Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Ασία – Ευκαιρίες για γεωοικονομική συνεργασία

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Ασία – Ευκαιρίες για γεωοικονομική συνεργασία

Η Τουρκία στοχεύει να γίνει εταίρος διαλόγου του ASEAN

Σχετικά Άρθρα
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan δήλωσε ότι η Άγκυρα στοχεύει να γίνει εταίρος διαλόγου της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
«Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε έναν πιο περιεκτικό και δομημένο διάλογο και συνεργασία με την ASEAN», δήλωσε ο Fidan, ο οποίος βρίσκεται στη Βιεντιάν, την πρωτεύουσα του Λάος, για την έκτη συνάντηση του Τομεακού Διαλόγου Τουρκίας - ASEAN την Παρασκευή (26/7/2024).
Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει μια διμερή πολιτική ατζέντα που περιλαμβάνει πολιτικό διάλογο και περιφερειακή συνεργασία εστιασμένη στην ανάπτυξη με τους διεθνείς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένου του ASEAN.
«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις υπάρχουσες δυνατότητές μας τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε νέους τομείς συνεργασίας.
Είναι η κατάλληλη στιγμή να διαφοροποιήσουμε τη συνεργασία μας και να επεκτείνουμε το εύρος της», είπε ο Fidan, επισημαίνοντας τον κεντρικό ρόλο της ASEAN στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.
Τονίζοντας ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση απαιτούν πιο διαφανή, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς διεθνή συνεργασία, ο Fidan τόνισε ότι η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αντιμετωπίζει μοναδικές γεωπολιτικές και γεωοικονομικές προκλήσεις.
«Η Τουρκία προωθεί την περιφερειακή ιδιοκτησία και υποστηρίζει την αποτελεσματική πολυμέρεια σε αυτό το περίπλοκο τοπίο.
Αυτό συμβαίνει επειδή η ειρήνη και η ανάπτυξη αλληλοενισχύονται», τόνισε.

Μειονεκτήματα της διεθνούς τάξης

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ακόμη ότι η διεθνής τάξη αντιμετωπίζει συστηματικά σοκ και ταραχές, λέγοντας:
«Καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, προκύπτουν περίπλοκες γεωπολιτικές εξισώσεις».
Αγγίζοντας τις αντηχητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για να δείξει ότι «η απόσταση δεν μας προστατεύει από μετασεισμούς», ο Fidan υπογράμμισε ότι οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να υπομείνουν μια ανελέητη ισραηλινή επίθεση στο μεταξύ.
Eπισημαίνοντας ότι το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να προσβάλλει τη συνείδηση της ανθρωπότητας και να υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα με τις θηριωδίες του, ο Fidan προειδοποίησε για ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων.
«Η κατάφωρη αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των προσωρινών μέτρων από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζει τις αδυναμίες της τρέχουσας διεθνούς τάξης», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης