Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρρευση - Οι Ρώσοι διέλυσαν την κύρια Ουκρανική άμυνα – Έντρομος ο Syrskyi, οι Iskander προκάλεσαν όλεθρο στο Kharkiv

Κατάρρευση - Οι Ρώσοι διέλυσαν την κύρια Ουκρανική άμυνα – Έντρομος ο Syrskyi, οι Iskander προκάλεσαν όλεθρο στο Kharkiv
Οleksandr Syrskyi (Αρχηγός στρατού Ουκρανίας): Οι Ρώσοι θα έχουν 700.000 στρατιώτες στην Ουκρανία προσεχώ, έχουν υπεροπλία  - Stanislav Kozei (απόστρατος ταξίαρχος Πολωνίας): Ο Zelensky μιλά για τέλος πολέμου για να δελεάσει τον Trump
(upd 30) Οι ρωσικές δυνάμεις τα τελευταία 24ώρα που η Δύση παρακολουθεί τις ίντριγκες στις ΗΠΑ με τους δημοκρατικούς και την τραγικά λίγη Kamala Harris - ανίκανη κατά τον Obama - … πραγματοποίησαν ένα αποφασιστικό βήμα…
Διασπούν την κύρια γραμμή άμυνας που είχαν κατασκευάσει από το 2014 στο Donbass δηλαδή τις πιο σοβαρές γραμμές άμυνας…
Ήδη ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής, στρατηγός Oleksandr Syrskyi βλέπει ραγδαία επιδείνωση… τονίζει ότι οι Ρώσοι έχουν σχεδόν 700.000 στρατιώτες στην Ουκρανία και στοχεύουν σε τακτικά κέρδη ενώ διαθέτουν τριπλάσια συστήματα πυροβολικού από τους Ουκρανούς.
Εν τω μεταξύ ο ρωσικός στρατός ισοπεδώνει λιμάνια και αεροδρόμια της Ουκρανίας με χειρουργικές επιθέσεις.
Εν τω μεταξύ – κάτι που έχει τρομοκρατήσει τους Ουκρανούς – είναι ότι μεταφέρουν μεθοδικά 90.000 Ρώσους στρατιώτες στην κατεύθυνση Zaporizhia εξέλιξη που δεν προμηνύεται θετικά για τις Ουκρανικές δυνάμεις που είναι ανήμπορες και συνεχώς ηττώνται…

Ο Πρόεδρος Biden αποτρελάθηκε: Άξιζα δεύτερη θητεία αλλά θυσιάζω τον εαυτό μου για την δημοκρατία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden σε διάγγελμα στους συμπολίτες του, τόνισε ότι, κατά τη γνώμη του, ταξίζει μια δεύτερη θητεία ως αρχηγός κράτους, αλλά αποφάσισε να θυσιάσει τις δικές του φιλοδοξίες για το καλό της αμερικανικής δημοκρατίας.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, έχω καταστεί σαφές ότι πρέπει να ενώσω το κόμμα μου σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Πιστεύω ότι το ιστορικό μου ως Πρόεδρος, η ηγεσία μου στον κόσμο και το όραμά μου για το μέλλον της Αμερικής με κάνουν άξιο για μια δεύτερη θητεία, αλλά τίποτα , τίποτα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη διάσωση της δημοκρατίας μας, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας φιλοδοξιών», δήλωσε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με τον Biden, «ήρθε η ώρα να δώσει τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά».
Ο Biden πρόσθεσε ότι στηρίζει την Kamala Harris ωστόσο ο πρώην πρόεδρος Obama είναι έξαλλος με την υποψηφιότητα της Kamala Harris την οποία χαρακτηρίζει ανίκανη.
Ωστόσο ο Biden υποστηρίζει ότι η Kamala Harris είναι έμπειρη. Είναι σκληρή.
Είναι ικανή.
Ήταν μια απίστευτη σύντροφος για μένα...
Τώρα η επιλογή είναι δική σας, του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε ο πρόεδρος Biden…

New York Post: Ο Obama δεν υποστηρίζει τη Kamala Harris επειδή πιστεύει ότι είναι… απλά ανίκανη

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Obama δεν υποστήριξε την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Kamala Harris ως υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία, επειδή δεν πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Trump και επίσης την θεωρεί ανίκανη, γράφει η New York Post επικαλούμενη πηγή στο οικογένεια του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Biden.
«Ο Obama είναι πολύ στενοχωρημένος γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να κερδίσει...
Ο Obama ξέρει ότι είναι απλά ανίκανη», ανέφερε η πηγή σύμφωνα με την New York Post.
Σύμφωνα με την New York Post, η Kamala Harris δεν θα μπορέσει «να αποφύγει τις παγίδες που της έχουν στηθεί», δεν ξέρει πώς να διεξάγει συζητήσεις και αργά ή γρήγορα «θα πει κάτι για το Ισραήλ, την Παλαιστίνη ή την Ουκρανία».
Επίσης, σύμφωνα με την New York Post, ο Obama πραγματοποίησε εκστρατεία εντός του Δημοκρατικού Κόμματος για να πείσει τον Biden να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα, ενώ δεν περίμενε ότι ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, έχοντας αρνηθεί να συμμετάσχει στις εκλογές, θα υποστήριζε αμέσως την Kamala Harris.
Όπως είπε μια πηγή στη New York Post, μετά την αποχώρηση του Biden από την εκλογική κούρσα, ο Obama περίμενε να δει τον γερουσιαστή της Αριζόνα Mark Kelly ως υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία.
«Ο Obama είναι έξαλλος που τα πράγματα δεν πήγαν όπως ήθελε, γι' αυτό και δεν συμμετέχει στην υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος και της Kamala Harris», είπε μια πηγή στην New York Post.

Οleksandr Syrskyi (Αρχηγός στρατού Ουκρανίας): Οι Ρώσοι θα έχουν 700.000 στρατιώτες στην Ουκρανία προσεχώς

Ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής, στρατηγός Οleksandr Syrskyi δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει αυξήσει σημαντικά τις δεσμεύσεις του σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό στον πόλεμο στην Ουκρανία τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Ο Syrskyi τόνισε στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης Guardian σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επί του παρόντος 520.000 στρατιώτες δεσμευμένους στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός στοχεύει να έχει 690.000 προσωπικό δεσμευμένο στον πόλεμο μέχρι το τέλος του 2024.
Ο Syrskyi σημείωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται κατά μήκος 977 χιλιομέτρων της πρώτης γραμμής μήκους 3.700 χιλιομέτρων και επανέλαβε ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση συνεχίζει να επιδιώκει τακτικά κέρδη.
Ο Syrskyi δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επί του παρόντος πλεονέκτημα εξοπλισμού 2 προς 1 ή 3 προς 1 έναντι των ουκρανικών δυνάμεων και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διπλασιάσει τον αριθμό των ρωσικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων και τριπλασίασαν τον αριθμό των συστημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία από το 2022.
Ο Syrskyi σημείωσε ότι η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων εφοδιασμού προκειμένου να αμυνθεί από τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις και τόνισε το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν αμυντικές επιχειρήσεις παρά η διαφορά υλικού μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Nebenzya (Πρέσβης Ρωσίας στον ΟΗΕ): Συμβουλεύουμε τον Zelensky να βιαστεί - Δεν θα πάρει τίποτε καλύτερο από όσα πρότεινε ο Putin

Η δεδηλωμένη ετοιμότητα του Κιέβου για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι συμβατή με τη θέση μας η οποία συνοψίζεται στο γεγονός ότι η διπλωματική οδός είναι προτιμότερη για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, διαμηνύει ο εκπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του παγκόσμιου οργανισμού.
«Θα ήθελα να επισημάνω αμέσως ότι η ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις που εξέφρασε το καθεστώς του Κιέβου εντάσσεται στη θέση μας ότι η διπλωματική οδός είναι η προτιμώμενη επιλογή για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε. Ο Volodymyr Zelensky απέρριψε τις συνομιλίες ακόμα και όταν οι δυτικοί χορηγοί του τον παρότρυναν», τόνισε σχετικά ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης.
«Εάν έχει πραγματικά ωριμάσει αρκετά για να μιλήσει για ειρήνη, τότε έχει μπροστά στα μάτια του τις προτάσεις που υπέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πριν από ένα μήνα, και τον συμβουλεύουμε να βιαστεί. Η Ουκρανία σίγουρα δεν θα πάρει τίποτα καλύτερο», επεσήμανε με νόημα ο Nebenzya.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Το τηλεφώνημα του Trump ώθησε τον Kuleba να δηλώσει έτοιμος για διάλογο με Ρωσία

Μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Trump και του Προέδρου της Ουκρανίας Zelensky ώθησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Kuleba να μιλήσει για το ενδεχόμενο διαλόγου με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor .

«Μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Trump, ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ουκρανίας εμφανίστηκε έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Kuleba είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ρωσία».
Νωρίτερα, ο Kuleba, σε συνομιλία με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ρωσία.
Τα λόγια του Kuleba επικαλέστηκε και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ωστόσο έως σήμερα η Ουκρανία με νομοθετική πράξη απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία.

Stanislav Kozei (απόστρατος ταξίαρχος Πολωνίας): Ο Zelensky μιλά για τέλος πολέμου για να δελεάσει τον Trump

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky για την ανάγκη να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια προσπάθεια να δελεάσει τον Donald Trump.
Αυτό υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην Fakt, ο Πολωνός απόστρατος ταξίαρχος και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας Stanislav Kozei,
ο οποίος κάνει λόγο για «διπλωματικά παιχνίδια» από την πλευρά του Zelensky.
Σύμφωνα με τον Stanislav Kozei, η τοποθέτηση του Zelensky ότι δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία σε μια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη, για το εάν θα είναι ο πρόεδρος Putin ή κάποιος άλλος, καθώς το ζητούμενο είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Όπως λέει, δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς στην επιτάχυνση της διαδικασίας, τονίζοντας ότι τα κράτη δεν πρόκειται να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αντιθέτως, ο Stanislav Kozei εκτιμά πως όλες αυτές οι δηλώσεις του Zelenksy εκπορεύονται από την επιθυμία του Ουκρανού προέδρου να δείξει στη Δύση ότι η Ουκρανία δεν στέκεται εμπόδιο στο δρόμο προς μια ειρηνευτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Είναι ήδη σε εξέλιξη προετοιμασίας για μια ακόμα Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη και ο Zelensky ευελπιστεί ότι τα άλλα κράτη θα πιέσουν τη Ρωσία να δεχθεί μια ειρηνευτική λύση με όρους ευνοϊκούς για το Κίεβο.
«Η απάντηση της Ρωσίας πιθανότατα θα είναι αρνητική» επισημαίνει ο Πολωνός απόστρατος ταξίαρχος Stanislav Kozei, ο οποίος αναφέρει ότι ο τόνος των δηλώσεων του Zelensky υπαγορεύεται από την πιθανή εκλογή Trump στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, στον οποίο και θέλει να δείξει ότι «το πρόβλημα δεν είναι η Ουκρανία».
Όπως λέει ο Kozei, αυτό το «διπλωματικό παιχνίδι» εξελίσσεται λόγω και των στρατιωτικών αποτυχιών του Κιέβου, τη στιγμή που ο Zelensky θέλει να εξασφαλίσει τη συνεχή υποστήριξη της Δύσης και προσπαθεί να αποδείξει πόσο αναγκαία είναι, απέναντι σε μια Ρωσία που «δεν θέλει την ειρήνη».
«Προς το παρόν, δεν βλέπω καμία πιθανότητα η Ρωσία να συμφωνήσει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις χωρίς να ληφθούν υπόψη οι όροι της» τονίζει ο Kozei.

Cui Heng (Κινέζος ειδικός): Ο Trump υιοθετεί… πρόταση Putin: Εάν γίνει πρόεδρος, θα πιέσει την Ουκρανία να αποδεχθεί απώλεια εδαφών

Την ειρηνευτική πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin
εκτιμάται πως θα υιοθετήσει ο Donald Trump, εφόσον γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς φέρεται πως θα πιέσει την Ουκρανία να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών, τα οποία έχει ήδη προσαρτήσει η Ρωσία, έτσι ώστε να επιλυθεί ειρηνικά η ουκρανική κρίση.
Πρόσφατα ο Putin είχε υποστηρίξει πως εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αποχωρήσουν πλήρως από τα διοικητικά όρια των επαρχιών Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia και η Ουκρανία αποδεχθεί πως δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα είναι ουδέτερη και δεν θα φιλοξενήσει στο έδαφος της πυρηνικά όπλα, τότε ο πόλεμος θα τελειώσει.
«O Donald Trump λέει ότι θα λύσει άμεσα τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και αυτό ανησυχεί το Κίεβο» λέει ο Κινέζος ειδικός αναλυτής Cui Heng σε άρθρο του στην Global Times
«O Trump θα μπορούσε να αναγκάσει την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διασφαλίσει την κυριαρχία της σε αυτά προκειμένου να φτάσει σύντομα σε μια ειρηνική διευθέτηση με τη Ρωσία» λέει ο Κινέζος πολιτικός αναλυτής, επισημαίνοντας πως δεν έχουν καμία βάση τα όσα λέγονται σχετικά με την Ταϊβάν, ότι δηλαδή «σήμερα είναι η Ουκρανία, αύριο είναι η Ταϊβάν».

Jakub Grygiel (Αμερικάνος πολιτικός επιστήμονας): Η Ουκρανία θα καταστραφεί, οι ΗΠΑ θα βαλτώσουν σε έναν πόλεμο χωρίς προοπτική νίκης

Για πλήρη αποτυχία της στρατηγικής που ακολούθησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden στην Ουκρανία έκανε λόγο ο Jakub Grygiel, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής.
Όπως λέει ο Grygiel, οι ΗΠΑ «χτύπησαν» σε τοίχο και δεν μπορούν να καθυστερήσουν την αναπόφευκτη ήττα του Κιέβου.
«Δεν υπάρχει κανένα όφελος για τις ΗΠΑ με το να χρηματοδοτεί μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Η στρατηγική του Biden για σταδιακή παροχή βοήθειας, δεν θα αποτρέψει την τελική καταστροφή της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ θα βαλτώσουν σε έναν πόλεμο χωρίς καμία προοπτική νίκης» τονίζει ο Grygiel.
Όπως λέει, οι αποτυχίες των ουκρανικών στρατευμάτων το 2023 δημιούργησαν «την προοπτική μιας ρωσικής νίκης, ως αποτέλεσμα της οποίας το Κίεβο θα μπορούσε να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο της Μόσχας».
«Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για νίκη της Ουκρανίας, αλλά στην πράξη της παρέχουν μόνο ένα τέτοιο επίπεδο υποστήριξης ώστε να μην πέσει από την επίθεση της Ρωσίας» τονίζει ο Αμερικάνος επιστήμονας υπογραμμίζοντας πως «οι πολιτικές του Biden έχουν μετατρέψει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε έναν πόλεμο φθοράς», κάτι που όπως λέει, είναι «πολιτικά απαράδεκτο», διότι «μετά από δεκαετίες βαθιά αντιδημοφιλών «αιώνιων πολέμων», οι Αμερικανοί ηγέτες δεν μπορούν πλέον να υπόσχονται στους συμμάχους τους ατελείωτη οικονομική υποστήριξη και προμήθειες όπλων με βάση μια στρατηγική που δεν έχει προοπτικές επιτυχίας».

Petr Pavel (πρόεδρος Τσεχίας): Διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό χωρίς Ρωσία, Κίνα… δεν γίνονται

Στην παραδοχή ότι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ουκρανικού
δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Κίνας προχώρησε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Petr Pavel.
«Χωρίς τη Ρωσία και την Κίνα, θα είναι πραγματικά αδύνατο να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα πρέπει να αναθεωρήσει τις απαιτήσεις της από το Κίεβο όσον αφορά την έναρξη διαλόγου για την επίλυση της σύγκρουσης.
Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε ο Petr Pavel, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη να συμμετάσχει η Κίνα στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
«Αυτό θα αυξήσει σημαντικά το διεθνές κύρος του Πεκίνου.
Η Κίνα είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης στα οικονομικά, αλλά όχι στην πολιτική που στοχεύει στην επίτευξη ειρήνης.
Αλλά και εκεί θα μπορούσε, φυσικά, να παίξει πολύ πιο σημαντικό ρόλο» υποστήριξε ο Τσέχος πρόεδρος.
«Η Κίνα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης με βάση τα υπάρχοντα διεθνή πρότυπα και όχι με βάση το ποιος έχει τον μεγαλύτερο στρατό ή τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη» επισήμανε ο Pavel.

Πολεμική παράνοια στη Λιθουανία με σχέδιο για μαζική εκκένωση το φθινόπωρο 2024

Πολεμικός παροξυσμός στη Λιθουανία.
Η χώρα της Βαλτικής αναπτύσσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πολέμου, το οποίο θα συνεπαγόταν μαζική εκκένωση των πολιτών της,
ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
«Τα υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Μεταφορών σε συνεργασία με το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την εκκένωση των κατοίκων, προβλέποντας το επίπεδο ευθύνης και τα καθήκοντα των αρχών, καθώς και ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν με τη συνεργασία των τοπικών αρχών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για την προετοιμασία του σχεδίου, οι δήμοι πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να εκκενωθούν, τις διαδρομές, τη διαθεσιμότητα μετακίνησης για τους ανθρώπους, τη διαμονή και το απαραίτητο οικονομικό κόστος.
Η Λιθουανία έχει προγραμματίσει μια εθνική άσκηση μαζικής εκκένωσης για το φθινόπωρο 2024

Αήττητος... όλεθρος οι ρωσικοί Iskander - Αδύνατο να εντοπιστούν, αναχαιτιστούν, νικηθούν από τις ουκρανικές δυνάμεις

Τα ρωσικά κινητά βαλλιστικά συστήματα 9K720 Iskander έχουν γίνει πραγματικός όλεθρος του στρατού του Κιέβου τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιώντας ακριβή και θανατηφόρα πλήγματα εναντίον ουκρανικών τεθωρακισμένων, εγκαταστάσεων διοίκησης και ελέγχου, τρένων που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό και κόμβους επιμελητείας.
Η απίστευτη αποτελεσματικότητα των ρωσικών βομβαρδισμών είναι το προϊόν των δυνατοτήτων αυτού του όπλου, λέει ο απόστρατος συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού και στρατιωτικός αναλυτής Viktor Litovkin.
«Το Iskander έχει δύο τύπους πυραύλων: Υπάρχουν βαλλιστικοί ή οιονεί βαλλιστικοί πύραυλοι που πετούν κατά μήκος μιας βαλλιστικής τροχιάς αλλά αποκλίνουν από την πορεία δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω - δηλαδή, ελίσσονται κατά μήκος της τροχιάς, γι' αυτό και ονομάζονται οιονεί βαλλιστικοί», εξηγεί ο Litovkin.
«Μπορούν να σηκωθούν ψηλά στο διάστημα και να χτυπήσουν κάθετα τον επιδιωκόμενο στόχο.
Δεν κινούνται μόνο υπερηχητικά αλλά και διατηρούν την υπερηχητική ταχύτητα τη στιγμή του χτυπήματος».
«Μπορεί να υπάρχουν πύραυλοι κρουζ που πετούν προς τον στόχο, επίσης με υπερηχητική ταχύτητα, αλλά περιηγούνται στο τοπίο.
Οι Iskader πετάνε 6-7-12 μέτρα πάνω από το έδαφος, μέσα σε αυτό το εύρος, προχωρώντας προς τον στόχο σαν φίδι», συνεχίζει.
«Και οι δύο αυτοί τύποι πυραύλων είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν» επειδή τα εχθρικά ραντάρ απλά δεν μπορούν να τους «δουν» και εάν ένα ραντάρ δεν μπορεί να «δώσει» έναν πύραυλο, τότε είναι αδύνατο να πυροδοτήσει έναν αναχαιτιστή εναντίον του.
Γι'αυτό είναι τόσο αποτελεσματικοί.
Η ακριβής ευφυΐα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των χτυπημάτων Iskander, καθώς χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τις συντεταγμένες του στόχου για να σχεδιάσει την τροχιά του πυραύλου και να λάβει υπόψη τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία πτήσης, λέει ο Litovkin.
Ο αναλυτής επεσήμανε επίσης ότι τόσο ο οιονεί βαλλιστικός πύραυλος όσο και ο εν λόγω πύραυλος κρουζ έχουν μεγάλη διάτρηση λόγω της σημαντικής απόδοσης των κεφαλών που φέρουν και ότι προκαλούν σημαντικές ζημιές κατά την πρόσκρουση.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι Iskander εναντίον οποιουδήποτε στόχου.
«Δεν μπορείς απλώς να εκτοξεύσεις ένα Iskander επειδή κάποιος σχηματισμός πεζικού εντοπίστηκε κάπου.
Γιατί να το κάνεις αυτό;
Υπάρχουν και άλλοι πύραυλοι», εξηγεί ο Litovkin.
Ένας «βαρύς, μεγάλος και ακριβός πύραυλος» όπως ο Iskander είναι πιο κατάλληλος για την εξάλειψη στόχων όπως αεροπορικές βάσεις, διυλιστήρια πετρελαίου και λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ μικρότεροι στόχοι μπορούν να εξαλειφθούν χρησιμοποιώντας πυραύλους όπως Kalibr, drones ή ακόμα και πυροβολικό, προσθέτει.

Νέο θανάσιμο χτύπημα Iskander: 100 νεκροί, οι 40 ξένοι εκπαιδευτές στο Kharkiv

Ένα ακόμα θανάσιμο χτύπημα επέφεραν οι Ρώσοι με πύραυλο Iskander M βάζοντας στο στόχαστρο αυτήν την φορά ένα σημείο ανάπτυξης ξένων μισθοφόρων στη βιομηχανική ζώνη του Kharkiv.

«Πλήρωμα επιχειρησιακού - τακτικού πυραυλικού συστήματος Iskander-M πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση σε προσωρινό σημείο ανάπτυξης ξένων μισθοφόρων στο κτίριο της κατασκευαστικής εταιρείας Scorpion στη βιομηχανική ζώνη του Kharkiv.
Σκοτώθηκαν 100 μαχητές, εκ των οποίων οι 40 ήταν ξένοι εκπαιδευτές, καθώς και περίπου 60 στρατιωτικοί της 151ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Express: Ο Trump, επιλέγοντας τον J.D. Vance, κατέστησε σαφές πώς θα επιλύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία


Ο Trump, επιλέγοντας τον J.D. Vance ως αντιπρόεδρο υποψήφιο, έστειλε στον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky ένα σαφές μήνυμα για το πώς θα επιλυθεί το ουκρανικό ζήτημα εάν επανεκλεγεί, αναφέρει σχετικά η βρετανική εφημερίδα Express.
«Επιλέγοντας τον J.D. Vance ως αντιπρόεδρό του, ο Trump έστειλε ένα άλλο σαφές μήνυμα για το πώς θα χειριστεί τη σύγκρουση», αναφέρει η Express.
Σημειώνεται ότι ο J.D. Vance είναι κατηγορηματικός επικριτής της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Τον Απρίλιο 2024, είπε ότι «ειλικρινά, δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για να συνεχιστεί η βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με τον γεωπολιτικό αναλυτή Matt Shoemaker, μετά την άνοδο του Trump στην εξουσία, ολόκληρο το βάρος που σχετίζεται με την προμήθεια όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα πέσει στους ώμους της Ευρώπης.
Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των χωρών της ΕΕ δεν έχει τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν πλήρως τις ανάγκες των ουκρανικών στρατευμάτων, πιστεύει ο Matt Shoemaker.

NORAD (Αεράμυνα ΗΠΑ): Ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν κοντά στην Αλάσκα

Δύο ρωσικά και δύο κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν στον διεθνή εναέριο χώρο κοντά στην Αλάσκα στις 24 Ιουλίου 2024, ανακοίνωσε η Διοίκηση Αεράμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD).
«Στις 24 Ιουλίου 2024, η NORAD εντόπισε και αναχαίτισε δύο ρωσικά αεροσκάφη Tu-95 και δύο κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη H-6 που επιχειρούσαν εντός της Ζώνης Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Αλάσκας», ανέφερε η NORAD.
Όπως τόνισε η Διοίκηση, τα ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά «παρέμειναν στον διεθνή εναέριο χώρο και δεν εισήλθαν στον κυρίαρχο εναέριο χώρο του Καναδά ή των Ηνωμένων Πολιτειών».
Αεροσκάφη από τη Ρωσία και την Κίνα έχουν επανειλημμένα πραγματοποιήσει κοινές περιπολίες.
Τον Μάιο, μετά από επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη Putin στο Πεκίνο της Κίνας, δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση, η οποία, ειδικότερα, έκανε λόγο για την πρόθεση των δύο χωρών να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και να επεκτείνουν το πεδίο των κοινών ασκήσεων και μαχητικής εκπαίδευσης.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Το ρωσικό χτύπημα με Iskander ήταν καταστροφικό – Αφάνισαν δυτικούς εκπαιδευτές

Μια ρωσική πυραυλική επίθεση σε μισθοφόρους της Δύσης στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του Kharkiv προκάλεσε αφάνισε πολλούς ξένους εκπαιδευτές, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Μια καταστροφική απώλεια για το δυτικό στρατιωτικό προσωπικό.
Αυτό είναι ένα αρκετά καταστροφικό πλήγμα.

Θα προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στις δυτικές χώρες, ειδικά εκείνες από τις οποίες προήλθαν αυτοί οι εκπαιδευτές.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι σκότωσε εκπαιδευτές και μισθοφόρους από κράτη της Δύσης στην περιοχή του Kharkiv από χτύπημα Iskander.
Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης των ρωσικών στρατευμάτων, σκοτώθηκαν περίπου 50 εκπαιδευτές και μισθοφόροι του ΝΑΤΟ.
Το ρωσικό τμήμα άμυνας έχει ήδη αναφέρει την καταστροφή μισθοφόρων από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες.

Τρομακτικό – Ο Ρωσικός στρατός εισέβαλε σε 35 προπύργια των ουκρανικών Δυνάμεων μέσα σε 24 ώρες

Μαχητές της ρωσικής ομάδας «Δύση» κατέλαβαν 35 προπύργια των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τις τελευταίες 24 ώρες.
«Ως αποτέλεσμα ενεργών επιχειρήσεων, οι μηχανοκίνητες μονάδες κατέλαβαν 35 εχθρικά οχυρά».
Οι μαχητές της ομάδας, με την υποστήριξη του πυροβολικού και της αεροπορίας, νίκησαν επίσης το προσωπικό και τον εξοπλισμό της 144ης Ταξιαρχίας Πεζικού, του 28ου Τάγματος Πεζικού, της 30ης, 63ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, της 110ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας και της 11ης Ειδικής Ταξιαρχίας Πεζικού «Azov» στις περιοχές των οικισμών Petropavlovka, Kupyansk, Sinkovka, Tabaevka και Chervona Dibrova.
Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις απελευθέρωσαν το χωριό Ivano-Daryevka στο Donetsk.
Στις 21 Ιουλίου 2024, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τους οικισμούς Rozovka στο Luhansk και Peschanoye Nizhne στην περιοχή Kharkiv.
Όπως είπε ο Γερμανός δημοσιογράφος Julian Roepke, ο ουκρανικός στρατός άρχισε να εγκαταλείπει γρήγορα τις θέσεις του και να υποχωρεί μαζικά.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε επίσης την αποτελεσματική χρήση εναέριων βομβών από τον ρωσικό στρατό.
Σύμφωνα με τον Julian Roepke, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανίσχυρες έναντι αυτού του τύπου όπλων.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν ένα ακόμη Abrams των Ουκρανών

Η ρωσική ομάδα μάχης Κέντρο κατέστρεψε άλλο ένα αμερικανικής κατασκευής τανκ Abrams των ουκρανικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη (25/7/2024).
Όπως ανέφερε, τις τελευταίες 24 ώρες, οι μαχητές της ομάδας Κέντρο εξολόθρευσαν έξι μηχανοκίνητες και αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες των Ουκρανών σε περιοχές των οικισμών Timofeevka, Vozdvizhenka, Aleksandro-Shultin, Ivanovka, Toretsk, Novoselovka Pervaya, Mikhailovka και Kalinov της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR).
Επιπλέον, τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν επτά αντεπιθέσεις των Ουκρανών.
Εκτός από το Abrams, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν άλλα δύο άρματα μάχης, έως και 410 στρατιωτικούς, δύο φορτηγά, ένα οβιδοβόλο Msta-B και ένα πυροβόλο MT-12 Rapier των 100 mm.

Οι Ρωσικές δυνάμεις σπάνε τις βασικές γραμμές άμυνας των Ουκρανών στο Donbass – Μεταφέρουν με 90.000 στην Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα συνεχή πλήγματα στις οπίσθιες περιοχές της Ουκρανίας, καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές και εμποδίζοντας την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στο μέτωπο.
Ως αποτέλεσμα, τα συνεχιζόμενα πλήγματα στα μετόπισθεν υποστηρίζουν τις ρωσικές προελάσεις προς διαφορετικές κατευθύνσεις στο Donbass.
Το βράδυ της 24ης Ιουλίου, τα ρωσικά πλήγματα συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Krivy Rih δέχθηκαν άλλη μια ρωσική επίθεση.
Ένα άλλο στρατιωτικό αεροδρόμιο φέρεται να χτυπήθηκε στην περιοχή Poltava.
Μια σειρά καταστροφικών ρωσικών επιδρομών κατέστρεψε στόχους στη νότια περιοχή της Οδησσού.
Τουλάχιστον 8 δυνατές εκρήξεις έγιναν στο λιμάνι Izmail στον ποταμό Δούναβη, όπου ο ουκρανικός στρατός μεταφέρει όπλα από το ΝΑΤΟ.
Οι στόχοι που επλήγησαν ήταν η λιμενική υποδομή, το τοπικό επισκευαστικό εργοστάσιο, φορτηγά με καύσιμα κ.λπ.
Μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν σε ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Mykolaiv.
Το πρώτο κύμα χτυπημάτων ξεκίνησε το απόγευμα της 23ης Ιουλίου.
Τη νύχτα, τα ρωσικά χτυπήματα συνεχίστηκαν.
Άλλη μια αποθήκη με στρατιωτικό εξοπλισμό φέρεται να καταστράφηκε στο τοπικό λιμάνι.
Μεγάλη πυρκαγιά με παρατεταμένη δευτερεύουσα έκρηξη καταγράφηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Voznesensk.
Ο ρωσικός στρατός δεν σταματά να σφυροκοπά τις ουκρανικές στρατιωτικές εφεδρείες στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο ανατολικές περιοχές.
Μια άλλη σειρά επιδρομών είχε στόχο τις ουκρανικές δυνάμεις σε όλη την περιοχή του Kharkiv.
Περισσότερες ρωσικές επιδρομές αναφέρθηκαν κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.
Σφυροκοπώντας τα ουκρανικά μετόπισθεν, ο ρωσικός στρατός προχωρά στην πρώτη γραμμή.
Στις 23 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τον πλήρη έλεγχο του χωριού Ivano-Darievka που βρίσκεται νοτιοανατολικά του μεγάλου ουκρανικού οχυρού στο Seversk.
Ο ρωσικός στρατός προελαύνει προς την πόλη από διάφορες κατευθύνσεις.
Την περασμένη ημέρα, οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν σε μεγάλο βαθμό τη ζώνη ελέγχου βόρεια της Razdolovka και πλησίασαν τη Vyemka.
Στην κατεύθυνση του Kupyansk, τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στη Sinkovka, έχοντας συντρίψει την ουκρανική άμυνα βόρεια του χωριού σε παρατεταμένες μάχες.
Οι βασικές γραμμές άμυνας κινούνται και στο νότο.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προσέγγισαν τελικά τον στρατηγικά σημαντικό δρόμο μεταξύ Ugledar και Mariinka.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μάχονται απελπισμένα προσπαθώντας να διατηρήσουν τον έλεγχο των θέσεων τους κατά μήκος του δρόμου.
Στα βόρεια, ο ρωσικός στρατός είναι κοντά στον πλήρη έλεγχο του τελευταίου ουκρανικού οχυρού στα περίχωρα του Donetsk, της πόλης Krasnogorovka.
Εν μέσω ρωσικών προελάσεων στους δρόμους, οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στα βορειοδυτικά πέρα από τον ποταμό.
Ο ουκρανικός στρατός απειλείται επίσης από μια πιθανή ρωσική επίθεση στο νότιο μέτωπο.
Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, μέχρι σήμερα, μια μεγάλη ομάδα περίπου 90.000 στρατιωτών έχει συσσωρευτεί στην περιοχή Zaporozhye, ενώ η μεταφορά πρόσθετων δυνάμεων είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Το ίδιο συμβαίνει και στη γειτονική περιοχή Kherson, οι ρώσοι συγκεντρώνουν δυνάμεις






Kharkiv_Battle_Map_Draft_July_24_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_July_24_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_July_24_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_July_24_2024.png

Toretsk_Battle_Map_Draft_July_24_2024.png

Avdiivka_Battle_Map_Draft_July_24_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης