Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη βάφει τα χέρια της με αίμα - Η δίψα για ορυκτά πυροδοτεί τις συγκρούσεις στο ανατολικό Κονγκό

Η Ευρώπη βάφει τα χέρια της με αίμα - Η δίψα για ορυκτά πυροδοτεί τις συγκρούσεις στο ανατολικό Κονγκό
Αιτία η στρατηγική συμφωνία για τα ορυκτά που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Φεβρουαρίου με τη Ρουάντα, η οποία συνορεύει με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Η δίψα της Ευρώπης για ορυκτά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα μικροτσίπ της προκαλεί κατηγορίες ότι πυροδοτεί τις συγκρούσεις στο ανατολικό Κονγκό, μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο 6 εκατομμυρίων ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες.
Σύμφωνα με το Politico, η οργή προκλήθηκε από μια στρατηγική συμφωνία για τα ορυκτά που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Φεβρουαρίου με τη Ρουάντα, η οποία συνορεύει με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Για την ΕΕ -που βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου με την Κίνα για τον πλούτο των φυσικών πόρων της Κεντρικής Αφρικής- η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση στα συστατικά που χρειάζεται για τους «πράσινους και καθαρούς ενεργειακούς της στόχους».

Τα ματωμένα ορυκτά

Οι επικριτές της ΕΕ αντεπιτίθενται ότι το σύμφωνο θα δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού για τη λαθραία εξαγωγή «ματωμένων ορυκτών» από το ανατολικό Κονγκό - και όχι μόνο επειδή η Ρουάντα κατηγορείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο στην άλλη πλευρά των συνόρων με την υποστήριξή της σε μια ανταρτική ομάδα ανταρτών με την ονομασία M23.
Ο πρόεδρος Félix Tshisekedi του Κονγκό, οι δυνάμεις του οποίου πολεμούν την πολιτοφυλακή M23, κατήγγειλε εντός ημερών τη συμφωνία ΕΕ-Ρουάντα ως «πρόκληση με πολύ κακόγουστο χαρακτήρα».
Από την υπογραφή της συμφωνίας, οι μαχητές M23 που συνδέονται με τη Ρουάντα έχουν επεκτείνει την κυριαρχία τους στους ορυκτούς πόρους του ανατολικού Κονγκό.
Στα τέλη Απριλίου - ακριβώς την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron παρακάλεσε τη Ρουάντα να σταματήσει να υποστηρίζει τη Μ23 - οι αντάρτες κατέλαβαν τη Ρουμπάγια, ένα hotspot εξόρυξης κοντά στα σύνορα στο ανατολικό Κονγκό.
Εκπρόσωπος της M23 έσπευσε να αρνηθεί ότι εποφθαλμιούσε τα πλούσια αποθέματα μεταλλεύματος κολτάνου της περιοχής - πηγή συστατικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή smartphones και αυτοκινήτων.
Αλλά είναι αυτοί οι άφθονοι ορυκτοί πόροι και το λαθρεμπόριό τους που συχνά συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των ένοπλων ομάδων στο ανατολικό Κονγκό, τροφοδοτώντας ένα σπιράλ βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια σύγκρουση δεκαετιών που, εκτός από τα εκατομμύρια νεκρούς, έχει εκτοπίσει άλλα 7 εκατομμύρια.

Πέρα από τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ΕΕ απηύθυνε εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της βίας και δεσμεύτηκε να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά η συμφωνία για τα ορυκτά με τη Ρουάντα κινδυνεύει να επιδεινώσει αντί να μειώσει τη σύγκρουση, υποστηρίζουν περιφερειακοί εμπειρογνώμονες.
Η συμφωνία στέλνει το μήνυμα ότι «η ΕΕ, επειδή χρειάζεται πρόσβαση σε ορυκτά, μπορεί να υπερβεί τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Emmanuel Umpula Nkumba, εκτελεστικός διευθυντής του African Natural Resources Watch, τηλεφωνικά από το Λουμπουμπάσι στο νοτιοανατολικό Κονγκό.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ρουάντα είναι ένας από τους κύριους προορισμούς για το κολτάνιο και άλλα ορυκτά που διακινούνται λαθραία μέσω των ανατολικών συνόρων του Κονγκό.
Η Ρουάντα εξάγει περισσότερα ορυκτά για επεξεργασία και μεταποίηση από όσα εξορύσσει, δήλωσε αυτό το μήνα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο στοιχεία του ΟΗΕ.
Η περιοχή των Μεγάλων Λιμνών παρουσιάζει στρατηγικό ενδιαφέρον για τις παγκόσμιες δυνάμεις, καθώς κυνηγούν τα ορυκτά και τα μέταλλα που χρειάζονται για ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.
Είναι η πηγή του μισού τανταλίου στον κόσμο, το οποίο εξάγεται από το μεταλλικό μετάλλευμα κολτάνιο και χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Αντιμετωπίζοντας έντονες αντιδράσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ προσπάθησε να διευκρινίσει τις προθέσεις της, διαπίστωσε το POLITICO σε συνομιλίες με αξιωματούχους, ακτιβιστές και ερευνητές - υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με την ατζέντα της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμβάλλοντας στην άσκηση πίεσης στη Ρουάντα ώστε να έχει βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού.
«Η συμφωνία δεν επισφραγίστηκε, πρώτα και κύρια, για να αποκτήσει πρόσβαση σε ορυκτά, αλλά για να επηρεάσει την αλλαγή επί τόπου», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Το Κονγκό είναι μια από τις πιο πλούσιες σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους χώρες στον κόσμο - αλλά η εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων, η κακή διακυβέρνηση, η διαφθορά και το λαθρεμπόριο σημαίνουν ότι μεγάλο μέρος του πλούτου δεν καταλήγει να ωφελεί τον πληθυσμό της χώρας.

politico_6.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης