Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δισεκατομμυριούχοι των cryptos και της Silicon Valley τα δίνουν όλα υπέρ του Trump – Έκρηξη δωρεών στη εκστρατεία του

Οι δισεκατομμυριούχοι των cryptos και της Silicon Valley τα δίνουν όλα υπέρ του Trump – Έκρηξη δωρεών στη εκστρατεία του

Η στρατηγική του πρώην προέδρου για την αγορά των κρυπτονομισμάτων

Μια παράδοξη συμμαχία που υποστηρίζει τον Donald Trump έχει αναδειχθεί ως νέα πολιτική δύναμη το 2024: οι δισεκατομμυριούχοι από τη βιομηχανία των χαρτονομισμάτων και ηγέτες από τον κλάδο της τεχνολογίας στη Silicon Valley.
Αυτοί οι «φρουροί» του Trump γεμίζουν τα ταμεία της προεκλογικής εκστρατείας του και θα μπορούσαν – σε συνδυασμό με τις Big Oil που ψηφίζουν Trump... δαγκωτό - να καταστούν κεντρικός παίκτης στην Ουάσιγκτον τον επόμενο χρόνο, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.
Ο Trump θα προσπαθήσει να ενισχύσει αυτήν την υποστήριξη το Σάββατο 27 Ιουλίου 2025 θα μιλήσει χιλιάδες απενδυτές που παρακολουθούν το τριήμερο συνέδριο Bitcoin 2024 στο Νάσβιλ που θεωρείται ως η μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου της κρυπτογράφησης στον κόσμο.
Η ομιλία του Σαββάτου (27/7) είναι το αποκορύφωμα της στρατηγικής του Trump στην εν λόγω αγορά.
Κρατούσε αποστάσεις από τα κρυπτονομίσματα όσο ήταν στην εξουσία και σε μια συνέντευξη στο Fox Business το 2021 ο Τrump είπε ότι το bitcoin «φαίνεται απλώς … απάτη».
Πιο πρόσφατα, άρχισε να χρησιμοποιεί θετικά επιχειρήματα για την εν λόγω αγορά και να διαβουλεύεται με εκπροσώπους του κλάδου.
Μία από αυτές τις συναντήσεις ήταν με στελέχη της εταιρείας εξόρυξης bitcoin Marathon Digital (MARA) που εδρεύει στο Fort Lauderdale της Φλόριντα.
Συναντήθηκαν με τον Trump στη λέσχη και την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, πριν από ενάμιση μήνα για να συζητήσουν τη μείωση της φορολόγηση και ακόμη και αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αρχίσει να αγοράζει bitcoin (BTC-USD).
«Έχει δημιουργήσει μια ομάδα γύρω του που τον εκπαιδεύει σε αυτή την τεχνολογία και ασχολείται επίσης απευθείας με τη βιομηχανία», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Jayson Browder, ανώτερος αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων της Marathon.
Την ίδια στιγμή, εξέχοντα στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας της Silicon Valley έχουν ξεκαθαρίσει ότι βλέπουν θετικά η υποστήριξη του Trump στη βιομηχανία κρυπτογράφησης.
Οι επενδυτές venture capital Marc Andreessen και Ben Horowitz, οι οποίοι διαχειρίζονται μια εταιρεία που έχει επενδύσει τομέα της κρυπτογράφησης, τόνισαν αυτό το σημείο σε ένα podcast την περασμένη εβδομάδα, καθώς εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή τους από την προσέγγιση της κυβέρνησης Biden.
Ο Λευκός Οίκος, δήλωσε ο Horowitz, «βασικά ανέτρεψε το κράτος δικαίου προκειμένου να επιτεθεί στη βιομηχανία της κρυπτογράφησης».
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ασκήσει αγωγές εναντίον ορισμένων από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Coinbase Global (COIN) και Robinhood (HOOD).
Marc Andreessen, δεξιά, and Ben Horowitz, αριστερά

H αποδυνάμωση του δολαρίου

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Mark Cuban επισήμανε σε ανάρτησή του στο X ότι h υποστήριξη από τη Silicon Valley στον Trump αφορά τη στήριξη του bitcoin», αλλά «όχι επειδή ο πρώην πρόεδρος είναι πολύ ισχυρότερος υπέρμαχος της κρυπτογράφησης».
Αντίθετα, είπε, είναι επειδή οι πολιτικές του Trump για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και δασμούς «θα ανεβάσουν την τιμή» τοy.
Οι υψηλότεροι δασμοί ανοίγουν την πιθανότητα στον Λευκό Οίκο ο Trump να επιδιώξει να αποδυναμώσει το δολάριο, ένας στόχος πολιτικής που θεωρείται αμφιλεγόμενος και δύσκολος να επιτευχθεί.
Αλλά ένας τέτοιος στόχος θα παρείχε περισσότερους λόγους για τους επενδυτές να αναζητήσουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως το bitcoin, ως ασφαλές καταφύγιο.
«Υπάρχουν ξεκάθαρα οικονομικές δυναμικές που δημιουργούν ευθυγράμμιση με ανθρώπους από τη Silicon Valley», δήλωσε ο Trevor Traina, επιχειρηματίας στη Silicon Valley που συνδιοργάνωσε συγκέντρωση δωρεών υπέρ του Trump νωρίτερα αυτό το έτος και έχει αναδειχθεί ως ενδιάμεσος μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και την κοινότητα κρυπτογράφησης.
Στη συγκέντρωση στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου επενδυτή David O. Sacks έδωσε το «παρών» η κοινότητα της κρυπτογράφησης και συγκεντρώθηκαν 12 εκατομμύρια δολάρια.
Ο διοργανωτής του συνεδρίου Bitcoin 2024 David Bailey, εξήγησε τη προσέγγιση του κλάδου με τον πρώην πρόεδρο: «Ο Trump είναι ένας επιχειρηματίας πρώτα και κύρια και αναγνωρίζει μια καλή ευκαιρία και το bitcoin είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για αυτήν τη χώρα», σημείωσε.
Η εστίαση στο συνέδριο θα είναι στον Trump , ο οποίος πρόκειται να κάνει δύο ομιλίες καθώς προσπαθεί να επωφεληθεί τόσο όσον αφορά τις δωρεές όσο και για την πολιτική υποστήριξη από την αγορά των cryptos.
Ο πρώην πρόεδρος πρόκειται να εκφωνήσει την κεντρική του ομιλία στο συνέδρι και ua συμμετέχει επίσης σε μια εκδήλωση χρηματοδόσης όπου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να πληρώσουν μεταξύ 60.000 και 844.600 δολ. για να παρακολουθήσουν.
Οι δωρεές μπορούν, φυσικά, να γίνουν σε κρυπτονομίσματα και θα δοθούν στην εκστρατεία του Trump και σε ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 40 πολιτειακά Ρεπουμπλικανικά κόμματα, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τα όρια χρηματοδότησης της εκστρατείας.

Τι ζητά η αγορά της κρυπτογράφησης από τον Τrump

Αυτό που θέλει η ευρύτερη κοινότητα κρυπτογράφησης είναι μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση του κλάδου από τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η λίστα με τις ρυθμίσεις περιλαμβάνει από φορολογικές περικοπές και νομοθεσία για τα stablecoin μέχρι κανόνες που διακρίνουν ποια νομίσματα θεωρούνται τίτλοι και επομένως εμπίπτουν στον έλεγχο της SEC.
Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων θέλει επίσης η SEC να περιορίσει την νομοθετική καταστολή της βιομηχανίας.
«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ανθίσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως κάθε άλλη βιομηχανία που τηρεί τη νομοθεσία και δεν θα πρέπει να στοχοποιούμαστε», είπε ο Browder.
«Πιστεύω ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κάποιος όπως ο Trump μπορεί να επικοινωνήσει με τους αμερικανούς πολίτες και να πει: «Αυτό είναι ένα περιουσιακό στοιχείο και χρήματα που αντιπροσωπεύουν την νομισματική ελευθερία» δήλωσε ο Jack Mallers, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  bitcoin Strike.
Όσο για το τι θα μπορούσε να κάνει γρήγορα η σημερινή κυβέρνηση για να πάρει μια δεύτερη ματιά από την κοινότητα, ο ίδιος πρότεινε κάτι πιο απλό: «Ο Biden θα πρέπει να απολύσει τον πρόεδρο της SEC, Gary Gensler».
Η Harmeet Dhillon - η πρώην αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Καλιφόρνια που παρευρέθηκε στον έρανο των Sacks - προτείνει ότι ο νόμος και η τάξη είναι ένας βασικός τομέας όπου η έκκληση του Trump φτάνει στην κοινότητα.
«Αυτό που άκουσα στον έρανο ήταν οικογένειες, γυναίκες και παιδιά δισεκατομμυριούχων να μιλούν για το πώς δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς σωματικά», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της, μιλώντας για το έγκλημα στο Σαν Φρανσίσκο. - επισήμανε  ότι ζητήματα όπως η προσωπική ασφάλεια ευθυγραμμίζονται με τα οικονομικά, ειδικά για την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, προσθέτοντας: «Είναι επιχειρηματίες, οι κανόνες διαμορφώνονται καθώς μιλάμε και υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών σε αυτό το θέμα».
Ο Traina επισήμανε ότι τα νομικά προβλήματα του Trump - και την ανοικτή δικαστική επίθεση της κυβέρνησης ως απάντηση - έχει βοηθήσει να οδηγηθούν πολλοί ελευθεριακοί (libertarians)  υποστηρικτές τεχνολογίας στο στρατόπεδο του Trump.
U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) Chair Gary Gensler speaks during an interview with Reuters in New York City, U.S., June 5, 2024. REUTERS/Mike Segar
Ο πρόεδρος της Επιτρολή Κεφαλαιαγοράς, Gary Gensler
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης