Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέγας σκακιστής ο Putin - Mετατρέπει την μπλόφα των Ουκρανών για ειρήνη σε… παγίδα για Zelensky και περιμένει… τον Trump

Μέγας σκακιστής ο Putin - Mετατρέπει την μπλόφα των Ουκρανών για ειρήνη σε… παγίδα για Zelensky και περιμένει… τον Trump
Ολοένα και πιο κοντά σε τεράστια διλήμματα και αδιέξοδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας - Χαμένος είτε με διαπραγματεύσεις είτε με συνέχιση του πολέμου
Μπλόφα, αν όχι τέχνασμα αποδεικνύονται οι διαδοχικές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky (αλλά και του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Dmitry Kuleba) περί ετοιμότητας της Ουκρανίας να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στη λήξη του πολέμου και σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία επισήμανε αφενός πως οι Ουκρανοί με δικό τους προεδρικό διάταγμα που παραμένει σε ισχύ, απαγορεύουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία όσο παραμένει πρόεδρος ο Vladimir Putin αφετέρου πως το Κίεβο δεν έχει παρουσιάσει κάποιο νέο, συγκεκριμένο πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να γίνουν οι συνομιλίες.
Και όμως οι Ρώσοι και ιδιαίτερα ο πρόεδρος Putin έχουν εξελίξει σε άλλο επίπεδο την τεχνική της στρατηγικής.
Η Μόσχα τονίζει πως είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς, και το κυριότερο διαμηνύει πως δεν αποκλείει ως συνομιλητή τον Volodymyr Zelensky, παρά το γεγονός ότι η θητεία του ως προέδρου της Ουκρανίας έχει ήδη λήξει από τον περασμένο Μάιο.
Πρόκειται για μια στρατηγική που όχι μόνο αποκαλύπτει την μπλόφα του Κιέβου αλλά επί της ουσίας συνιστά την απόλυτη παγίδα για τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστια αδιέξοδα.
Διότι αργά ή γρήγορα είτε θα πρέπει να πάει σε διαπραγματεύσεις και να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας που μεταξύ άλλων θα προβλέπουν και απώλεια εδαφών είτε θα πρέπει να συνεχίσει έναν πόλεμο που δεν πρόκειται να κερδίσει με ολοένα και περισσότερους Ουκρανούς να σκοτώνονται και με ολοένα και περισσότερες υποδομές της χώρας να διαλύονται.
Και στα δύο σενάρια ο Zelensky είναι κοντά στο τέλος της πολιτικής του καριέρας.
Είναι προφανές πως οι δηλώσεις για τη λήξη του πολέμου δεν είναι παρά μια ύστατη προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος και να σταλεί το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στον – κατά πάσα πιθανότητα επόμενο προέδρο των ΗΠΑ - Donald Trump ότι το Κίεβο… δεν συνιστά εμπόδιο στα σχέδια ειρήνης με απώτερο στόχο τη συνέχιση της δυτικής βοήθειας και τη διαιώνιση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, και το κυριότερο με τον Zelensky πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείει… τον Zelensky ως συνομιλητή

Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και δεν αποκλείει ως συνομιλητή τον Volodymyr Zelensky, παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η προεδρική του θητεία.
Ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία αποκλείει τις διαπραγματεύσεις με συνομιλητή τον Zelensky, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως δεν πρόκειται για ένα εύκολο ερώτημα.
«Από νομική άποψη, αυτό το πρόβλημα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Αλλά από πρακτική άποψη, είμαστε ανοιχτοί να το πετύχουμε τους στόχους μας μέσω των διαπραγματεύσεων.
Επομένως, είναι δυνατές διαφορετικές επιλογές» είπε ο Peskov, επισημαίνοντας πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να γίνει αντιληπτό κατά πόσο η Ουκρανία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.
«Η Ρωσία είναι ανοιχτή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβουμε πόσο έτοιμη είναι η ουκρανική πλευρά για αυτό και σε ποιο βαθμό έχει την άδεια για αυτό από αυτούς που την ελέγχουν.
Συνεπώς, καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο» υποστήριξε ο Peskov.
«Επιπρόσθετα με το θέμα της νομιμότητας του Zelensky, υπάρχει πρόβλημα με την απαγόρευση με νόμο οποιασδήποτε επαφής και διαπραγμάτευσης με τη ρωσική πλευρά.
Αυτές οι απαγορεύσεις παραμένουν σε ισχύ.
Επομένως, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να διευκρινιστούν» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Petr Pavel (πρόεδρος Τσεχίας): Διαπραγματεύσεις χωρίς Ρωσία, Κίνα … δεν γίνονται

Στην παραδοχή ότι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ουκρανικού δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Κίνας προχώρησε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Petr Pavel.
«Χωρίς τη Ρωσία και την Κίνα, θα είναι πραγματικά αδύνατο να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα πρέπει να αναθεωρήσει τις απαιτήσεις της από το Κίεβο όσον αφορά την έναρξη διαλόγου για την επίλυση της σύγκρουσης.
Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε ο Petr Pavel, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη να συμμετάσχει η Κίνα στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Οι Πολωνοί αποκάλυψαν το «σχέδιο» Zelensky: Θέλει να δελεάσει τον Trump

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky για την ανάγκη να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια προσπάθεια να δελεάσει τον Donald Trump.
Αυτό υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην Fakt, ο Πολωνός απόστρατος ταξίαρχος και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας Stanislav Kozei, ο οποίος κάνει λόγο για «διπλωματικά παιχνίδια» από την πλευρά του Zelensky.
Ο Kozei εκτιμά πως όλες αυτές οι δηλώσεις του Zelenksy εκπορεύονται από την επιθυμία του Ουκρανού προέδρου να δείξει στη Δύση ότι η Ουκρανία δεν στέκεται εμπόδιο στο δρόμο προς μια ειρηνευτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Είναι ήδη σε εξέλιξη προετοιμασίας για μια ακόμα Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη και ο Zelensky ευελπιστεί ότι τα άλλα κράτη θα πιέσουν τη Ρωσία να δεχθεί μια ειρηνευτική λύση με όρους ευνοϊκούς για το Κίεβο.
«Η απάντηση της Ρωσίας πιθανότατα θα είναι αρνητική» επισημαίνει ο Πολωνός απόστρατος ταξίαρχος, ο οποίος αναφέρει ότι ο τόνος των δηλώσεων του Zelensky υπαγορεύεται από την πιθανή εκλογή Trump στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, στον οποίο και θέλει να δείξει ότι «το πρόβλημα δεν είναι η Ουκρανία».
Όπως λέει ο Kozei, αυτό το «διπλωματικό παιχνίδι» εξελίσσεται λόγω και των στρατιωτικών αποτυχιών του Κιέβου, τη στιγμή που ο Zelensky θέλει να εξασφαλίσει τη συνεχή υποστήριξη της Δύσης και προσπαθεί να αποδείξει πόσο αναγκαία είναι, απέναντι σε μια Ρωσία που «δεν θέλει την ειρήνη».

Cui Heng (Κινέζος πολιτικός αναλυτής): Το Κίεβο ανησυχεί για την έλευση Trump

Την ειρηνευτική πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin εκτιμάται πως θα υιοθετήσει ο Donald Trump, εφόσον γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς φέρεται πως θα πιέσει την Ουκρανία να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών έτσι ώστε να επιλυθεί ειρηνικά η ουκρανική κρίση.
Πρόσφατα ο Putin είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων πως εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αποχωρήσουν πλήρως από τα διοικητικά όρια των επαρχιών Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia και η Ουκρανία αποδεχθεί πως δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα είναι ουδέτερη και δεν θα φιλοξενήσει στο έδαφος της πυρηνικά όπλα, τότε ο πόλεμος θα τελειώσει.
«O Donald Trump λέει ότι θα λύσει άμεσα τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και αυτό ανησυχεί το Κίεβο» λέει ο Κινέζος ειδικός αναλυτής Cui Heng σε άρθρο του στην Global Times.
«O Trump θα μπορούσε να αναγκάσει την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διασφαλίσει την κυριαρχία της σε αυτά προκειμένου να φτάσει σύντομα σε μια ειρηνική διευθέτηση με τη Ρωσία» λέει ο Κινέζος πολιτικός αναλυτής.

Zelensky… υπό πίεση

Παρά τα «παιχνίδια» αυτά του Zelensky, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα δεχθεί ακόμα πιο έντονες πιέσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό για να βρεθεί μια λύση εξαιτίας των συνεχιζόμενων ηττών στο πεδίο της μάχης, της αυταρχικής του διακυβέρνησης και της οργιώδους διαφθοράς που διαλύει τη χώρα.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι δηλώσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες δεν είναι παρά μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος.
Άλλωστε επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή, οι ειρηνευτικές προτάσεις που έχουν διατυπώσει Zelensky – η περίφημη φόρμουλα των 10 σημείων – και Putin (σχετικά με την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από Kherson, Zaporizhia, Luhansk και Donetsk) έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά από τα εμπλεκόμενα μέρη.
Άρα βάσει ποιου πλαισίου μπορούν να διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές;

Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Είναι ξεκάθαρο ότι το βλέμμα του Zelensky – και όχι μόνο – είναι στραμμένο στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Μια κυβέρνηση Trump μπορεί να γίνει ταυτόχρονα καταλύτης και ευκαιρία για μια διευθέτηση της Ουκρανίας.
Τόσο ο Trump όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, γερουσιαστής Vance έχουν ζητήσει με συνέπεια μια τέτοια διευθέτηση και έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι η βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Ουκρανία και η οικονομική πίεση στη Ρωσία μπορούν ρεαλιστικά να επιφέρουν τη νίκη του Κιέβου στον πόλεμο.
Και οι δύο ανησυχούν για το επίπεδο της βοήθειας των ΗΠΑ ενώ υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα πρέπει να φέρουν το κυρίαρχο βάρος, καθώς η σύγκρουση είναι «στη γειτονιά τους».
Ο γερουσιαστής Vance προέβαλε ένα επιπλέον επιχείρημα.
Έχει υποστηρίξει ότι δεδομένων των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής τους βάσης, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εστίαση στην απειλή από την Κίνα και πως η προσπάθεια στην Ουκρανία εκτρέπει τους πόρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ζωτικής πρόκλησης του Πεκίνου.
Έτσι δεν θα ήταν παράλογο για τον Trump να συμπεράνει πως η κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για πολιτική διευθέτηση.

Εσωτερικό αδιέξοδο

Την ίδια στιγμή ο Zelensky δέχεται εντονότατες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρες.
Σε πρόσφατη δήλωση, ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaly Klitschko περιέγραψε τις ενέργειες του προέδρου ως «πολιτική αυτοκτονία» και τόνισε το υψηλό επίπεδο δυσκολίας για τον Ουκρανό ηγέτη να συνεχίσει να ηγείται της χώρας εν μέσω της τρέχουσας σύγκρουσης, ειδικά όσον αφορά τις πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Δήλωσε ότι ο Zelensky θα έχει πολλά προβλήματα προσπαθώντας να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε διπλωματική πρόταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, καθώς η πίεση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα αυξηθεί και ο Zelensky σίγουρα θα αναγκαστεί να λάβει θέση επί του θέματος, ενδεχομένως δεχόμενος κάποιες ρωσικές απαιτήσεις.
Ο Klitschko εξηγεί ότι για να οριστικοποιηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, ο Zelensky θα πρέπει να υποβάλει οποιαδήποτε πρόταση σε δημοψήφισμα, το οποίο θα ήταν πολύ περίπλοκο, καθώς ο ουκρανικός πληθυσμός φέρεται να είναι απρόθυμος να δει τη χώρα του να χάνει εδάφη.
Ο Klitschko πιστεύει πως ο λαός θα αντιδράσει αρνητικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που οδηγεί στην απώλεια ουκρανικών περιφερειών, γι' αυτό και ο Zelensky θα βρεθεί στα πρόθυρα της «πολιτικής αυτοκτονίας».
Την ίδια στιγμή όμως, ο Klitschko παραδέχεται ότι η μάχη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα ήταν καταστροφική για την Ουκρανία, δεδομένων των υψηλών απωλειών και της κρίσιμης κοινωνικής κατάστασης της χώρας.
Φαίνεται να βλέπει την τρέχουσα κατάσταση ως ένα είδος αδιεξόδου στο οποίο μια διαπραγμάτευση είναι ανεπιθύμητη, ενώ η συνέχιση του πολέμου είναι επίσης μια πολύ κακή επιλογή.
Ο Klitschko τονίζει επίσης την έλλειψη λαϊκής υποστήριξης προς τον Zelensky και το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρο κυβερνά χωρίς νομιμότητα, αφού η θητεία του έληξε επίσημα.
Πιστεύει ότι το καλύτερο που έχει να κάνει ο πρόεδρος είναι να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με άλλα κόμματα, αλλά είναι δύσπιστος σχετικά με την παραίτηση του Zelensky από τη δικτατορική του εξουσία βάσει του στρατιωτικού νόμου.

Ένα δημοψήφισμα για ειρήνη κρύβει εκπλήξεις

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα σημεία που πρέπει να σταχυολογήσουμε από τα λόγια του δημάρχου, επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Έχει δίκιο ότι ο Zelensky βρίσκεται σε αδιέξοδο, αλλά οι ισχυρισμοί του ότι ο ουκρανικός λαός δεν θα δεχόταν να χάσει εδάφη φαίνεται να μην έχουν βάση στην πραγματικότητα.
Ο ουκρανικός λαός έχει κουραστεί από τον πόλεμο και φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίτευξη ειρήνης, παρά το κόστος για την ουκρανική «εθνική υπερηφάνεια».
Έτσι, είναι πιθανό ένα δημοψήφισμα να δείξει ευνοϊκό αποτέλεσμα για τις διαπραγματεύσεις – και ίσως αυτός είναι ακριβώς ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κίεβο επιμένει να ενεργεί με αντιλαϊκό και δικτατορικό τρόπο, αποκλείοντας τους απλούς ανθρώπους από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Zelensky βρίσκεται σε μια εξαιρετικά περίπλοκη πολιτική κατάσταση, πράγματι κοντά στην... «αυτοκτονία».
Αν συνεχίσει τον πόλεμο, η χώρα θα καταρρεύσει.
Εάν τολμήσει να διαπραγματευτεί την ειρήνη, θα «απομακρυνθεί» από τους Δυτικούς που θέλουν να κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες.
Ο Zelensky δεν είναι σε θέση να προβεί σε καμία ενέργεια, κάτι που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι κυβερνά παράνομα, αφού επίσημα η θητεία του έχει τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης