Τελευταία Νέα
Διεθνή

Harry Dent: H μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών σκάει – Έρχεται ιστορικό κραχ σε μετοχές και αγορά κατοικίας, πουλήστε τώρα

tags :
Harry Dent: H μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών σκάει – Έρχεται ιστορικό κραχ σε μετοχές και αγορά κατοικίας, πουλήστε τώρα
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το διπλό σκάσιμο των φουσκών του χρηματιστηρίου και των ακινήτων καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική.
Σχετικά Άρθρα
Για άνευ προηγουμένου φούσκα στην αγορά real estate, που θα οδηγήσει σε καταστροφικό κραχ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 50% μείωση στις τιμές των κατοικιών και στα στοιχεία ενεργητικού, προειδοποιεί σε συνέντευξή του ο γνωστός οικονομολόγος Harry Dent, Jr.
Μάλιστα, ο Dent υποστηρίζει ότι αυτή η οικονομική καταστροφή θα ξεπεράσει σε σοβαρότητα τόσο την οικονομική κρίση του 2008 όσο και τη Μεγάλη Ύφεση…
Όπως τονίζει, οι κίνδυνοι χειραγώγησης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα μέσω της προσφοράς χρήματος, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και πιστεύει ότι μια ύφεση τεραστίων διαστάσεων είναι αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το διπλό σκάσιμο των φουσκών του χρηματιστηρίου και των ακινήτων καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική.
Ο Dent θεωρεί ότι το τωρινό περιβάλλον αποτελεί σημαντική απειλή για την καθαρή αξία των πολιτών, αλλά και την τελευταία μεγάλη ευκαιρία αγοράς ακινήτων για όσους κάνουν υπομονή.

Η μεγαλύτερη στην Ιστορία

Σύμφωνα με τον Harry Dent, η υφιστάμενη φούσκα -στην αγορά ακινήτων και στη χρηματιστηριακή αγορά- είναι η μεγαλύτερη στην Ιστορία λόγω του μήκους και του μεγέθους της.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σημειώνουν δημογραφική παρακμή, και οι τιμές των ακινήτων δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα υψηλά τους.
Σημειώνει επίσης ότι η γήρανση του πληθυσμού της Ιαπωνίας και η έλλειψη μετανάστευσης την καθιστούν μοναδική περίπτωση.
Όπως εξηγεί, μόνο λίγες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, έχουν δημογραφικά στοιχεία που θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ οι υπόλοιπες κινούνται σταθερά προς τα κάτω.
Ο Dent τονίζει ότι οι οικονομολόγοι συχνά εστιάζουν υπερβολικά στην πολιτική και αποτυγχάνουν να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των δημογραφικών στοιχείων.
Πιστεύει ότι οι baby boomer προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οικονομική έκρηξη στην ιστορία, αλλά τώρα η γενιά των Millennials, η οποία θα κορυφωθεί γύρω στο 2037, κινείται λόγω δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης.
«Η οικονομία πρέπει να περάσει από αποτοξίνωση και να αναδιαρθρώσει τα χρέη της…
Η επερχόμενη έκρηξη της φούσκας του χρέους θα οδηγήσει σε περιορισμό του κόστους ζωής, ωφελώντας περισσότερο τους καθημερινούς ανθρώπους παρά τους πλούσιους» σημειώνει ο οικονομολόγος και συμπληρώνει: «Οι πλούσιοι, που κατέχουν το 86% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, θα γράψουν τις μεγαλύτερες απώλειες».

Ενθάρρυναν…

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κυβερνήσεις ενθάρρυναν την κατασκευή κατοικιών για τους στρατιώτες που επέστρεφαν.
Ωστόσο, οι Millennials πρέπει να στραφούν σε μικρότερα, πιο οικονομικά σπίτια.
Τα ζητήματα των υπερβολικών αποθεμάτων και των υψηλών φόρων ακίνητης περιουσίας θα δυσκολέψουν τους Millennials να αντέξουν οικονομικά μεγαλύτερα σπίτια - ακόμα κι αν τους δοθούν.
Ο Dent υποστηρίζει ότι ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσει το reset της αγοράς στέγης θα ήταν μέσω υπερπληθωρισμού ή σημαντικών αυξήσεων μισθών, αλλά τίποτε από τα δύο δεν μπορεί να συμβεί.
Συμβουλεύει δε όσους δεν έχουν αγοράσει ακόμη σπίτι να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, αν μπορούν, και να δημιουργήσουν ταμειακές ροές, καθώς η αγορά κατοικίας αναμένεται να βελτιώσει το μακροπρόθεσμο βιοτικό επίπεδο μόλις συμβεί η επαναφορά.
«Όσοι ακόμη δεν έχουν αγοράσει σπίτι θα βγουν ωφελημένοι» εκτιμά.

Κραχ…

Ο Harry Dent εξηγεί πως, παρότι έχουμε διορθώσεις της στεγαστικής αγοράς διαχρονικά, η διαφορά τώρα έγκειται στο ότι έχουν συμμετοχή οι κυβερνήσεις.
Ο οικονομολόγος πιστεύει ότι η χρηματιστηριακή αγορά, ιδιαίτερα ο NASDAQ, είναι ο καλύτερος δείκτης οικονομικής ύφεσης.
Προειδοποιεί ότι, όταν αρχίσει να καταρρέει ξανά, αυτό θα είναι σημάδι για τους κατόχους ακινήτων να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τα ακίνητά τους πριν η αγορά επιδεινωθεί.
Ο Dent αναφέρει επίσης τον πιθανό κίνδυνο οι επενδυτές να τραβήξουν τα χρήματά τους από το χρηματιστήριο και να τα τοποθετήσουν σε ακίνητα, όπως φάνηκε πριν από την στεγαστική κρίση του 2008, αλλά ήδη οι επενδυτές έχουν υπερβολική έκθεση στην ακίνητη περιουσία και κάθε σημάδι αδυναμίας στην αγορά θα πυροδοτήσει ένα ξεπούλημα.
Ο Dent πιστεύει ότι το κραχ που έρχεται θα είναι χειρότερο από αυτό του 2008 και της Μεγάλης Ύφεσης, λόγω της φούσκας που δημιουργήθηκε από τις επεκτατικές κυβερνητικές πολιτικές.
Ο αναλυτής αναφέρει επίσης ότι η οικονομία δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε ύφεση για να αρχίσει να πέφτει η ακίνητη περιουσία και οποιοδήποτε σημάδι θα επιταχύνει την πτώση.
Τονίζει ότι ο ρόλος του προέδρου των ΗΠΑ στην οικονομία είναι περιορισμένος και η αλλαγή απαιτεί χρόνο.

Απαραίτητες

Σύμφωνα με τον Dent, οι υφέσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την εξάλειψη των ανισοτήτων.
Οι οικονομολόγοι συχνά βλέπουν την ύφεση ως εχθρό, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια υγιή οικονομία.
Ενθαρρύνει δε τους Baby Boomers να αγκαλιάσουν την επερχόμενη ύφεση πουλώντας περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα ακίνητα και μετοχές, για να αποφύγουν σημαντικές απώλειες σε ό,τι αφορά την καθαρή τους θέση.
Τονίζει ότι η οικονομική κατάσταση μόνο με μια ήπια προσγείωση δεν έχει να κάνει, αλλά αποτελεί σημαντική ύφεση μετά τη μεγαλύτερη οικονομική έκρηξη στην Ιστορία.
Ο Dent προτείνει να εργάζεστε πιο σκληρά και να είστε ευγενικοί με τους εργοδότες τας για να διατηρήσετε την απασχόλησή σας.
Τέλος, προτρέπει τους ανθρώπους να αποδεχθούν την πραγματικότητα και να προετοιμαστούν για τις συνέπειες της κυβερνητικής υπερδιέγερσης και της μεγαλύτερης φούσκας στην ιστορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης