Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ - Μικρή υποχώρηση στο 2,5% για τον δείκτη πληθωρισμού της Fed τον Ιούνιο

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ - Μικρή υποχώρηση στο 2,5% για τον δείκτη πληθωρισμού της Fed τον Ιούνιο
Οι αξιωματούχοι της Fed χρησιμοποιούν τη μέτρηση PCE ως κύριο σημείο αναφοράς για τη μέτρηση του πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα
Μικρή υποχώρηση παρουσίασε ο δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο του 2024, εξέλιξη που ενισχύει τις προσδοκίες για την ευρέως αναμενόμενη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο του 2024 από 2,6% τον Μάιο.
Οι αξιωματούχοι της Fed χρησιμοποιούν τη μέτρηση PCE ως κύριο σημείο αναφοράς για τη μέτρηση του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να κινείται πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας για το 2%.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρουσίασε μηνιαία αύξηση 0,2% και 2,6% σε ετήσια βάση, επίσης κινούμενος σύμφωνα με τις προσδοκίες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τείνουν να εστιάζουν ακόμη περισσότερο στον δομικό ως καλύτερο δείκτη των μακροπρόθεσμων τάσεων, καθώς το κόστος της βενζίνης και των ειδών διατροφής τείνει να αυξομειώνεται περισσότερο από άλλα στοιχεία.
Οι τιμές των αγαθών μειώθηκαν κατά 0,2% τον μήνα, ενώ οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,2%. Οι τιμές που σχετίζονται με τη στέγαση αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,3%, σημειώνοντας ελαφρά επιβράδυνση από την αύξηση 0,4% σε καθέναν από τους τρεις τελευταίους μήνες και τη μικρότερη μηνιαία αύξηση που χρονολογείται τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε μόλις 0,2%, κάτω από την εκτίμηση του 0,4%. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3%, ικανοποιώντας την πρόβλεψη.
Η έκθεση έρχεται με τις αγορές να δίνουν μεγάλη προσοχή στο προς τα πού κατευθύνεται η Fed όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Υπάρχει μικρή προσδοκία ότι η Fed θα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση κατά τη συνεδρίαση πολιτικής της την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Ωστόσο, η αγορά αναμένει μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η οποία θα είναι η πρώτη μείωση από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης