Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 4 συστάσεις της Κομισιόν σε Ελλάδα για το κράτος δικαίου - Στο μικροσκόπιο διαφθορά, προστασία δημοσιογράφων

Οι 4 συστάσεις της Κομισιόν σε Ελλάδα για το κράτος δικαίου - Στο μικροσκόπιο διαφθορά, προστασία δημοσιογράφων
Η Κομισιόν επισημαίνει -μεταξύ άλλων- την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών δημιουργίας ισχυρού μητρώου διώξεων και τελικών αποφάσεων σε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς και εκείνων σε ανώτατο επίπεδο
Καμπανάκι για διαφθορά και προστασία δημοσιογράφων χτυπά στην Ελλάδα, η Κομισιόν, στην έκθεση της για το κράτος δικαίου.
Ειδικότερα, οι συστάσεις για την Ελλάδα αφορούν:
  1. Στην ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών δημιουργίας ισχυρού μητρώου διώξεων και τελικών αποφάσεων σε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς και εκείνων σε ανώτατο επίπεδο
  2. Στην περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας υιοθέτησης νομοθετικών και μη διασφαλίσεων για την προστασία των δημοσιογράφων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις καταχρηστικές αγωγές εναντίον των δημοσιογράφων και της ασφάλειάς τους, σε ευθυγράμμιση με το μνημόνιο κατανόησης που έχει υιοθετηθεί και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα
  3. Στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης στην πράξη των ενδιαφερόμενων πλευρών σχετικά με νομοσχέδια, μεταξύ άλλων και με την τήρηση του νόμιμου χρονοδιαγράμματος για δημόσια διαβούλευση
  4. Στην ενίσχυση των προσπαθειών για αξιολόγηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου σχετικά με το σύστημα καταχώρισης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και αξιολόγηση του κατά πόσον υπάρχει ανάγκη τροποποίησής του, προχωρώντας παράλληλα σε διαρθρωμένο διάλογο με τις οργανώσεις.
Πάντως, όπως προκύπτει από την Έκθεση, η Ελλάδα σε σχέση με τις συστάσεις για το κράτος δικαίου του 2023 πέτυχε:
  •  Πλήρη εφαρμογή της σύστασης σχετικά με «την ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στον διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους σχετικούς διορισμούς».
  • Κάποια περαιτέρω πρόοδο (some further progress) σε ό,τι αφορά την «ενίσχυση των προσπαθειών σχετικά με τη δημιουργία ισχυρού μητρώου διώξεων και τελικών αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς, περιλαμβανομένων (σ.σ. υποθέσεων) διαφθοράς σε ανώτατο επίπεδο».
  • Περαιτέρω πρόοδος σημειώθηκε (some further progress) και σε ό,τι αφορά την διαδικασία υιοθέτησης μη νομοθετικών διασφαλίσεων. Σημαντική πρόοδο (significant progress) σχετικά με την έναρξη νομοθετικής διαδικασίας για την προστασία των δημοσιογράφων στη βάση των δραστηριοτήτων της ειδικής ομάδας (Task Force) σχετικά με τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και της ασφάλειάς τους, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, που έχει εγκριθεί και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας των δημοσιογράφων.
  • Κάποια πρόοδο (some progress) όσον αφορά τη διασφάλιση στην πράξη της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης για τα ενδιαφερόμενα μέρη σχέση με νομοσχέδια, μεταξύ άλλων, και την παροχή επαρκούς χρόνου για τη δημόσια διαβούλευση.
  • Περαιτέρω πρόοδο (some further progress) όσον αφορά τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αξιολόγηση του ισχύοντος συστήματος καταχώρισης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων με την έναρξη διαλόγου με τις εν λόγω οργανώσεις, και την αξιολόγηση του κατά πόσον υπάρχει ανάγκη τροποποίησής του (σ.σ. του ισχύοντος συστήματος).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης