Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στις Φιλιππίνες: Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα από ανατροπή τάνκερ - Κουβαλούσε 1,5 εκατ. λίτρα καυσίμου

Χάος στις Φιλιππίνες: Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα από ανατροπή τάνκερ - Κουβαλούσε 1,5 εκατ. λίτρα καυσίμου
Οι ισχυροί άνεμοι και τα μεγάλα κύματα δυσχεραίνουν το έργο των αρχών
Τάνκερ που μετέφερε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο λίτρα βιομηχανικού καυσίμου ανετράπη και βυθίστηκε την Πέμπτη στα ανοικτά της Μανίλας στις Φιλιππίνες, δημιουργώντας μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, σύμφωνα με το BBC, ενώ την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες αρχές δίνουν μάχη προκειμένου να μην επεκταθεί η μόλυνση.
Ειδικότερα, 16 μέλη του πληρώματος του υπό σημαία Φιλιππίνων MT Terra Nova διασώθηκαν, ενώ ένα παραμένει αγνοούμενο, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χάιμε Μπαουτίστα, στο βρετανικό μέσο. Ο Μπαουτίστα τόνισε παράλληλα ότι εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα, αλλά οι ισχυροί άνεμοι και τα μεγάλα κύματα δυσχεραίνουν το έργο των αρχών.
philippines_tanker_capsized.avif
Το περιστατικό έρχεται μία ημέρα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έφεραν οι μουσώνες και ο τυφώνας Gaemi, πλημμυρίζοντας το μετρό της Μανίλα και τα προάστια της πρωτεύουσας της χώρας. Το MT Terra Nova κατευθυνόταν προς την πόλη Ιλόιλο των κεντρικών Φιλιππίνων όταν βυθίστηκε, αφήνοντας πίσω του πετρελαιοκηλίδα που εκτεινόταν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, δήλωσαν οι αρχές.
«Ανατράπηκε και τελικά βυθίστηκε», ανέφερε η ακτοφυλακή σε έκθεσή της, προσθέτοντας ότι διερευνάται αν η κακοκαιρία ήταν ένας παράγοντας. Ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Αρμάντο Μπαλίλο, δήλωσε σε ενημέρωση ότι η υπηρεσία «έτρεχε με τον χρόνο» για να περιορίσει τη διαρροή. Πρόσθεσε ότι αν διαρρεύσει όλο το πετρέλαιο του δεξαμενόπλοιου, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία των Φιλιππίνων. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επηρεαστεί η Μανίλα, ακόμη και η ακτογραμμή της, αν το καύσιμο διαρρεύσει, επειδή βρίσκεται μέσα στον κόλπο», είπε.
Ο κόλπος της Μανίλα, όπου ανατράπηκε το δεξαμενόπλοιο, φιλοξενεί πολυσύχναστες ναυτιλιακές γραμμές και στις ακτές του υπάρχουν εμπορικά κέντρα, θέρετρα καζίνο και αλιευτικές κοινότητες. Τον Μάρτιο του 2023, ένα πετρελαιοφόρο που μετέφερε 800.000 λίτρα βιομηχανικού καυσίμου βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Oriental Mindoro. Το πετρέλαιο αυτό έφτασε στις ακτές αρκετών κοντινών ψαροχωριών, καλύπτοντας τις παραλίες με μαύρη λάσπη.
Οι κάτοικοι στα παραθαλάσσια χωριά ανέφεραν ότι παρουσίασαν κράμπες, εμετό και ζάλη, ενώ οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό που επιχειρούσαν στο χωριό Pola ανέφεραν επίσης ότι αισθάνθηκαν άρρωστοι. Σχεδόν δύο δεκαετίες νωρίτερα, ένα πετρελαιοφόρο που μετέφερε περίπου δύο εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου βυθίστηκε εν μέσω κακοκαιρίας στα ανοικτά της νησιωτικής επαρχίας Γκιμάρας. Ωστόσο, μόνο σε ένα από τα 10 διαμερίσματά του υπήρξε διαρροή πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης