Διεθνή

Δεν τολμούν οι G7 - Καμία απόφαση για χρήση των κλεμμένων ρωσικών assets

Δεν τολμούν οι G7 - Καμία απόφαση για χρήση των κλεμμένων ρωσικών assets
Χωρίς απόφαση οι G7 για τα ρωσικά assets
Οι χώρες της G7 δεν έχουν ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με το θέμα της χρήσης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shun'ichi Suzuki.
«Δεν ελήφθη καμία απόφαση αυτή τη φορά.
Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις», ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G7 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Στον πάγο» 300 δισ. δολ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από αυτά, περίπου 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα βρίσκονται στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων στη διεθνή πλατφόρμα Euroclear στο Βέλγιο (210 δισεκατομμύρια δολάρια είναι αποθηκευμένα εκεί).
Οι ηγέτες των χωρών της G7 σε σύνοδο κορυφής στην Ιταλία στις 13 Ιουνίου κατέληξαν σε συμφωνία για τη χορήγηση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία σε βάρος των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέχρι το τέλος του 2024.

Το μήνυμα Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, δήλωσε στις 14 Ιουνίου ότι με την κλοπή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, η Δύση «κάνει ένα ακόμη βήμα προς την καταστροφή του συστήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν, το οποίο για πολλές δεκαετίες εξασφάλιζε την ευημερία τους και τους επέτρεπε να καταναλώνουν περισσότερα από όσα κέρδιζαν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «καθίσταται σαφές σε όλες τις χώρες και τις εταιρείες, τα κρατικά ταμεία, ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποθεματικά τους απέχουν πολύ από το να είναι ασφαλή τόσο από νομική όσο και από οικονομική άποψη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης