Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποσύρει την άδεια της Banque Havilland η ΕΚΤ – Η παρέμβαση του πρίγκιπα Andrew και η παραδοχή για σχέσεις με τη Ρωσία

Αποσύρει την άδεια της Banque Havilland η ΕΚΤ – Η παρέμβαση του πρίγκιπα Andrew και η παραδοχή για σχέσεις με τη Ρωσία
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιστεύουν ότι η Banque Havilland είχε επανειλημμένα αποτύχει να συμμορφωθεί με τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αποσύρει την άδεια λειτουργίας για την Banque Havilland, την τράπεζα που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και ανήκει στον επί μακρόν οικονομικό σύμβουλο του πρίγκιπα Andrew, David Rowland και την οικογένειά του.
Η Banque Havilland έχει βυθιστεί σε διαμάχες τα τελευταία χρόνια και αντιμετώπισε πολλαπλές ρυθμιστικές έρευνες.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιστεύουν ότι υπό την κυριότητα της οικογένειας Rowland - πιο γνωστή στη Βρετανία για τον πρώην ρόλο του πατριάρχη David ως ταμία του Συντηρητικού κόμματος και τους στενούς προσωπικούς δεσμούς του με τον Δούκα της Υόρκης, ο οποίος δανείστηκε εκατομμύρια από την τράπεζα - η Banque Havilland είχε επανειλημμένα αποτύχει να συμμορφωθεί με τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα Liechtensteiner Volksblatt το 2022 σχετικά με τον αντίκτυπο στην τράπεζα των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Marc Arand παραπονέθηκε ότι η κοινή γνώμη συχνά «μπερδεύει το θέμα» της συμμόρφωσης με τις κυρώσεις και είπε ότι «όλοι οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές έρχονται σε επαφή με τη Ρωσία το με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο".

Ποια είναι η οικογένεια

Ο Rowland έκανε την περιουσία του τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 με τολμηρές και συχνά περίπλοκες οικονομικές επενδύσεις στη ναυτιλία, τους φυσικούς πόρους και την ιδιοκτησία.
Το σχέδιο απόφασης δεν είναι ακόμη οριστικό καθώς πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αν και η διαδικασία συνήθως θεωρείται τυπική και αναμένεται να πραγματοποιηθεί γρήγορα.
Μόλις ληφθεί η απόφαση, η εποπτική αρχή της τράπεζας, η Επιτροπή του Λουξεμβούργου, θα ανακοινώσει επίσημα την απόφαση για ανάκληση της άδειας, τερματίζοντας την ικανότητα της τράπεζας να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη.
Η τράπεζα του Λουξεμβούργου είναι η κεντρική επιχείρηση της Havilland.
Το μέλλον των υποκαταστημάτων της στο Ντουμπάι, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και το Μονακό, τα οποία βρίσκονται εκτός της ρυθμιστικής δικαιοδοσίας της ΕΚΤ και ενδέχεται να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με τις δικές τους τοπικές άδειες, παραμένει ασαφές.
Οι ρυθμιστικές αρχές στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν έχουν επιβάλει περιορισμό στους νέους πελάτες που αναλαμβάνει η Havilland ως αποτέλεσμα της εκκρεμούς απόφασης της ΕΚΤ.
Η Finma, η ελβετική ρυθμιστική αρχή, δήλωσε: «Παρακολουθούμε τη συνεχή συμμόρφωση με τα σχετικά νομικά πρότυπα από το υποκατάστημα της Ζυρίχης της Banque Havilland, στο Λιχτενστάιν, και όλες τις άλλες τράπεζες που έχουν άδεια στην Ελβετία και τα υποκαταστήματά τους».
Ο βρετανικός βραχίονας της Banque Havilland έκλεισε πέρυσι αφού η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς επέβαλε πρόστιμα ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών κατά της τράπεζας και 353.000 λιρών κατά του διευθύνοντος συμβούλου του υποκαταστήματος, γιου του David Rowland, Edmound, επειδή συνέταξε ένα επενδυτικό σχέδιο κατ' εντολή πελατών της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων, που σχεδιάστηκε για να συντρίψει το νόμισμα του Κατάρ, σύμφωνα με μια εσωτερική τραπεζική παρουσίαση που αναφέρεται από τη ρυθμιστική αρχή στην ειδοποίησή της για την επιβολή.
Η τράπεζα αμφισβήτησε την απόφαση της FCA.

Οι δίκες

Ο επικεφαλής του υποκαταστήματος της τράπεζας στο Μονακό δικάζεται εν τω μεταξύ για φερόμενες παραβιάσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν ότι αποδέχτηκε τεράστιες καταθέσεις μετρητών από πελάτες που δεν έγειρε ανησυχίες συμμόρφωσης σχετικά με την προέλευσή τους ή την ταυτότητα των πελατών, ισχυρισμούς που ο ίδιος αρνείται.
Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας μιας τράπεζας είναι η απόλυτη εξουσία της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να λάβει τέτοιες αποφάσεις με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος εθνικής αρχής.
Η τελευταία φορά που το έκανε ήταν να αποσύρει την άδεια της Baltic International Bank στη Λετονία κατόπιν αιτήματος της τοπικής εποπτικής αρχής τον Μάρτιο του 2023.
Παλαιότερα βραχίονας της ισλανδικής τράπεζας Kaupthing, η οποία κατέρρευσε στην οικονομική κρίση του 2008, η τράπεζα του Λουξεμβούργου αγοράστηκε από την οικογένεια Rowland το 2009 και μετονομάστηκε σε Havilland Hall, το μεγαλοπρεπές σπίτι του David στο φορολογικό παράδεισο του Guernsey.
Ο Δούκας της Υόρκης παρευρέθηκε στους εορτασμούς για τα εγκαίνια της νέας τράπεζας το 2009 και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση του ανοίγματος του υποκαταστήματός της στο Μονακό ασκώντας πιέσεις στον κληρονομικό ηγεμόνα του Μονακό Πρίγκιπα Αλβέρτο για να εξασφαλίσει μια τοπική άδεια για τη Havilland, αποκάλυψε η Daily Mail το 2021.
Ο David Rowland το 2017 εξόφλησε προσωπικά ένα δάνειο 1,5 εκατομμυρίων λιρών που είχε δώσει η τράπεζα στον δούκα, ο οποίος βρισκόταν υπό οικονομική πίεση εκείνη την εποχή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Τουλάχιστον επτά από τα οκτώ παιδιά του David εργάζονται ή έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν στην τράπεζα.
Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις του 2023, η τράπεζα έχει περιουσιακά στοιχεία λίγο πάνω από 1,35 δισ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο δανείων 463 εκατ. ευρώ.
Έχει γνωρίσει ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη στο Λιχτενστάιν, όπου τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ νέα χρήματα από πλούσιους πελάτες ελήφθησαν το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης