Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Πασαρέλα υποψηφίων για την Κομισιόν - Ποιοι πήραν το ΟΚ από τη «σιδηρά» Ursula, που θέλει... αρεστούς, όχι αρίστους

Politico: Πασαρέλα υποψηφίων για την Κομισιόν - Ποιοι πήραν το ΟΚ από τη «σιδηρά» Ursula, που θέλει... αρεστούς, όχι αρίστους
Κομμένοι και ραμμένοι στα «θέλω» της Von der Leyen
Καυτό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, που καλείται μάξιμουμ μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο να σχηματίσει την ομάδα που θα ορίσει τη μοίρα των Ευρωπαίων για τα επόμενα χρόνια…
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και αποκαλύπτει το Politico, η σιδηρά κυρία του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, εκ Γερμανίας ορμώμενη, έχει εκφράσει τα «θέλω» της στις κυβερνήσεις… για το σχήμα που θα την πλαισιώσει:
Θέλει γυναίκες (ποσόστωση 50-50), που να ξέρουν τη δουλειά… έμπειρες και πειθήνιες.
Με άλλα λόγια, πρόκειται αναμένεται να έχουμε μια Κομισιόν αρεστών στην Ursula, και όχι αρίστων…
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Politico, κάθε χώρα έχει έναν επίτροπο. Η Ursula von der Leyen θεωρείται η επιλογή της Γερμανίας και η εκπρόσωπος της Εσθονίας Kaja Kallas θα είναι η επόμενη επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής (ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής).

Ποιοι μένουν;

Αρκετές κυβερνήσεις επέλεξαν να αποφύγουν δυσάρεστες εσωτερικές διαμάχες στέλνοντας πίσω το σημερινό τους πρόσωπο στο Berlaymont, τα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής. Εξάλλου, η εμπειρία και η προσωπική τους σχέση με τη von der Leyen θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου.
Ο Maroš Šefčovič (Σλοβακία) και ο Valdis Dombrovskis (Λετονία), για παράδειγμα θα προσθέσουν άλλα πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο βιογραφικό τους.
Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για την Dubravka Šuica (Κροατία).
Ο Ολλανδός επίτροπος, Wopke Hoekstra, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο ως αντικαταστάτης του τσάρου του κλίματος Frans Timmermans και επιστρέφει για άλλα πέντε χρόνια, παρόλο που το κόμμα του δεν είναι στην ολλανδική κυβέρνηση.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Γάλλοι και Έλληνες ηγέτες θα αποφασίσουν να στείλουν πίσω τους σημερινούς επιτρόπους τους, Thierry Bretton και Μαργαρίτη Σχoινά, σημειώνει το περιοδικό.

Ποια νέα ονόματα πρέπει να μάθουμε ήδη να προφέρουμε;

Αυξανόμενος αριθμός χωρών έχουν αρχίσει να προβάλλουν ονόματα, ακόμη και πριν η von der Leyen στείλει το επίσημο αίτημά της.
Η Ισπανία ελπίζει να εξασφαλίσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ενέργειας και κλίματος για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Teresa Ribera.
Η Σουηδία στέλνει την υπουργό της ΕΕ Jessika Roswall, η Φινλανδία στέλνει την ευρωβουλευτή Henna Virkkunen, η Σλοβενία έστειλε τον πρώην Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Tomaž Vesel, η Ιρλανδία πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών Michael McGrath και η Τσεχία όρισε υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Jozef Síkela.
Παρ’ όλα αυτά, πολλά από τα κομμάτια του παζλ ακόμη λείπουν, παρά το γεγονός ότι οι φήμες δίνουν και παίρνουν στις Βρυξέλλες. Όλο και περισσότερες χώρες θα ανακοινώσουν τα ονόματά τους τις επόμενες εβδομάδες.
Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει παρουσιάσει δημόσια δύο υποψηφίους, όπως ζητήθηκε. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν καλά ότι η Von der Leyen θέλει μια διαφορετική Επιτροπή, με ισορροπία μεταξύ των φύλων.

Τα μεγάλα έπαθλα

Δεν είναι μυστικό ότι η Γαλλία οραματίζεται ένα οικονομικό σούπερ χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει τη βιομηχανική ατζέντα του μπλοκ απέναντι στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα — ενδεχομένως με επίβλεψη περιοχών όπου οι Βρυξέλλες έχουν σκληρή δύναμη: το εμπόριο και ο ανταγωνισμός.
Αλλά και η Ιταλία θέλει αυτόν τον ρόλο. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η Von der Leyen αποφασίσει να κρατήσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni στο στρατόπεδό της ή να την αφήσει με ένα πιο συμβολικό νέο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.
Ο Επίτροπος για τη Γεωργία είναι επίσης ένας κρίσιμος τομέας, δεδομένου του υπερμεγέθους ρόλου της ΕΕ στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων. Είναι επίσης ένα task που αποκαλύπτει πόσο δύσκολο είναι να οικοδομηθεί μια πολιτικά ισορροπημένη Επιτροπή.
Ο Christophe Hansen του Λουξεμβούργου από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αναδειχθεί σε αυτόν τον τομέα. Οι εικασίες επικεντρώθηκαν για λίγο στον Πολωνό Υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, που για μια σειρά από λόγους κάηκε.

Ποιος παίρνει τι;

Αυτό εξαρτάται από τη von der Leyen, που πρέπει να λάβει υπόψη την ισορροπία των φύλων, των πολιτικών κομμάτων και τη γεωγραφική ισορροπία.
Οι ηγέτες θα παζαρεύουν χαρτοφυλάκια, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μια ισχυρή θέση.
Θα είναι μια πρόκληση να βρεθούν αρκετές γυναίκες, έτσι οι χώρες που προτείνουν μια γυναίκα υποψήφια έχουν πλεονέκτημα έναντι εκείνων που στέλνουν έναν άνδρα.
Η von der Leyen έχει επίσης καταστήσει πολύ σαφές στους ηγέτες ότι θέλει έμπειρους και ικανούς Επιτρόπους.

Τι θα συμβεί μετά;

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τους υποψηφίους τους.
Η Von der Leyen θα αρχίσει να παίρνει συνεντεύξεις από τους (νέους) υποψηφίους από τα μέσα Αυγούστου, και μετά θα αρχίσει να ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ.
Παράλληλα, ετοιμάζεται η εργασία για τους επόμενους επιτρόπους.
Οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΕ πριν από την ψηφοφορία επιβεβαίωσής της στο Κοινοβούλιο —ουσιαστικά το σχέδιό της για τα επόμενα πέντε χρόνια— θα αποτελέσουν τη βάση των επιστολών που θα σταλούν στους νέους επιτρόπους, οι οποίες θα καθορίζουν τι αναμένεται από αυτούς.
Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Von der Leyen, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποδεχθεί τους νέους Επιτρόπους στις ακροάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο.
Το Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει υποψηφίους καθώς μάλιστα αρέσκεται στο να λυγίζει τους μυς του με μερικούς αντίχειρες προς τα κάτω.
Εάν συμβεί αυτό, μια χώρα θα πρέπει να προτείνει νέο υποψήφιο.
Η ελπίδα των αξιωματούχων της ΕΕ είναι να έχουμε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης