Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγάλη στροφή - Η Ουκρανία κοιτά…στην Κίνα για βοήθεια - Δεν μπορεί να ποντάρει μόνο σε ΗΠΑ, Δύση

Η μεγάλη στροφή - Η Ουκρανία κοιτά…στην Κίνα για βοήθεια - Δεν μπορεί να ποντάρει μόνο σε ΗΠΑ, Δύση
Το Κίεβο αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να εναποθέτει όλες τις ελπίδες του μόνο στη Δύση για την επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία
Η Ουκρανία αρχίζει να μεταβάλλει τη στάση της και να στρέφει το βλέμμα της και προς την Κίνα, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να εναποθέτει όλες τις ελπίδες της μόνο στη Δύση για την επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία.
Αυτή την άποψη διατυπώνει ο Κινέζος ειδικός στο Ινστιτούτο Εθνικής Στρατηγικής στο πανεπιστήμιο Tsinghua, Qian Feng.
«Σε σχέση με την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymir Zelensky ότι μόνο παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να τερματίσουν επιτυχώς τον πόλεμο, η ηγεσία στο Κίεβο συνειδητοποιεί σταδιακά ότι η διεθνής κατάσταση όσον αφορά τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας αλλάζει και ότι δεν μπορεί η Ουκρανία να εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στις ΗΠΑ και στα δυτικά κράτη.
Πρέπει να βρει νέες δυνάμεις υποστήριξης» επισημαίνει ο Κινέζος πολιτικός επιστήμονας.

Ουδέτερη η Κίνα

Σε αυτό το πλαίσιο ο Feng σπεύδει να επισημάνει πως από την έναρξη του πολέμου, η Κίνα τηρεί μια ουδέτερη στάση και δεν έχει καμία εμπλοκή στη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση.
«Ως υπεύθυνη δύναμη, η Κίνα ζητά κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική διευθέτηση εδώ και δύο χρόνια, στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης.
Αυτή είναι η θέση της Κίνας και παραμένει αμετάβλητη» υποστηρίζει ο Κινέζος επιστήμονας.

Η επίσκεψη Kuleba

Ο Feng κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Dmitry Kuleba στην Κίνα.
Όπως λέει η επίσκεψη Kuleba εντάσσεται σε αυτό το «πλαίσιο αλλαγών που συντελούνται κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων Ρωσίας – Ουκρανίας».
Ο Feng εφιστά την προσοχή στις μεγάλες αλλαγές που σχετίζονται με τις αμερικανικές εκλογές και τις ανησυχητικές για το Κίεβο προοπτικές σχετικά με την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
«Αυτή είναι επίσης η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα από την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία ξέσπασε το 2022» υποστηρίζει ο Κινέζος ειδικός, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του Kuleba «θα συμβάλει στην αποκατάσταση και ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων Κίνας-Ουκρανίας».

Διμερής στρατηγική σχέση από το 2011

Σύμφωνα με τον Feng, Κίνα και Ουκρανία έχουν ανακοινώσει ήδη από το 2011 μια διμερή στρατηγική εταιρική σχέση.
«Η Ουκρανία ήταν από τα πρώτα κράτη που υποστήριξαν την πρωτοβουλία One Belt, One Road και συμμετείχαν σε αυτήν», διευκρίνισε ο Κινέζος πολιτικός επιστήμονας, αναφέροντας πως η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών υπήρξε αποδοτική σε τομείς, όπως το εμπόριο, η οικονομία, η επιστήμη, η τεχνολογία, η γεωργία, η ενέργεια, τα έργα υποδομής, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Η παρέμβαση

«Ωστόσο, μιλώντας ειλικρινά, μετά το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, ενώ παρείχαν ενεργή στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συνέχισαν να κατασκευάζουν μια εκδοχή ότι «σήμερα είναι η Ουκρανία και αύριο είναι τα στενά της Ταϊβάν».
Αυτό οδήγησε σε στασιμότητα όσον αφορά την ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων Κίνας-Ουκρανίας» υποστηρίζει ο Feng.

Πρωτοβουλία ειρήνης

Παρόλο αυτά ο Κινέζος ειδικός υπενθυμίζει πως τον Φεβρουάριο του 2023 η Κίνα παρουσίασε ένα σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης στην Ουκρανία, οι βασικές αρχές του οποίου έκαναν λόγο για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και για παύση των εχθροπραξιών.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο παρουσίαζε την θέση της Κίνας για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, περιείχε 12 σημαντικά σημεία.
«Πρόκειται για ένα έργο-πλαίσιο που παρουσιάστηκε μετά από μια ολοκληρωμένη εξέταση του περίπλοκου ιστορικού υπόβαθρου και της πραγματικότητας την ουκρανική κρίση» λέει ο Feng, επισημαίνοντας την εποικοδομητική θέση της Κίνας, η οποία όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αναζητά μια «ισορροπημένη και συνολική λύση» για να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης.

Τεράστια παγκόσμια επιρροή

Ο Qian Feng υποστηρίζει ότι στην Ουκρανία κατανοούν ότι η Κίνα έχει τεράστια επιρροή στην παγκόσμια σκηνή και ότι έχει την ικανότητα να συντονίζει στενά τις θέσεις της με τη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ουκρανικές αρχές «προσπαθούν ώστε το Πεκίνο να βοηθήσει το Κίεβο να βγει από τη δύσκολη κατάσταση».
«Κατά τη γνώμη μου, η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο σύμφωνα με τις θέσεις που έχει διατυπώσει για την πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης» υποστήριξε ο Qian Feng.

Οι δηλώσεις Kuleba για διαπραγματεύσεις

Στις 24 Ιουλίου, ο Kuleba, κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Guangzhou (στη νότια επαρχία Guangdong), ανακοίνωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο με τη Ρωσία.
Κατά την εκτίμησή του, αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι «λογικές και ουσιαστικές, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».
Ωστόσο, στη συνέχεια ο Kuleba υποστήριξε ότι αυτό που είπε στον Yi είναι ότι «η Ουκρανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία», τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό».
Μάλιστα ο Kuleba υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να προχωρήσει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Σε δηλώσεις του στο κινεζικό τηλεοπτικό κανάλι TCH και ερωτηθείς για το εάν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Κίνα τον πίεσε προς την κατεύθυνση των συνομιλιών, ο Kuleba είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο αποφασίζουν μόνο οι Ουκρανοί.
«Κανείς δεν θα μας πείσει να διαπραγματευτούμε, γιατί είναι αδύνατο να μας πείσει.
Εμείς οι ίδιοι θα πάρουμε οποιεσδήποτε αποφάσεις» υπογράμμισε ο Kuleba, αναφέροντας πως οι δυτικοί εταίροι δεν προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία, παρά την προμήθεια όπλων και παρά την χρηματοδότηση.
«Πάντα λένε ξεκάθαρα ότι η ίδια η Ουκρανία θα αποφασίσει με ποιον, πότε και με ποια μορφή θα διαπραγματευτεί» υπογράμμισε ο Kuleba.
Από την πλευρά της η Ρωσία επισημαίνει πως είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας πως η Ουκρανία με διάταγμα του προέδρου Zelensky που παραμένει σε ισχύ, απαγορεύει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για όσο χρονικό διάστημα είναι πρόεδρος ο Vladimir Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης