Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαχείριση ήττας για τους Δημοκρατικούς θα κάνει η Harris – Αν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές στις ΗΠΑ… θα έχανε

Διαχείριση ήττας για τους Δημοκρατικούς θα κάνει η Harris – Αν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές στις ΗΠΑ… θα έχανε
Η αίσθηση της επικείμενης καταστροφής που είχε περικυκλώσει τους Δημοκρατικούς για μήνες έχει εξατμιστεί, αλλά η ήττα είναι σαν αναπόφευκτο σενάριο
Μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική, και αυτή ήταν καλή για την Kamala Harris και τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η αίσθηση της επικείμενης καταστροφής που είχε περικυκλώσει το κόμμα για μήνες έχει εξατμιστεί, υπάρχει ανανεωμένη ενέργεια στη βάση ότι μπορούν να νικήσουν τον Donald Trump.
Και δεν είναι μόνο οι δονήσεις: η ανάκαμψη φαίνεται στα σκληρά δεδομένα.
Τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη δίνουν στην αντιπρόεδρο υψηλότερο ποσοστό αποδοχής από τον Trump, κάτι που δεν είχε συμβεί για τον πρόεδρο Joe Biden εδώ και μήνες.
Σημειωτέον, η ώθηση της Harris δεν προέρχεται από τους ψηφοφόρους που είχαν αποφασίσει προηγουμένως να αλλάξουν την ψήφο τους, αλλά από την κατάκτηση των προηγουμένως αναποφάσιστων και τρίτων ψηφοφόρων, ιδιαίτερα των νεαρών, Μαύρων και Λατίνων εκλογέων που ο Biden πάλευε να πείσει.
Αλλά αυτά τα δεδομένα ζωγραφίζουν μια υπερβολικά ρόδινη εικόνα.
Η δημοσκόπηση του Biden ήταν τρομερή.
Εάν το ερώτημα είναι αν η Harris μπορεί να κερδίσει στις 5 Νοεμβρίου, θα πρέπει να τη συγκρίνουμε όχι με τον Biden του Ιουλίου 2024, αλλά με τον Biden των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου 2020.
Με αυτό το μέτρο, η Harris είναι πολύ λίγη, σύμφωνα με τους FT.
Chart showing that Harris has surged past Trump’s approval rating, something Biden had not achieved in months
Τι δείχνουν τα πραγματικά δεδομένα

Το πλεονέκτημα αξιολόγησης αποδοχής του αντιπροέδρου έναντι του Trump είναι επί του παρόντος περίπου τέσσερις μονάδες.
Την παραμονή των εκλογών του 2020, ο Biden ήταν πάνω από 15.
Όσον αφορά την πρόθεση ψηφοφορίας, η Harris είναι περίπου ισοδύναμη με τον Trump, όπου ο Biden σε αυτό το στάδιο του 2020 ήταν αρκετά μπροστά.
Μια πρώιμη ώθηση είναι ωραία, αλλά για να κερδίσει πρέπει να κάνει σημαντικά περαιτέρω κέρδη.
Chart showing that although Harris’s approval ratings have climbed steeply in recent days, her lead over Trump is much narrower than Biden’s was in 2020
Τα καλά νέα για τους Δημοκρατικούς είναι ότι υπάρχουν αρκετοί άνεμοι που πνέουν υπέρ της.
Μια έρευνα από την δημοσκόπηση Blueprint δείχνει ότι οι ψηφοφόροι δεν κατηγορούν την Harris για τον πληθωρισμό και την κακή οικονομία όπως έκαναν ο Biden.
Η υποψηφιότητά της είναι, για να χρησιμοποιηθεί η δική της συχνά επαναλαμβανόμενη μάντρα, «ό,τι μπορεί να είναι, αφόρητο από αυτό που υπήρξε».
Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι η Harris έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Trump στις αμβλώσεις.
Η δημοσκόπηση από το Split Ticket δείχνει ότι εάν οι δύο πλευρές είναι ξεκάθαρα διχασμένες σχετικά με την άμβλωση μέχρι τον Νοέμβριο, θα δώσει μεγάλη ώθηση στους Δημοκρατικούς.
Ένας άλλος θετικός άνεμος προέρχεται από τη δεξαμενή των «μισητών» που αντιπαθούν τόσο τον Biden όσο και τον Trump.
Τα στοιχεία από το YouGov δείχνουν ότι μια μεγάλη μερίδα αυτής της ομάδας σχεδιάζει να ψηφίσει Δημοκρατικούς στις εκλογές του Κογκρέσου.
Αυτοί δεν είναι τόσο αρχετυπικοί ψηφοφόροι, όσο φυσικοί Δημοκρατικοί που ήταν απογοητευμένοι από τον Biden, αλλά τώρα μπορούσαν να πειστούν να γυρίσουν πίσω.

Κλειδί ο αντιπρόεδρος

Οι επιλογές αντιπροέδρων ευνοούν επίσης την Harris.
Ο Vance επιλέχθηκε περισσότερο για την ιδεολογία και την πίστη του παρά για την εκλογική του στρατηγική.
Αντί για το κλασικό προφίλ ενός μετριοπαθούς που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για να παρασύρει τους ψηφοφόρους, θεωρείται από τους κατοίκους του Οχάιο ως πιο συντηρητικός από τον Trump.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους πιθανούς της Harris που επιλέγει τον Josh Shapiro και τον Mark Kelly που ενισχύουν τους Δημοκρατικούς στις πολιτείες τους, σύμφωνα με ανάλυση του Brian Schaffner, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Chart showing that all of Harris’s potential running mates are well liked in their home state and perceived as relatively moderate. Vance is neither
Τα προβλήματα

Αλλά δεν είναι όλα ανοδικά, και η μετανάστευση είναι ίσως η μεγαλύτερη ευπάθεια της Harris.
Η αντιπρόεδρος πιέζεται ταυτόχρονα από ορισμένους στα αριστερά να είναι πιο ήπια από τον Biden στα σύνορα και από άλλους να κρατήσει πιο σταθερή θέση σε ένα από τα βασικά ζητήματα για αυτές τις εκλογές και σε ένα πεδίο όπου ο Trump έχει σαφές προβάδισμα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αιφνιδιάστηκαν με την απόφαση του Biden να παραιτηθεί και άργησαν να αντιδράσουν, αλλά οι πρώιμες διαφημίσεις επίθεσης τους εναντίον της Harris επηρεάζουν έντονα το αριστερό εκλογικό της ρεκόρ και τις προοδευτικές δηλώσεις της για τη μετανάστευση και την αστυνόμευση.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα τους επόμενους μήνες είναι εάν η Harris μπορεί να χρησιμοποιήσει την καριέρα της στην επιβολή του νόμου για να τοποθετηθεί ως μετριοπαθής Δημοκρατική, ή εάν η πιο προοδευτική ρητορική για την αστυνόμευση από την εκστρατεία της το 2020 για να είναι υποψήφια των Δημοκρατικών να οπλιστεί εναντίον της.
Η Γάζα-Ισραήλ είναι μια άλλη πιθανή ευπάθεια, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει λιγότερο μειονέκτημα εδώ από ό,τι θα περίμενε κανείς: ένας Δημοκρατικός που είναι ήπιος με το Ισραήλ (όπως θεωρείται ο Biden) χάνει την υποστήριξη στα αριστερά, αλλά ένας υποψήφιος που έχει περισσότερο κριτική γραμμή κερδίζει αυτούς τους ψηφοφόρους πίσω χωρίς να χάσει ψήφους μεταξύ μετριοπαθών.
Η Harris είναι πολύ ισχυρότερη υποψήφια από ό,τι ήταν ο Biden, αλλά αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, θα έχανε.
Για να κερδίσει τον Νοέμβριο πρέπει να περπατήσει στο τεντωμένο σκοινί για να κερδίσει τους υπόλοιπους αναποφάσιστους χωρίς να αποξενώσει τους άλλους στην πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης