Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ, ΕΕ διαμελίζουν το πτώμα της χρεοκοπημένης Ουκρανίας λόγω Ισραήλ - Δυτικά κοράκια ξεζουμίζουν τον πλούτο της

ΗΠΑ, ΕΕ διαμελίζουν το πτώμα της χρεοκοπημένης Ουκρανίας λόγω Ισραήλ -  Δυτικά κοράκια ξεζουμίζουν τον πλούτο της
Οι πιστωτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα πάρουν ποτέ χρήματα από μια ζωντανή Ουκρανία και αποφάσισαν να διαμελίσουν το πτώμα της χώρας
Σχετικά Άρθρα
Το ουκρανικό καθεστώς διατυμπανίζει ότι πέτυχε συμφωνία με τους δυτικούς πιστωτές για αναδιάρθρωση χρέους 20 δισεκ. δολαρίων, η καταβολή των οποίων είχε οριστεί για την 1η Αυγούστου.
Στο πλαίσιο της παντελούς έλλειψης χρημάτων, το Κίεβο απείλησε επίσημη χρεοκοπία.
Παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι de facto χρεοκοπημένη εδώ και πολύ καιρό, μια επίσημη χρεοκοπία θα μπορούσε να πλήξει τη φήμη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πιστωτών και να ισοπεδώσει το κύρος της ούτως ή άλλως εξασθενημένης Δύσης.
Μετά βαΐων και κλάδων ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denys Shmygal ανακοίνωσε πως έλαβε την έγκριση των ξένων επενδυτών να μειώσει την ονομαστική αξία του χρέους πάνω από 30%, ανοίγοντας τον δρόμο για επίσημη αναδιάρθρωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Με αυτόν τρόπο ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο θα μπορέσει εξοικονομήσει 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα τρία χρόνια και 22,75 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2033.
Τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν φυσικά για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Χαστούκι από Fitch

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν αμέσως αυτή τη συμφωνία ως ένδειξη ισχυρής, ενωτικής και ανυποχώρητης υποστήριξης προς την Ουκρανία από τους συμμάχους της και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, που θα συνέχιζε τον πόλεμο προς το συμφέρον της Δύσης, καταστρέφοντας βέβαια τον εαυτό της.
Πάντως o οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch …δεν συμμετείχε στους πανηγυρισμούς για τη συμφωνία αυτή.
Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας σε από «CC» σε «C» δηλαδή σε επίπεδα «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πιστωτικού κινδύνου με επικείμενη την αθέτηση πληρωμών».
Επί της ουσίας η Ουκρανία είναι ένας ασθενής, που είναι πιο πιθανό να είναι έχει ήδη πεθάνει και θα πρέπει να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την ταφή του, παρατηρεί ο αναλυτής Kirill Strelnikov.

Δυτικά κοράκια διαμελίζουν το πτώμα της Ουκρανίας

Οι όροι της προσυμφωνίας με τους πιστωτές της Ουκρανίας είναι αμείλικτοι και απλώς με πιο αναβαλλόμενη περίοδο αποπληρωμής οι τόκοι θα αυξάνονται εκθετικά.
Αυτό σημαίνει ένα πολύ απλό και κυνικό πράγμα: Οι πιστωτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα πάρουν ποτέ χρήματα από μια ζωντανή Ουκρανία και αποφάσισαν να διαμελίσουν το πτώμα της χώρας.
Έτσι θα περιέλθουν υπό πλήρη δυτικό έλεγχο τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Zelensky, όπως εκτάσεις, επιχειρήσεις, ορυκτός πλούτος και τα μεγάλα αποθέματα σπάνιων γαιών.
Σύμφωνα με δυτικούς ειδικούς, ένα τέτοιο βήμα είναι μια «φανταστική επένδυση».
Η κατάρρευση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας επηρεάστηκε επίσης από τον απόλυτο εκτροχιασμό του ουκρανικού προϋπολογισμού.
Αυτή τη στιγμή οι κρατικές δαπάνες της Ουκρανίας είναι ακριβώς διπλάσιες από τα έσοδα και το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα είναι 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η κατάσταση θα είναι «πολύ χειρότερη».

Θανατηφόρο πλήγμα στην Ουκρανία λόγω Ισραήλ

Για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του το Κίεβο θα πρέπει να εκτυπώσει γρήγορα χρήμα γεγονός που θα οδηγήσει σε βαθιά υποτίμηση του ουκρανικού νομίσματος και σε περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ουκρανών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, το 2024 το χρέος της Ουκρανίας θα αυξηθεί στο 92,5% του ΑΕΠ, και ως εκ τούτου οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανία θα πιέσουν για την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εταιρειών που σχετίζονται με φυσικούς πόρους.
Εξάλλου το ουκρανικό κράτος δεν διαθέτει κάποια φορολογική βάση, από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει πόρους.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομίας της Ουκρανίας Tatyana Berezhnaya, ο ενεργός πληθυσμός της Ουκρανίας από 11,5 εκατομμύρια το 2021 έχει συρρικνωθεί σε εννέα εκατομμύρια φέτος, αλλά στην πραγματικότητα οι αριθμοί είναι ακόμη χαμηλότεροι.
Ωστόσο, το θανατηφόρο πλήγμα στον καταρρέοντα προϋπολογισμό της Ουκρανίας (και στην παράνομη ηγεσία της) θα μπορούσε να προέλθει από μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με το θέμα της υποστήριξης από όποιο κόμμα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές
ανακοίνωσε για άλλη μια φορά ότι στόχος του είναι η «ολική νίκη στη Γάζα» και ζήτησε την επείγουσα δημιουργία ενός « ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή » που ονομάζεται «Συμμαχία του Αβραάμ» με στόχο το Ιράν .

Το Ισραήλ είναι ο αγαπημένος σύμμαχος των ΗΠΑ

Στην περίπτωση του Ισραήλ εξ ορισμού δεν υπάρχει διαφωνία για το ποιος είναι ο αγαπημένος σύμμαχος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, μια μεγάλη σύγκρουση ετοιμάζεται στη Μέση Ανατολή και εάν το Ισραήλ ζητήσει χρήματα για να προετοιμαστεί για μια σύγκρουση με το Ιράν όλα θα τοποθετηθούν σε αυτόν τον βωμό και οι διαμαρτυρίες και οι εκκλήσεις του Κιέβου θα απευθύνονται αποκλειστικά στους Ευρωπαίους, που έχουν ήδη μειώσει κατά το ήμισυ τη βοήθεια που χορηγούν στην Ουκρανία.
Πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση στο μισό τον προϋπολογισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία για το 2025.
Το Business Insider ανέφερε ότι πλέον οβίδες πυροβολικού θα στέλνονται εξ ολοκλήρου όχι στην Ουκρανία, αλλά στο Ισραήλ, επειδή «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για βλήματα σε δύο πολέμους ταυτόχρονα», και αυτό «θα μπορούσε να κοστίσει την ήττα του Κιέβου στον πόλεμο».
Πού είναι η «σταθερή ενότητα της Δύσης» και η «υποστήριξη για όσο χρόνο χρειαστεί»; διερωτάται ο Strelnikov ο οποίος διαπιστώνει ότι το ταξίδι της Ουκρανίας προς τον Άδη έχει ήδη αρχίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης