Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Fashion Police»: Η Ρωσία λογοκρίνει το προκλητικό ντύσιμο τραγουδιστών και φέρνει νομικό πλαίσιο για dress code

«Fashion Police»: Η Ρωσία λογοκρίνει το προκλητικό ντύσιμο τραγουδιστών και φέρνει νομικό πλαίσιο για dress code

Η πρόταση εκφράστηκε για πρώτη φορά από τη συντηρητική βουλευτή της Κρατικής Δούμας Irina Gilatova

Σχετικά Άρθρα
Ρώσοι πολιτικοί που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τις λεγόμενες «παραδοσιακές» αξίες στρέφουν την προσοχή τους στη ζωντανή μουσική σκηνή της χώρας, επικρίνοντας τους αστέρες της ποπ για παραστάσεις και ρούχα που θεωρούνται υπερβολικά αποκαλυπτικά ή σεξουαλικά.
Η τραγουδίστρια της ποπ Natalya Chistyakova-Ionova, η οποία είναι περισσότερο γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Glukoza, ενεπλάκη σε σκάνδαλο αφού η ακτιβίστρια της λογοκρισίας του Κρεμλίνου Yekaterina Mizulina σημείωσε την εμφάνισή της στην πόλη Krasnoyarsk της Σιβηρίας την περασμένη εβδομάδα.
«Η Glukoza ανέβηκε στη σκηνή σε μια άσεμνη κατάσταση και άγγιζε τα οικεία της μέρη (κατά τη διάρκεια της παράστασης)… μπροστά σε χιλιάδες παιδιά», έγραψε η Mizulina στο Telegram.
«Οι κάτοικοι του Κρασνογιάρσκ είναι εξοργισμένοι… ζητούν να λογοδοτήσει η τραγουδίστρια», πρόσθεσε.
«Συμβουλεύω τις αρχές σε όλες τις άλλες πόλεις όπου θα εμφανιστεί στο μέλλον να κάνουν πρώτα τεστ στην τραγουδίστρια για ναρκωτικά».
Η Glukoza εξέδωσε αργότερα μια δημόσια δήλωση ζητώντας συγγνώμη για τη συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια της παράστασης, κατηγορώντας για ένα μείγμα «υπνωτικών χαπιών και αντικαταθλιπτικών» που της συνταγογραφήθηκε πρόσφατα.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, την Πέμπτη (25/7/2024), τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι οι λογαριασμοί της τραγουδίστριας σε πολλές ρωσικές τράπεζες είχαν μπλοκαριστεί λόγω υποτιθέμενου φορολογικού χρέους - μια κίνηση που οι παρατηρητές συνέδεσαν με την έρευνα από τις αρχές.
Και ορισμένοι δημοσιογράφοι σημείωσαν ότι το όνομα της Glukoza εξαφανίστηκε από μια διαφημιστική αφίσα ενός μεγάλου φεστιβάλ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο - η μοναδική της προγραμματισμένη συναυλία τους επόμενους μήνες.
«Αυτή η ιστορία θα φαινόταν πραγματικά πολύ οικεία σε όσους έζησαν στη σοβιετική εποχή», δήλωσε ο εξέχων Ρώσος δημοσιογράφος και κριτικός μουσικής Artemy Troitsky.
Σύμφωνα με τις παραδόσεις της σοβιετικής λογοκρισίας, το Υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την εισαγωγή ενός κώδικα ενδυμασίας για τους Ρώσους καλλιτέχνες.
Η πρόταση εκφράστηκε για πρώτη φορά από τη συντηρητική βουλευτή της Κρατικής Δούμας Irina Anatolievna Gilatova ως απάντηση σε ένα σκάνδαλο γύρω από την ποπ σταρ Glukoza.
Τον περασμένο μήνα, οι ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου άνοιξαν έρευνα για μια παράσταση της Glukoza για την Ημέρα του Παιδιού, της οποίας η «αποκαλυπτική» στολή προκάλεσε οργή στον κόσμο που την παρακολούθησε.

630x465_20240603_agw060fbpyc7ood1ta00.jpg

Νομικές κυρώσεις

Αν και η Ρωσία δεν έχει ακόμη επιβάλει επίσημες νομικές τιμωρίες για καλλιτέχνες των οποίων η εμφάνιση έρχεται σε σύγκρουση με την ατζέντα των «παραδοσιακών αξιών» της, ο δημοσιογράφος Artemy Troitsky πιστεύει ότι τα πρόσφατα περιστατικά θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μεγαλύτερη αυτολογοκρισία.
«Στη Σοβιετική Ένωση, όλοι οι καλλιτέχνες ήξεραν πώς μπορούσαν και πώς δεν μπορούσαν να ντυθούν αν ήθελαν να προβληθούν στην τηλεόραση ή να κάνουν καριέρα.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα», είπε.
«Γι’ αυτό συγκεκριμένα κοστούμια, που κάποτε ήταν πολύ δημοφιλή, έχουν εξαφανιστεί στη ρωσική showbiz», εξήγησε.
«Πολλοί υψηλόβαθμοι Ρώσοι αστέρες της ποπ, όπως ο Nikolai Baskov ή ο Philipp Kirkorov, που είναι ομοφυλόφιλοι, επιδεικνύουν αυτήν την ομοφυλοφιλική αισθητική μέχρι πρόσφατα.
Αλλά τώρα, φυσικά, ανήκει στο παρελθόν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης