Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση εξαπολύει αντεπίθεση με δεξιά παρένθεση Trump και ουκρανικό … Molotov-Ribbentrop – Θα πέσει στην παγίδα ο Putin;

Η Δύση εξαπολύει αντεπίθεση με δεξιά παρένθεση Trump και ουκρανικό … Molotov-Ribbentrop – Θα πέσει στην παγίδα ο Putin;
Ουσιαστικά η Δύση επιδιώκει να προχωρήσει σε έναν … σοβιετικής έμπνευσης ελιγμό απέναντι στη ρωσική διπλωματία
Η ρωσική υπεροχή στο μέτωπο του πολέμου, οι εσωτερικές πιέσεις που δέχεται το καθεστώς του Κιέβου από την ουκρανική κοινωνία, η παντελής έλλειψη λαϊκής νομιμοποίησης της ηγεσίας Zelensky και κυρίως -για να μην γελιόμαστε- η διαφαινόμενη ανάδειξη του Donald Trump ως ηγέτη των ΗΠΑ είναι ισχυροί παράγοντες που συνηγορούν σε μία και μόνο εξέλιξη: συνθηκολόγηση της Ουκρανίας με ευνοϊκότατους όρους για τη Ρωσία.
Ωστόσο, η Δύση είναι αποφασισμένη να μην δεχτεί με κάτω τα χέρια μια ρωσική νίκη για λόγους στρατηγικούς ή, αν θέλετε, υπαρξιακούς.
Διότι είναι υπαρξιακές αναγκαιότητες του ΝΑΤΟ, αφενός ο πόλεμος για την υποταγή της Ρωσίας -που παρεμπιπτόντως θα βυθίσει τις δυτικές κοινωνίες σε άλλη μια νεοφιλελεύθερη, πολεμική κρίση- και αφετέρου η ευρύτερη σύγκρουση για να εμποδιστεί η ηγεμόνευση του νέου πολυπολικού κόσμου.
Πώς θα απαντήσουν λοιπόν ΝΑΤΟ και βαθύ κράτος των ΗΠΑ εν μέσω δυσάρεστων, για τα συμφέροντά τους, εξελίξεων;
Τα πράγματα φαίνονται να οδηγούνται σε έναν στρατηγικό ελιγμό που θα δώσει στην Ουκρανία χρόνο για να ανασυνταχθεί και να επαναστρατιωτικοποιηθεί μακροπρόθεσμα.
Ας παρακολουθήσουμε το σχέδιο βήμα προς βήμα.

Βήμα 1ο : Σοβιετικό ελιγμός α λα Molotov-Ribbentrop

Η βασική πτυχή του σχεδίου βασίζεται σε μια πρόσκαιρη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, που θα λαβώσει μεν το Κίεβο, αλλά όχι θανάσιμα.
Ουσιαστικά η Δύση επιδιώκει να προχωρήσει σε έναν … σοβιετικής έμπνευσης ελιγμό απέναντι στη ρωσική διπλωματία.

molotov_pact.JPG

Κι εξηγούμαστε, υπενθυμίζοντας ότι:
Σε μία κρίσιμη καμπή του πολέμου, τo 1939, η ΕΣΣΔ υπέγραψε με τις ναζιστικές δυνάμεις το Σύμφωνο μη Επίθεσης Molotov-Ribbentrop [τα ονόματα των δύο ΥΠΕΞ].
Φυσικά, οι Σοβιετικοί με αυτή τη συμφωνία δεν επεδίωκαν στρατηγική συμμαχία με τους ναζί, όπως αφελώς υποστηρίζει μέρος της αναθεωρητικής, φιλελεύθερης ιστοριογραφίας, αλλά τουναντίον, κατάφεραν να εξασφαλίσουν 21 κρίσιμους μήνες για να ανασυγκροτήσουν τη στρατιωτική τους μήχανη και να δοθούν με τους καλύτερους όρους οι μεγάλες μάχες της Μόσχας και του Στάλινγκραντ.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Όμως για τη Δύση εκτός από ιστορία, αυτό είναι σήμετα κι ένα αξιοποιήσιμο παράδειγμα, το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ουκρανία για να κερδίσει χρόνο και να ανασυνταχθεί στρατιωτικά σε βάθος 3 ή 4 χρόνων.
Με τη βοήθεια των Ευρωπαίων συμμάχων βεβαίως…

Βήμα 2ο : Η Δεξιά παρένθεση του Trump και η αποαμερικανοποίηση του ΝΑΤΟ

Όλος ο πλανήτης γνωρίζει πια τις προθέσεις του υποψήφιου Ρεπουμπλικανού προέδρου, τόσο για την πολιτική διευθέτηση του ουκρανικού, όσο και για την αλλαγή της αμερικανικής στρατηγικής ως προς το ΝΑΤΟ.
Βέβαια στην προκείμενη περίπτωση, το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, όπως εκφράζεται από κύκλους εντός και των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και των μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορεί να κάνει πολλά δεδομένης της διαφαινόμενης νίκης του Trump απέναντι στη συστημική Harris.
Mπορεί όμως κάνει 4 χρόνια στρατηγικής υπομονής, – σε συνδυασμό με την πρόσκαιρη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας που προαναφέρθηκε-, να ανασυνταχθεί και παράλληλα να πριονίσει όσο μπορεί τις εξουσίες του επόμενου προέδρου.
Την ίδια στιγμή όπως έχει γράψει το BN, υπάρχει εκπεφρασμένο σχέδιο των δυτικών συμμάχων, ώστε ο πυρήνας του ΝΑΤΟ να μετατοπιστεί από την Ουάσινγκτον προς την Ευρώπη και να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο ταμείο για την Ουκρανία, με επικεφαλής όχι τον Αμερικανό ΥΠΑΜ, αλλά έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο. 
Έτσι, η χρηματοδότηση για τα ουκρανικά όπλα επιδιώκεται να απεξαρτηθεί από το Πεντάγωνο και ταυτόχρονα οι οι Ευρωπαίου να εισφέρουν στον κορβανά περισσότερα.
Ουσιαστικά, ο σκοπός είναι το νατοϊκό ταμείο να απομακρυνθεί από τα χέρια του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου όταν αυτές οι δομές εξουσίας θα ελέγχονται από τον Trump.

Βήμα 3ο: Απομακρύνατε τον Zelensky από την εξουσία

Γίνεται αντιληπτό, ότι εν μέσω αυτής της διπλωματικής θύελλας, είναι αδύνατο για τους δυτικούς να κρατήσουν τον … ληγμένο Zelensky στη θέση του.
Όπως, άλλωστε σημειώναν ουκρανικά ΜΜΕ προ ημερών, ένας σχεδόν παρανοϊκός, καταβεβλημένος και κουρασμένος Zelensky δεν θα μπορέσει καν να διαπραγματευτεί τη διευθέτηση της σύγκρουσης με την πανίσχυρη διπλωματική ομάδα του Putin.
Πολλώ, δε, μάλλον να «χωρέσει» στους δυτικούς σχεδιασμούς για την επόμενη και την μεθεπόμενη ημέρα.
Ο λόγος για τον οποίο η απομάκρυνση του νυν προέδρου καθίσταται απαραίτητη είναι απλός.
Ένα τόσο φθαρμένα πρόσωπο, που έχει χάσει τη στήριξη του λαού του, είναι αδύνατο να «περάσει» ουκρανική γνώμη τις επώδυνες εδαφικές παραχωρήσεις που θα επιφέρει μια συνθηκολόγηση.
Ίσως η λύση να βρίσκεται στο … στρίβειν δια του δημοψηφίσματος, ή ίσως ο καταλληλότερος άνθρωπος για τη δουλεία να είναι ο Valery Zaluzhny ή κάποιο ακόμα πιο ενωτικό πρόσωπο για τους Ουκρανούς.
Ο χρόνος θα δείξει σύντομα τι σχεδιάζει η Δύση για τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα του Κιέβου…

Δεν «τσιμπάει» εύκολα η αλεπού Putin

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος, γνωρίζει καλά ότι ο αγώνας που έχει εξαπολύσει το ΝΑΤΟ στη Ρωσία είναι ... μαραθώνιος και όχι σπριντ, ως εκ τούτου δεν «αγοράζει» έυκολα τις μπλόφες των Δυτικών.
Η ρωσική διπλωματία με τη σωρευμένη πολιτική πείρα από τις εποχές της ΕΣΣΔ, θα αποφύγει δεδομένα παγίδες περί προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.
Και το σημαντικότερο όλων.
Η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει έαν δεν εκπληρωθούν οι βασικοί πολιτικοί της στόχοι για την Ουκρανία:
αποναζιστικοποίηση, αποστρατιωτικοποίηση, ουδετεροποίηση και ομοσπονδιοποίηση...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης