Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη σκιά του σαμποτάζ στα τρένα, η Γαλλία φοβάται τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη... Ρωσία

Στη σκιά του σαμποτάζ στα τρένα, η Γαλλία φοβάται τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη... Ρωσία
Όλα ξεκινούν με μια πρωτοφανή και εξαιρετικά περίπλοκη τελετή έναρξης απόψε
Το Παρίσι βρίσκεται αντιμέτωπο με μία τεράστια πρόκληση, εν όψει της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στη σκιά του σαμποτάζ στα τρένα υψηλής ταχύτητας.
Η πόλη πρέπει να φιλοξενήσει άψογα όλες αυτές τις εκδηλώσεις, να στεγάσει τους αγωνιζόμενους, να τους κρατήσει όλους ασφαλείς και να αντιμετωπίσει μια αναπόφευκτη σειρά απρόβλεπτων προβλημάτων, ενώ παράλληλα πρέπει να κρατήσει την πρωτεύουσα σε κίνηση και σε λειτουργία.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ένας πόλεμος μαίνεται σε όλη την ήπειρο και μια άλλη σύγκρουση φουντώνει στη Μέση Ανατολή, όταν οι φόβοι για τρομοκρατική επίθεση σιγοβράζουν την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώνει το Sky News.
Επιπλέον, όλα ξεκινούν με μια πρωτοφανή και εξαιρετικά περίπλοκη τελετή έναρξης απόψε.
Αντί να γίνει σε στάδιο, η τελετή θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, καθώς αυτός διασχίζει το Παρίσι.
Πιθανότατα θα φαίνεται υπέροχη, αλλά οι κυματισμοί από αυτή τη μοναδική τελετή εξαπλώνονται πολύ μακριά.
Για ένα πράγμα, το Παρίσι θα σταματήσει, καθώς οι δρόμοι θα κλείσουν, οι γέφυρες θα κλείσουν και περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους για να προσπαθήσουν να δουν την τελετή.
Ήδη ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, Laurent Nunez, απηύθυνε έκκληση στους Παριζιάνους να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους μέχρι τις 10 το πρωί και να μείνουν στα σπίτια τους από τις 3 το απόγευμα, εκτός αν έχουν το απαιτούμενο πάσο για να παρακολουθήσουν την τελετή στον Σηκουάνα.
Στο ποτάμι, εξειδικευμένη αντιτρομοκρατική αστυνομία θα είναι τοποθετημένη στις όχθες του ποταμού και θα βρίσκεται επίσης σε βάρκες κατά μήκος του ποταμού.

Ελεύθεροι σκοπευτές

Θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες.
Η BRI, που θεωρείται η μονάδα ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, θα αναπτυχθεί, μαζί με περιπολίες ελικοπτέρων και ειδικές μονάδες για την αποτροπή της πτήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το κέντρο του Παρισιού θα γίνει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση αστυνόμευσης, και αυτή είναι μόνο η πρώτη ημέρα.
Συνολικά 45.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των αγώνων, μαζί με 18.000 στρατιωτικούς και περίπου 20.000 άτομα από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.
Επιπλέον, στο Παρίσι θα υπάρχουν σχεδόν 2.000 αστυνομικοί που προέρχονται από 44 ξένες αστυνομικές δυνάμεις.
Από αυτούς, 250 αστυνομικοί έχουν έρθει από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας ήδη προσφέρει συμβουλές από την εμπειρία τους από τη διοργάνωση των αγώνων το 2012.

Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι, φυσικά, μια τρομοκρατική επίθεση, είτε κατά των αθλητών είτε κατά των θεατών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει καταβληθεί τόσο μεγάλη προσπάθεια για τον έλεγχο των μετακινήσεων στην πόλη.
Εκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν τον αθλητισμό και, σε αντάλλαγμα, η αστυνομία θα τους παρακολουθεί.
Το υψηλότερο προφίλ όλων θα έχουν δύο ομάδες.
Πρώτον, οι αρχηγοί κρατών που θα έρθουν εδώ, τους οποίους υποδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, σε μια δεξίωση στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Και δεύτερον θα είναι οι αθλητές από το Ισραήλ.
Ήδη τους έχει υποσχεθεί υψηλότερο επίπεδο προστασίας από οποιοδήποτε άλλο έθνος, με ένοπλους αστυνομικούς να ακολουθούν την ποδοσφαιρική τους ομάδα τόσο στους αγώνες όσο και στην προπόνηση.
Μέχρι στιγμής, οι διαμαρτυρίες εναντίον τους ήταν σχετικά χαμηλών τόνων εδώ - ο ύμνος χλευάστηκε στον πρώτο τους αγώνα - αλλά τουλάχιστον ένας Γάλλος βουλευτής δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αθλητές δεν ήταν ευπρόσδεκτοι και θα ήταν έκπληξη αν δεν βλέπαμε περισσότερες διαμαρτυρίες τις επόμενες εβδομάδες.
Αυτή δεν είναι η μόνη πιθανή αναστάτωση.

Ανησυχίες ότι η Ρωσία θα προκαλέσει προβλήματα

Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει ήδη διαδώσει παραπληροφόρηση σχετικά με τις προετοιμασίες του Παρισιού για τους αγώνες, διαδίδοντας ιστορίες ότι το Παρίσι δεν ήταν έτοιμο και ότι η εκδήλωση θα καταστρεφόταν από την υπερβολική ασφάλεια.
Τώρα υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προκαλέσει προβλήματα και να διαταράξει τους αγώνες, είτε μέσω περαιτέρω παραπληροφόρησης είτε μέσω κυβερνοεπιθέσεων στις υποδομές της διοργάνωσης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας 40χρονος Ρώσος συνελήφθη ως ύποπτος ότι σχεδίαζε να αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του και δήλωσε ότι βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σχεδίαζε να «οργανώσει εκδηλώσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση» κατά τη διάρκεια των αγώνων. Κρατείται υπό κράτηση και θα μπορούσε, σύμφωνα με τις αρχές, να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών - ένας υπαινιγμός για τη σοβαρότητα των κατηγοριών εναντίον του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης