Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρίσι 2024: Ποιοι είναι οι Ρώσοι αθλητές που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες – Απαρνήθηκαν πρώτα την χώρα και τη σημαία τους

Παρίσι 2024: Ποιοι είναι οι Ρώσοι αθλητές που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες – Απαρνήθηκαν πρώτα την χώρα και τη σημαία τους

Παρά το παρελθόν, τους επετράπη η συμμετοχή

Σχετικά Άρθρα
Μόνο 15 Ρώσοι αθλητές θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αφού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απαγόρευσε σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγωνίζονται υπό τη δική τους σημαία.
Αυτοί οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται ως «ατομικοί ουδέτεροι αθλητές».
Θα αγωνιστούν δηλαδή, αφού πρώτα έχουν απαρνηθεί τη σημαία τους.
Η ΔΟΕ λέει ότι υπάρχουν αυστηροί όροι για τους Ρώσους ή Λευκορώσους αθλητές να είναι επιλέξιμοι να αγωνιστούν.
Οι αθλητές θα αποκλειστούν εάν διαπιστωθεί ότι υποστηρίζουν την εισβολή στην Ουκρανία ή ότι έχουν συνάψει σύμβαση με τις στρατιωτικές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας της χώρας τους.
Η ΔΟΕ δημιούργησε επίσης μια επιτροπή για την αξιολόγηση των αναρτήσεων των υποψηφίων αθλητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, μια έκθεση από την Ολλανδική επιθεώρηση Global Rights Compliance (GRC) κατηγόρησε όλους τους Ρώσους αθλητές εκτός από πέντε ότι παραβίασαν τους όρους που θα τους επέτρεπαν να αγωνιστούν.
Οι μόνοι αθλητές που δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο είναι ο αθλητής κανόε Zakhar Petrov, ο ποδηλάτης Gleb Syritsa και οι τενίστες Daniil Medvedev, Roman Safullin και Yekaterina Alexandrova.
Οι περισσότεροι αθλητές περιλαμβάνονται στον φάκελο για να κάνουν "μου αρέσει" σε αναρτήσεις υπέρ του πολέμου στο Instagram και στο X (πρώην Twitter). Για να προκριθούν ως ουδέτεροι αγωνιζόμενοι, οι αθλητές απαγορεύεται από «οποιαδήποτε δραστηριότητα ή επικοινωνία» που θα μπορούσε να σχετίζεται με την υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι τενίστριες Diana Shnaider, Mirra Andreyeva και Elena Vesnina, η ποδηλάτισσα Alena Ivanchenko βρέθηκαν ότι είχαν κάνει "like" σε αναρτήσεις υπέρ του πολέμου στο Instagram και στο X (πρώην Twitter).
Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Ivanchenko άρεσε σε μια ανάρτηση που χρησιμοποιούσε ένα υποτιμητικό όνομα για τους Ουκρανούς και περιέγραφε την κυβέρνηση του Κιέβου ως «Banderite», έναν όρο που αναφέρεται στον εθνικιστή Ουκρανό πολιτικό Bandera που η Μόσχα αναπτύσσει συχνά για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της ότι «απενοχοποιεί την Ουκρανία».
Η αθλήτρια Anzhela Bladtceva συμμετείχε στον διαγωνισμό τραμπολίνου «Hope of Russia 2» το 2023 στην περιοχή του Κρασνοντάρ, όπου έπαιξε μπροστά από το σύμβολο «Z» στις πορτοκαλί και μαύρες ρίγες της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου, ένα υπέρ- σύμβολο πολέμου που έχει εμφανιστεί σε κρατικές εκδηλώσεις.
Οι Ρώσοι αθλητές που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ουδέτεροι απαγορεύεται να έχουν συνδέσεις με τις στρατιωτικές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας τους.
Ωστόσο, αρκετοί Ρώσοι αθλητές βρέθηκαν να έχουν συνδέσμους ή ύποπτους συνδέσμους με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο κολυμβητής Yevgeny Somov και οι τενίστες Pavel Kotov και Olesya Romasenko είναι μέλη μιας αθλητικής εταιρείας που διευθύνεται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η οποία στοχεύει να αναπτύξει μια κουλτούρα αθλητισμού στο στρατό.
Τα μέλη της Κεντρικής Αθλητικής Λέσχης του Στρατού υποχρεούνται να ορκιστούν πίστη στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και να αναλάβουν στρατιωτική θητεία.
Η ποδηλάτης Tamara Dronova και ο κανόε Alexei Korovashkov ταυτοποιήθηκαν ότι είχαν δεσμούς με ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας μέσω της συμμετοχής τους στην αθλητική εταιρεία Dynamo που είναι αφιερωμένη στη φυσική εκπαίδευση του προσωπικού της FSB, της Rosgvardiya και της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών.
Το GRC λέει επίσης ότι η Dronova έδειξε υποστήριξη για την εισβολή στην Ουκρανία συμμετέχοντας σε ένα ρωσικό πρωτάθλημα ποδηλασίας το 2016 στη Σεβαστούπολη και για προπόνηση στην Κριμαία.

Ακολουθεί η λίστα με όλους τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές που αγωνίζονται στο Παρίσι 2024:

Κανό/καγιάκ (3): Aleksei Korovashkov, Zakhar Petrov και Olesia Romasenko
Ποδηλασία - δρόμος (3): Tamara Dronova, Alena Ivanchenko και Gleb Syritsa
Γυμναστική - τραμπολίνο (1): Anzhela Bladtceva
Κολύμβηση (1): Evgenii Somov
Τένις (7): Ekaterina Aleksandrova, Mirra Andreeva, Pavel Kotov, Daniil Medvedev, Roman Safiullin, Diana Shnaider και Elena Vesnina

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης