Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατευνασμό της έντασης στη Μιανμάρ και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας επιδιώκει η ASEAN

Κατευνασμό της έντασης στη Μιανμάρ και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας επιδιώκει η ASEAN
Τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας θα ακολουθήσουν δύο σύνοδοι κορυφής στο Λάος
Το μπλοκ της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN συνεδρίασε στο Λάος την Τετάρτη (24 Ιουλίου), καθώς προσπαθεί να προωθήσει μια αδιέξοδη μέχρι στιγμής προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στη Μιανμάρ και να κατευνάσει το κλίμα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, λίγες ημέρες πριν από μια συνάντηση κορυφαίων διπλωματών από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.
Τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας θα ακολουθήσουν δύο σύνοδοι κορυφής στο Λάος το Σάββατο, όπου έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις για την αντιμετώπιση βασικών παγκόσμιων ζητημάτων με αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και άλλους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN θα συζητήσουν τις μέχρι στιγμής άκαρπες προσπάθειες για τον τερματισμό μιας καταστροφικής σύγκρουσης που έχει μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο στη στρατιωτικά διοικούμενη Μιανμάρ, η οποία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ASEAN, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας, δηλώνουν ωστόσο απογοητευμένα από την απροθυμία της χούντας να τηρήσει τη δέσμευσή της για διάλογο. Αυτό έχει δοκιμάσει ιδιαίτερα την αξιοπιστία του μπλοκ και τη βιωσιμότητα ενός ειρηνευτικού σχεδίου που συμφωνήθηκε μήνες μετά το πραξικόπημα του 2021.
Δεν είναι σαφές σε τι βαθμό και αν έχει σημειώσει κάποια πρόοδο το Λάος ως πρόεδρος του μπλοκ στην προώθηση της προσέγγισης της προηγούμενης προεδρίας της Ινδονησίας προς τους στρατηγούς της Μιανμάρ και την ένοπλη αντιπολίτευση.
Μια τρόικα από την Ινδονησία, το Λάος και τη Μαλαισία που θα προεδρεύσει του χρόνου στην ASEAN συζήτησε την Τετάρτη τρόπους για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου πέντε σημείων του μπλοκ, αλλά δεν καταστάθηκε σαφές αν συμφωνήθηκε κάποια νέα προσέγγιση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας ανέφερε ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις για την προώθησή του, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, ενώ ο Ινδονήσιος διπλωμάτης Ngurah Swajaya, που συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε στο Reuters ότι η τρόικα συμφώνησε να διασφαλίσει τη συνέχεια του σχεδίου, ιδίως όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την «προώθηση του εθνικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς».
Ο Ινδονήσιος αξιωματούχος δήλωσε, ωστόσο, ότι οι τρεις χώρες δεν θα είχαν αντίρρηση εάν άλλα έθνη επιδίωκαν πρωτοβουλίες για την κρίση στη Μιανμάρ προς υποστήριξη της προσπάθειας της ASEAN.

Εντάσεις στη θάλασσα

Η Ένωση των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να προωθήσει την οριστικοποίηση ενός παρατεταμένου κώδικα συμπεριφοράς με το Πεκίνο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια ιδέα που γεννήθηκε το 2002 και βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2017, καθώς πέρασαν χρόνια για να συμφωνηθούν τελικά οι όροι του περιεχομένου του.
Τώρα γεννιέται μια νέα επείγουσα ανάγκη λόγω των επίμονων αντιπαραθέσεων μεταξύ του Πεκίνου και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Φιλιππίνων γύρω από αμφισβητούμενους υφάλους εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Μανίλα, με τη Μανίλα και την Ουάσινγκτον να κατηγορούν την ακτοφυλακή της Κίνας για εχθρικές ενέργειες.
Η Κίνα, από την άλλη, επιμένει ότι τα σκάφη των Φιλιππίνων καταπατούν το κυρίαρχο έδαφός της και έχει κατηγορήσει τη Μανίλα για σκόπιμες προκλήσεις. Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων που διεκδικούν τα μέλη της ASEAN, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.
Οι Φιλιππίνες θα προτείνουν στο Λάος τη δημιουργία ενός Φόρουμ Ακτοφυλακής της ASEAN μεταξύ των μελών της για να καταστεί δυνατός ο διάλογος και η επιβολή του νόμου, σύμφωνα με την ανώτερη διπλωμάτη της Theresa Lazaro. Το εν λόγω σχέδιο, όμως, ενδέχεται να εξοργίσει την Κίνα.
Η Ινδονησία ελπίζει ότι ο κώδικας μπορεί να συναφθεί έως το 2026. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ασφαλείας αμφιβάλλουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα δεσμευτικό ή εκτελέσιμο κείμενο, με ορισμένα κράτη της ASEAN να επιμένουν ότι θα βασίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Η Κίνα υποστηρίζει την ύπαρξη ενός κώδικα, αλλά δεν αναγνωρίζει μια διαιτητική απόφαση του 2016 που δήλωσε ότι η αξίωσή της στο μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας δεν είχε καμία βάση βάσει της UNCLOS, την οποία έχει υπογράψει το Πεκίνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, κατά τη διάρκεια συνόδων κορυφής το Σαββατοκύριακο, πρόκειται να πιέσει, σύμφωνα με ανακοίνωση, για την τήρηση του διεθνούς δικαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς αποτελεί την κοιτίδα του παγκόσμιου εμπορίου με το ετήσιο εμπόριο που περνά από αυτή να φτάνει τα 3 τρισεκατομμυρίων δολάρια.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας του Σαββάτου και στο περιφερειακό φόρουμ της ASEAN με επίκεντρο την ασφάλεια, θα παραβρίσκονται και ο Υπουργός εξωτερικών της Κίνας, και οι ομόλογοί τους από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, την Αυστραλία και τη Ρωσία.
Στις συνόδους κορυφής αναμένεται να συζητηθούν επίσης και θέματα όπως ο πόλεμος στη Γάζα, η σύγκρουση στην Ουκρανία, η επισιτιστική ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, ο εμπορικός προστατευτισμός και οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης