Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνελήφθη πρώην Ρώσος Αρχηγός κατασκευών στρατιωτικών εγκαταστάσεων για κατάχρηση εξουσίας – Η σχέση με τον Shoigu

Συνελήφθη πρώην Ρώσος Αρχηγός κατασκευών στρατιωτικών εγκαταστάσεων για κατάχρηση εξουσίας – Η σχέση με τον Shoigu

Ο Andrei Belkov ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής κατασκευαστικής αρχής του Υπουργείου Άμυνας για ειδικές εγκαταστάσεις μέχρι το 2021

Σχετικά Άρθρα
Ο πρώην επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας του ρωσικού στρατού συνελήφθη με κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας, ανέφερε αργά την Τετάρτη (24/5/2024) η επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Andrei Belkov ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής κατασκευαστικής αρχής του Υπουργείου Άμυνας για ειδικές εγκαταστάσεις μέχρι το 2021, όταν επιλέχθηκε ως μπροστάρης της νεοσύστατης στρατιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας.
Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία πέρυσι για τη συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της κατεχόμενης Μαριούπολης.
Σύμφωνα με πηγές της Kommersant, οι ερευνητές κατηγορούν τον Belkov ότι επινόησε ένα σχέδιο το 2019 για να αγοράσει έναν σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας για μια στρατιωτική κλινική από έναν ανώνυμο Γερμανό κατασκευαστή — ο οποίος δεν θα μπορούσε να πουλήσει τον σαρωτή απευθείας λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Ο Belkov φέρεται να κατηγορείται για ανάθεση κρατικής σύμβασης μέσω ψεύτικου διαγωνισμού σε γνωστό του, ο οποίος παρέδωσε το μαγνητικό τομογράφο για 121 εκατομμύρια ρούβλια (1,4 εκατομμύρια δολάρια), ενώ το πραγματικό του κόστος ανήλθε συνολικά σε 76 εκατομμύρια ρούβλια (890.000 δολάρια).
Η γνωστή και ο λογιστής της φέρεται να είχαν συλληφθεί για απάτη τον περασμένο Οκτώβριο.

Ποια η σχέση με τον Shoigu

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τα συμβόλαια, τα προσωπικά κέρδη και άλλες διασυνδέσεις του Belkov κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της στρατιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας.
Η Kommersant σημειώνει ότι η δουλειά του Belkov είναι «υπό μικροσκόπιο» λόγω μιας υψηλού προφίλ έρευνας δωροδοκίας στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Ivanov, ο οποίος επέβλεπε τη στρατιωτική κατασκευή και θεωρούνταν σύμμαχος του πρώην υπουργού Άμυνας Shoigu.
Ο πρόεδρος Putin απέλυσε τον Shoigu από τη θέση του την άνοιξη και τον διόρισε επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Οι παρατηρητές συνέδεσαν τον ανασχηματισμό με την αργή στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την Kommersant, ο Belkov απολύθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία του στρατού μετά τη σύλληψή του για υπόθεση κατάχρησης εξουσίας που αφορούσε την προηγούμενη δουλειά του.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε αργότερα ότι μία από τις πηγές του επιβεβαίωσε ότι ο Belkov τέθηκε υπό σύλληψη για κατάχρηση εξουσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης