοι των εξαγωγών και ο νόμος CHIPS ψηφίστηκαν με δικομματική υποστήριξη στην Ουάσιγκτον, και ως εκ τούτου, τέτοιες πολιτικές είναι πιθανό να παραμείνουν προτεραιότητα ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τον Νοέμβριο.
«Περιμένω ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους περιορισμούς μια ή δύο βαθμίδες ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές», είπε ο Miller.

Διπλωματία

Μια δεύτερη θητεία για τον Trump θα είχε επίσης αντίκτυπο στη διπλωματία και τον διάλογο των ΗΠΑ με το Πεκίνο πέρα από εμπορικά θέματα, δήλωσε ο Rorry Daniels, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Ασιατικής Πολιτικής της Κοινωνίας.
Είπε ότι τα κανάλια συζήτησης των δύο χωρών για θέματα πολιτικής μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump, ενώ η κυβέρνηση Biden έδωσε έμφαση στις προσπάθειες της διπλωματικής δέσμευσης.
Η τρέχουσα κυβέρνηση έχει επίσης επιδιώξει μεγαλύτερο συντονισμό με «συνεργάτες με ομοϊδεάτες», όπως η άσκηση πιέσεων στην Ιαπωνία και την Ολλανδία να συνεργαστούν για τους περιορισμούς των ημιαγωγών.
«Αυτό βοήθησε και στην ελαχιστοποίηση του πλήγματος των ενεργειών του στην εμπορική πολιτική, ενώ από πολλές απόψεις κατέστησε επίσης πιο αποτελεσματικές», δήλωσε ο Nick Marro, επικεφαλής αναλυτής για το παγκόσμιο εμπόριο με την Economist Intelligence Unit, προσθέτοντας ότι αναμένει από οποιαδήποτε μελλοντική δημοκρατική κυβέρνηση να διατηρήσει αυτήν την πολυμερή προσέγγιση.
Από την άλλη πλευρά, είπε ότι ο Trump επιλέγει μια πιο «μόνο» προσέγγιση, επιτρέποντας την ταχύτερη υιοθέτηση των μέτρων των ΗΠΑ για την Κίνα.
Ενώ η «πιο μετρημένη και προσεκτική» προσέγγιση της κυβέρνησης Biden-Harris για το εμπόριο και τη διπλωματία της Κίνας έχει κάνει περισσότερα για να σταθεροποιήσει τη σχέση, ο Marro είπε ότι αμφιβάλλει ότι το Πεκίνο είναι ενθουσιασμένο με έναν από τους δύο υποψήφιους.
«Υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα παραμείνουν σε τροχιά κατάρρευσης για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης