Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ούτε... κατσαρίδες δεν επιβιώνουν, από το νέο όπλο της Hezbollah, το οποίο θα χρησιμοποιήσει κατά του Ισραήλ

Ούτε... κατσαρίδες δεν επιβιώνουν, από το νέο όπλο της Hezbollah, το οποίο θα χρησιμοποιήσει κατά του Ισραήλ
Εμπειρογνώμονας αναλύει το νέο όπλο που ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η οργάνωση Hezbollah κατά του Ισραήλ
Ούτε... κατσαρίδες δεν θα επιβιώσουν, από το νέο όπλο της Hezbollah, το οποίο θα χρησιμοποιήσει κατά του Ισραήλ, αναφέρει ο Rotem Mey-Tal, Διευθύνων Σύμβουλος της Asgard Systems, μιας εταιρείας που αναπτύσσει στρατιωτική τεχνολογία για την αμυντική βιομηχανία και εμπνευστής του διαγωνισμού "30U30 in Defense" για το 2024.
Η εφημερίδα του Κουβέιτ Al-Jarida ανέφερε ότι το Ιράν προμήθευσε τη Hezbollah και άλλες ιρανικές δυνάμεις με ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα, τα οποία μπορούν να απενεργοποιήσουν τα συστήματα επικοινωνίας και να κλείσουν τα ραντάρ και ο ειδικός ανέλαβε να εξηγήσει τι είναι αυτά τα όπλα.

Πρώτον, τι είναι το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο;

"Το να περιγράφεις ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα είναι σαν να μιλάς για κάτι που κανείς δεν έχει δει ποτέ, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει και είναι παρόν στην πραγματικότητα - στην περίπτωσή μας, στη γεωπολιτική και στρατιωτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής.
Στην ουσία, φανταστείτε ότι κεραυνός χτυπά το κτίριο που ζείτε δεν χτυπά αλεξικέραυνο ή κεραία, αλλά ολόκληρο το κτίριο, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν όλοι οι ηλεκτρικοί πίνακες, οι θερμοσίφωνες, τα συστήματα νερού και ηλεκτρικών συσκευών, οι υπολογιστές, τα συστήματα τηλεόρασης, ακόμη και τα σωτήρια ιατρικά συστήματα μια διακοπή ρεύματος, αλλά σε αυτή την περίπτωση, τα συστήματα μπορούν επίσης να καούν από μέσα, όπως σε βραχυκύκλωμα ηλεκτρικού ρεύματος."

Πού στοχεύει αυτή η απειλή;

«Υποψιάζομαι», λέει ο ειδικός, ότι η απειλή επικεντρώνεται περισσότερο σε βάσεις, στρατηγικές εγκαταστάσεις, συστήματα αφαλάτωσης και το ισραηλινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, είναι αδύνατο να πούμε με ακρίβεια, καθώς τέτοιο όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην ιστορία, επομένως δεν υπάρχουν πηγές ή αναφορές».

Λειτουργεί σαν ηλεκτρικό κύμα ή σαν συμβατικά πυρομαχικά και ρουκέτες;

"Η φυσική είναι η ίδια με όποιον τρόπο επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τέτοια ικανότητα, αλλά υποψιάζομαι ότι το μοντέλο θα έχει τη μορφή ενός UAV χαμηλών πτήσεων.
Όπως ακριβώς η επίθεση Ιρανών-Houthi του αναβαθμισμένου UAV Samad 3, που χτύπησε κοντά στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ το περασμένο Σαββατοκύριακο, μόνο που αντί για κινητική κεφαλή με πυρίτιδα, το μπροστινό μέρος του UAV μπορεί να οπλιστεί με μηχανισμό ενεργοποίησης ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP), ο οποίος ενεργοποιείται κατά την πτήση του UAV και εκπέμπει EMP κατά την επαφή.
Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τεκμηρίωση για τη χρήση ενός τέτοιου όπλου ή τεχνολογίας».

Πρόκειται για κλιμάκωση; Πώς μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί μια τέτοια απειλή;

«Δεν είναι μόνο μια κλιμάκωση στον χάρτη των πιθανών απειλών, αλλά θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ότι πλησιάζει σε απειλή με μη συμβατικά όπλα.
Όπως καμία κυρίαρχη χώρα δεν θα ανεχόταν μια απειλή με μη συμβατικά όπλα,
Το ίδιο ισχύει και εδώ επειδή, το 2024, οι ηλεκτρονικοί επεξεργαστές διαχειρίζονται και λειτουργούν όλα τα ζωτικά συστήματα στο κράτος του Ισραήλ—υποδομή, ιατρικά συστήματα, ασφάλεια και στρατιωτικές εφαρμογές.
"Σκεφτείτε την αναλογία της δεκαετίας του 1960, η οποία περιγράφει ότι σε μια πυρηνική έκρηξη, μόνο οι κατσαρίδες θα επιζούσαν.
Στο ίδιο πνεύμα, σε μια ηλεκτρομαγνητική επίθεση, οι "κατσαρίδες" (ψευδώνυμο για ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε ηλεκτρικά κυκλώματα) δεν θα επιβιώσουν
Αυτή τη φορά θα επηρεάσει όλους μας στην καθημερινή μας ζωή και την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης. μπλοφάροντας νομίζω ότι πρέπει να τους κοιτάξουμε στα μάτια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης