Τελευταία Νέα
Διεθνή

75.000 στρατιώτες φρουρούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Ομάδες αποναρκοθέτησης, σκυλιά, συστήματα αντι-drones και δύτες

75.000 στρατιώτες φρουρούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Ομάδες αποναρκοθέτησης, σκυλιά, συστήματα αντι-drones και δύτες

Σε πνεύμα αισιοδοξίας το μήνυμα Macron

Σχετικά Άρθρα
Καθώς το Παρίσι ετοιμάζεται για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ολοκληρώνουν μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση ασφαλείας.
«Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο πρόεδρος Macron, απτόητος από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή.
Αυτή η επιχείρηση ασφαλείας, η μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας σε καιρό ειρήνης στη γαλλική ιστορία, θα δει έως και 75.000 αστυνομικούς, στρατιώτες και μισθωτούς φρουρούς να περιπολούν στο Παρίσι ανά πάσα στιγμή.
Δρόμοι και σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει, έχουν τοποθετηθεί 44.000 φράγματα και έχει δημιουργηθεί ένα περίτεχνο σύστημα κωδικών QR για πρόσβαση στον ποταμό Σηκουάνα και τα νησιά του.
Αναπόφευκτα, αυτά τα μέτρα προκάλεσαν απογοητεύσεις.
«Είμαι λίγο ανήσυχος.
Δεν το έχω ξαναδεί τόσο ήρεμο.
Το 90% των πελατών έχουν φύγει», είπε ο Omar Benabdallah, ένας σερβιτόρος.
Οι γαλλικές αρχές επιμένουν ότι η αναταραχή θα είναι σύντομη και αξιόλογη, υποσχόμενη ένα εντυπωσιακό σόου που θα διαφημίζει την ιστορία και την ομορφιά του Παρισιού.
«Δεν θα το περιέγραφα ως εφιάλτη.
Είμαστε συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι», δήλωσε ο στρατηγός Lionel Catar, υπεύθυνος για τον συντονισμό 5.500 Γάλλων στρατιωτών στην πρωτεύουσα.
Ο στρατηγός Catar αναγνώρισε την «εξαιρετική» κλίμακα της επιχείρησης ασφαλείας, αλλά εξήγησε ότι προήλθε από την Επιχείρηση Sentinelle της Γαλλίας, μια απάντηση σε προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Έχουμε ομάδες αποναρκοθέτησης, ομάδες σκύλων, συστήματα αντι-drones, ραντάρ και δύτες που περιπολούν τον ποταμό Σηκουάνα», είπε.
Το επιχειρησιακό αρχηγείο μεταφέρθηκε από τα περίχωρα του Παρισιού στο "École Militaire" κοντά στον Πύργο του Άιφελ, με βάση τις συμβουλές της βρετανικής αστυνομίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
«Τα κεντρικά τους γραφεία ήταν λίγο μακριά από το κέντρο της πόλης.
Μας συμβούλεψαν να είμαστε κοντά στους υπεύθυνους πολιτικούς και την αστυνομία», είπε.

Αστυνομικοί από… παντού

Περίπου 250 Βρετανοί αξιωματικοί, μαζί με 50 αστυνομικούς σκύλους, θα συμμετάσχουν σε γαλλικές πεζές περιπολίες γύρω από το Παρίσι.
Αποτελούν μέρος 1.750 ξένων αστυνομικών από χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Νότια Κορέα και το Κατάρ.
«Οραματιζόμαστε ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα έρθουν για να απολαύσουν τους Αγώνες.
Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να στείλουμε αξιωματικούς σε μια μεγάλη εκδήλωση στο εξωτερικό με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Chief Superintendent Matt Lawler, επικεφαλής του Εθνικού Αστυνομικού Συντονιστικού Κέντρου.
Υπήρξε επίσης άμεση στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου για την τεχνολογία κατά των drones, ειδικά για την τελετή έναρξης.
Ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες απειλές για τους Αγώνες, ανησυχούν για την «στρατιωτικοποιημένη τρομοκρατία» και τις κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν συστήματα και υποδομές έκδοσης εισιτηρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης