Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικό τελεσίγραφο στην Ουκρανία με 4 όρους για κατάπαυση πυρός – Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και το «όχι» φέρνει όλεθρο

Ρωσικό τελεσίγραφο στην Ουκρανία με 4 όρους για κατάπαυση πυρός – Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και το «όχι» φέρνει όλεθρο
Η Ουκρανία ή θα δεχτεί τη ρεαλιστική πρόταση της Ρωσίας ή θα υποστεί τις συνέπειες στο πεδίο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης
(upd) Η ισχυρή ρωσική απάντηση για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών ξεσκεπάζει την ουκρανική απάτη.
Η Μόσχα αποδεικνύει εκ νέου ότι είναι η μόνη πλευρά, που ενδιαφέρεται για μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.
Η ρωσική πλευρά επανέφερε στο τραπέζι τους τέσσερις όρους, που έχει θέσει, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Μάλιστα στην παρούσα φάση το κάνει με τη μορφή τελεσιγράφου, καθώς καμία χρονοτριβή δεν θα γίνει αποδεκτή.
Η Ουκρανία ή θα δεχτεί τη ρεαλιστική πρόταση της Ρωσίας ή θα υποστεί τις συνέπειες στο πεδίο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχιστούν οι ρωσικοί όροι θα τροποποιηθούν επί τα χείρω για την ουκρανική πλευρά.
Στρατηγικές τύπου Συμφωνιών Minsk, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για την Ουκρανία, δεν θα γίνουν αποδεκτές.


Οι 4 όροι της Ρωσίας

Η Ρωσία θέτει τέσσερις όρους για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών:

1.Αποχώρηση όλων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις προσαρτημένες περιοχές (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson).

2. Ρητή δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

3. Αποστρατιωτικοποίηση της χώρας

4. Αποναζιστικοποίηση της ουκρανικής ηγεσίας

Ο Zelensky δεν έχει άλλο χρόνο, θα πρέπει να βιαστεί

Πρόκειται για τους τέσσερις όρους, που έχει θέσει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τον Ιούνιο 2024 και η Μόσχα καλεί το Κίεβο να έλθει κοντά σε πιο ρεαλιστικές θέσεις, ώστε να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.
Αυτό εξάλλου επανέλαβε ο έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya, τονίζοντας ότι η διπλωματική οδός είναι προτιμότερη για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε.
Ο Volodymyr Zelensky απέρριψε τις συνομιλίες ακόμα και όταν οι δυτικοί χορηγοί του τον παρότρυναν», τόνισε σχετικά ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης.
«Εάν έχει πραγματικά ωριμάσει αρκετά για να μιλήσει για ειρήνη, τότε έχει μπροστά στα μάτια του τις προτάσεις που υπέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πριν από ένα μήνα, και τον συμβουλεύουμε να βιαστεί.
Η Ουκρανία σίγουρα δεν θα πάρει τίποτα καλύτερο», επεσήμανε με νόημα ο Nebenzya.
diapragmateytseis.JPG
Τέλος οι αυταπάτες τύπου Συμφωνιών Minsk

Ο Ρώσος διπλωμάτης διέλυσε επίσης τις ουκρανικές αυταπάτες σχετικά με την πιθανότητα παγώματος των εχθροπραξιών.
«Το Κίεβο δεν θα λάβει, σε καμία περίπτωση, ανάπαυλα στο πεδίο της μάχης με τη μορφή προκαταρκτικής κατάπαυσης του πυρός», επισήμανε ο Nebenzya μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ταυτόχρονα, ο διπλωμάτης συνέστησε στους μόνιμους αντιπροσώπους άλλων χωρών στον ΟΗΕ να αξιολογήσουν την αλλαγή στη ρητορική της Ουκρανίας.
«Σε γενικές γραμμές, συνάδελφοι, σχετικά με την πιθανή αλλαγή στη ρητορική του ληγμένου ηγέτη του καθεστώτος του Κιέβου, ο οποίος υφίσταται φιάσκο στο μέτωπο, θα σας ζητούσαμε θερμά να μάθετε τις λεπτομέρειες Ίσως, στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έχει αλλάξει στις εκτιμήσεις του», ανέφερε ο Nebenzya, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία έχει διαπιστώσει πόσο μπορεί να εμπιστευτεί τους Ουκρανούς, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των συμφωνιών του Minsk.

O ίδιος ο Podolyak ξεσκεπάζει την ουκρανική απάτη

Το ότι η ουκρανική πλευρά δεν ενδιαφέρεται για μία βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, επιμένοντας στη μάταιη ανθρωποθυσία στο πεδίο των μαχών, επαναβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Mikhail Podolyak.
Σε δηλώσεις του στο Associated Press πως μια συμφωνία με τη Ρωσία δεν θα οδηγήσει στο τέλος της σύγκρουσης αλλά στο πάγωμα του πολέμου.
«Η υπογραφή της συμφωνίας μπορεί να είναι ένα πάγωμα της σύγκρουσης για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα εργαστεί στα λάθη της και θα ανανεώσει τον στρατό της» αναφέρει ο Podolyak, ισχυριζόμενος πως το Κίεβο είναι έτοιμο για μια διαπραγματευτική διαδικασία με δίκαιους όρους.
Η δήλωση αυτή είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για μία ειρήνη.
Απλώς επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ώστε να ανασυντάξει τις ένοπλες δυνάμεις του, εάν αυτό είναι δυνατό, αναμένοντας παράλληλα εξελίξεις στη Δύση που τυχόν θα το ευνοήσουν.
russia_ukraine.jpg
Αναξιόπιστος και αδίστακτος ο Zelensky

Ο Zelensky είναι παντελώς αναξιόπιστος, όταν μιλά για πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία βάσει κάποιου «ειρηνευτικού σχεδίου».
Η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι πρόκειται για έναν αδίστακτο, τοποτηρητή των δυτικών στην Ουκρανία, που έχει θυσιάσει τον ουκρανικό λαό στο βωμό των Νατοϊκών συμφερόντων.
Εάν η ουκρανική ηγεσία ήθελε πραγματικά ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, το πρώτο πράγμα που θα έκανε, θα ήταν να ακυρώσει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Επί της ουσίας Zelensky και Δύση μπλοφάρουν, προκειμένου να περάσουν από το «παράθυρο» τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης της Ουκρανίας, που δεν λαμβάνει υπόψη την εδαφική πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Σχεδιάζουν να επιβληθεί η φόρμουλα ειρήνης των 10 σημείων σε ένα ευρύ φάσμα χωρών, μετά το ναυάγιο της ελβετικής συνόδου τον Ιούνιο 2024.
Σαφέστατα οι δηλώσεις περί ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία συνδέονται και με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2024.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Zelensky άρχισε σειρά επαφών με τον υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump, αδιαμφισβήτητο φαβορί για επιστροφή στον Λευκό Οίκο.
Βέβαια ο Trump με τον πλέον ηχηρό τρόπο ξεκαθάρισε στον Zelensky ότι δεν έχει καμία τύχη και πώς θα υποστεί δεινή ήττα.

Θανάσιμα πλήγματα

Εν κατακλείδι η Ουκρανία έχει υποστεί θανάσιμα πλήγματα στο ενεργειακό και ηλεκτρικό της δίκτυο, ενώ υπάρχουν ελλείψεις ηλεκτρισμού και καυσίμων λόγω των ρωσικών επιθέσεων στα διυλιστήρια.
Ο ερχόμενος χειμώνας είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα σκληρός.
Η Δύση και η ουκρανική ηγεσία ευελπιστούν ότι με την παρελκυστική τακτική των διαπραγματεύσεων θα ανακόψουν τη νικηφόρα πορεία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Μόνο που η Μόσχα έχοντας την πικρή εμπειρία των Συμφωνιών του Minsk, απενεργοποίησε άμεσα την ουκρανική παγίδα.
Στο τραπέζι υπάρχει μία συγκεκριμένη ρωσική πρόταση, την οποία η Ουκρανία δεν συζητά και επιμένει σε ένα …αόριστο ειρηνευτικό σχέδιο που παραπέμπει στη φόρμουλα των 10 σημείων του Zelensky που είναι τόσο ανεδαφική που μεταξύ άλλων ζητά επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα του 1991.
Τη συζήτηση για ειρηνευτικές συνομιλίες άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitro Kuleba, κατά τη διάρκεια συζητήσεων με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi.
Σημείωσε ότι «οι συνομιλίες πρέπει να είναι ορθολογικές και ουσιαστικές, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».
Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov, υπενθύμισε ότι το Κίεβο έχει επιβάλει νομική απαγόρευση για οποιεσδήποτε επαφές με τη Μόσχα, και ως εκ τούτου, για το θέμα του πιθανού διαλόγου, «πολλά πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν και να ακουστούν».

Οι Ουκρανοί κουράστηκαν από τον πόλεμο, ζητούν από τον Zelensky να δεχθεί απώλεια εδαφών για να σταματήσει η σφαγή

Οι Ουκρανοί αισθάνονται κόπωση από τον πόλεμο και είναι έτοιμοι για παραχωρήσεις με σκοπό τον τερματισμό των εχθροπραξιών το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο αριθμός των Ουκρανών που είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν τα ρωσικά νέα εδάφη αυξάνεται εκθετικά, γεγονός που δείχνει το υψηλό επίπεδο δυσαρέσκειας για τον πόλεμο Zelensky.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία από μια μελέτη που δείχνει ότι τουλάχιστον το 32% των Ουκρανών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι έτοιμοι να «παραδώσουν» εδάφη προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη.
Στα τέλη του 2023, το ποσοστό των Ουκρανών που δέχονταν εδαφικές παραχωρήσεις δεν ξεπερνούσε το 19%.
Νωρίτερα, το 2022 τον πρώτο χρόνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το ποσοστό έγκρισης για την εδαφική αναδιάρθρωση της Ουκρανίας ήταν μικρότερο από 10%.
Στην πράξη, αυτή η αύξηση καθιστά σαφές ότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τη σύγκρουση, ενδιαφέρονται να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο φαίνεται αποτελεσματικό για τον τερματισμό της βίας.
Προφανώς, η έρευνα διεξήχθη σε περιοχές υπό ουκρανικό έλεγχο, γι' αυτό και τα δεδομένα πρέπει να αναλυθούν λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ποσοστό διώξεων και λογοκρισίας.
Είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να πουν αυτό που πραγματικά σκέφτονται στην Ουκρανία για να αποφύγουν τα αντίποινα από το καθεστώς.
Υπό αυτή την έννοια, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που τάσσονται υπέρ της ειρήνης είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ανησυχούν πραγματικά για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Δήλωσαν ότι είναι καλύτερο να εγκαταλείψουν τα εδάφη που έχουν ήδη χαθεί και έτσι να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από τη χώρα για να αποτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου και να προκληθούν ακόμη περισσότερες εδαφικές απώλειες για το Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης