Τι συζήτησαν για Ουκρανία, Ιράκ, Συρία και Κύπρο
«Οι ενέργειες του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να αποτραπεί η κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέρεται σε επίσημη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Πέμπτης (25/7/2024).
Εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες σφαγές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, το συμβούλιο κάλεσε για άμεση διεθνή δράση για να σταματήσει τις «παραβιάσεις όλων των νομικών και ανθρωπιστικών αρχών» από το Τελ Αβίβ.
Το συμβούλιο εξέτασε επίσης τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις «που πραγματοποιήθηκαν με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» ενάντια σε κάθε είδους απειλές που στοχεύουν την εθνική ενότητα και την επιβίωση της Τουρκίας.
Το συμβούλιο τόνισε την ακλόνητη δέσμευση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, ειδικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των PKK/KCK-PYD/YPG, FETO και Daesh, και τόνισε τα επιτυχημένα αποτελέσματα των πρόσφατων επιχειρήσεων.
Απευθυνόμενος στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, το συμβούλιο επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εξαρθρώσει την Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ (FETO), σημειώνοντας ότι η ομάδα συνεχίζει να εμπλέκεται σε εχθρικές δραστηριότητες ενώ προσπαθεί να εμφανιστεί ως θύμα.
Το status quo στη Συρία και στην Κύπρο
Το συμβούλιο σημείωσε ότι η ενισχυμένη συνεργασία της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες ενισχύει τα θεμέλια για την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών για την ασφάλεια, ιδίως όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του Ιράκ και της Συρίας.
Όσον αφορά τη Συρία, το συμβούλιο επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Τουρκίας για την επίτευξη μιας συνολικής κοινωνικής συμφιλίωσης που θα περιλαμβάνει όλα τα μέρη.
Το συμβούλιο τόνισε περαιτέρω ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί ενέργειες που ενδέχεται να διαταράξουν την «ιστορική φιλία» μεταξύ του τουρκικού και του συριακού λαού, τονίζοντας ότι η εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών στη γειτονική χώρα εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα και το μέλλον της Συρίας.
Το συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης μια λύση δύο κρατών για την Κύπρο, υποστηρίζοντας την κυριαρχία της ισότητας για τους Τουρκοκύπριους και τη διεθνή αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
«Η ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο διασφαλίζει 50 χρόνια ειρήνης και ασφάλειας στο νησί, επιβεβαιώνοντας τη νομιμότητά της», ανέφερε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Αντιμετωπίζοντας ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, το συμβούλιο υπογράμμισε τη δέσμευση της Τουρκίας για διάλογο και μια εποικοδομητική προσέγγιση, αλλά υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της εποικοδομητικής της προσέγγισης».
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία αναθεωρήθηκε επίσης στο συμβούλιο, το οποίο ζήτησε αυξημένες προσπάθειες για την επίτευξη μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» πριν η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω, θέτοντας μεγαλύτερο κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα.
Τέλος, το συμβούλιο συζήτησε τις στρατηγικές σχέσεις της Τουρκίας με τις αφρικανικές χώρες, όπως η Σομαλία, η Λιβύη, το Σουδάν και ο Νίγηρας.
Το συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευση της Τουρκίας να υποστηρίξει τη σταθερότητα και την ευημερία στην Αφρική, τονίζοντας τον ρόλο της χώρας στη συμβολή στην ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών