Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post μεταφέρει τον σκεπτικισμό αξιωματούχων των ΗΠΑ για το τι μπορεί να αλλάξουν τα μαχητικά αεροσκάφη στο μέτωπο της ειδικής επιχείρησης
Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται σκεπτικοί σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις αλλά και τις δυνατότητες των F-16 να αλλάξουν τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης, όπως αποκαλύπτει την Κυριακή (2;8/7/2024) η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Τα πολυαναμενόμενα μαχητικά αεροσκάφη F-16 πρόκειται να φτάσουν στην Ουκρανία σε λίγες εβδομάδες αλλά Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το αεροσκάφος, το οποίο κάποτε το Κίεβο αποκάλεσε σημείο καμπής, είναι απίθανο να έχει άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης λόγω περιορισμένης προσφοράς και ισχυρής ρωσικής αεράμυνας.
Δεν θα πετάξουν κοντά στην πρώτη γραμμή
Τα πρώτα F-16 αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας και είναι απίθανο να πετάξουν πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.
Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να προσδιορίσουν τον αριθμό των μαχητικών που θα λάβει η Ουκρανία φέτος αλλά δεν θα είναι περισσότερα από μία μοίρα, περίπου 20 αεροσκαφών.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σαφές πως θα μπορέσουν να αποτρέψουν ρωσικά αεροσκάφη από το να εισέλθουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
Το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία 80 F-16, αλλά τα περισσότερα από αυτά θα φτάσουν σε… βάθος χρόνων.
Οι ΗΠΑ οι οποίες ενέκριναν τη μεταφορά αεροσκαφών στην Ουκρανία από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ το περασμένο καλοκαίρι, αφού απέρριπταν επί μακρόν το αίτημα του Κιέβου, δεν έχουν παράσχει, ούτε έχουν αναλάβει δέσμευση για τα F16.
Ρήγμα μεταξύ Ουκρανίας - Δύσης
O υποβαθμισμένος ρόλος των F16 στο μέτωπο της ειδικής επιχείρησης υπογραμμίζει το βαθύτερο ρήγμα μεταξύ του Κιέβου και των δυτικών υποστηρικτών του.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πει από καιρό ότι τα F-16 ήταν απίθανο να δώσουν στην Ουκρανία ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα λόγω της ισχυρής αεράμυνας της Ρωσίας.
Από την πλευρά η ουκρανική ηγεσία απαντά ότι τα F16 είναι λίγα και θα έλθουν πολύ αργά.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα από 100 F-16 για την αντιμετώπιση ρωσικής αεροπορίας και χαρακτήρισε την ποσότητα των μαχητικών «ανεπαρκή».
«Η απόφαση για το F-16 είναι στρατηγική», είπε αυτόν τον μήνα.
«Ο αριθμός δεν είναι ακόμη στρατηγικός», πρόσθεσε.
Όταν θα δοθούν θα είναι ήδη αργά
Η Becca Wasser, αναλύτρια στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, είπε ότι τα F-16 μπορεί να είναι πιο ισχυρά μόνο ως ψυχολογική και ηθική τόνωση για τους Ουκρανούς – εν μέρει επειδή οι συνθήκες στο πεδίο της μάχης έχουν αλλάξει από το 2023 όταν ανακοινώθηκε η απόφαση αποστολής των αεροπλάνων.
«Έχουμε δει αυτό το πολύ συνηθισμένο μοτίβο όσον αφορά τον δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ουκρανία», είπε.
«Υπάρχει άμεση ανάγκη για αυτούς.
Συχνά, τη στιγμή που παραδίδονται, αυτή η άμεση επιχειρησιακή ανάγκη είναι άκυρη με βάση τον ρυθμό προσαρμογής στο πεδίο της μάχης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Ουκρανία χάνει έμπειρους πιλότους αφού τους στέλνει για εκπαίδευση
Μέχρι στιγμής, οι δυτικές χώρες που δίνουν τα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία δεν έχουν αποκαλύψει κανέναν περιορισμό στον τρόπο χρήσης τους.
Σε άλλες περιπτώσεις, η Ουκρανία περιορίζεται στη χρήση δυτικών όπλων για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία.
Αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσιγκτον έχει περιορίσει τα ουκρανικά χτυπήματα στη ρωσική επικράτεια στα 100 χιλιόμετρα.
Το ζήτημα των περιορισμών μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο επειδή τα F-16 αρχικά αναμένεται να πετάξουν σε απόσταση από το μέτωπο, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ένας Ουκρανός στρατιωτικός που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στη Washington Post δήλωσε ότι «δεκάδες» πιλότοι παραλήφθηκαν για εκπαίδευση F-16.
Ωστόσο, οι περιορισμένοι εκπαιδευτές και οι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης ανάγκασαν την Ουκρανία να στέλνει μια ομάδα πιλότων και προσωπικού μηχανικού κάθε φορά, είπε ο αξιωματούχος.
Τέσσερις μήνες μαθημάτων αγγλικών στη Βρετανία για εκμάθηση βασικής ορολογίας προηγούνται της εκπαίδευσης με το αεροσκάφος, καθιστώντας τη διαδικασία χρονοβόρα ακόμη και για έμπειρους πιλότους.
Η Ουκρανία, επίσης, δεν έχει την πολυτέλεια να αποχωριστεί πάρα πολλούς έμπειρους πιλότους για μια τόσο μεγάλη εκπαίδευση, επειδή χρειάζονται για μάχιμα καθήκοντα, δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.
«Ο κύριος περιορισμός… είναι ο αριθμός των αεροσκαφών και ο χρόνος εκπαίδευσης», δήλωσε ένας δεύτερος Ουκρανός αξιωματούχος.
«Αν η Ρωσία έχει 300 πιλότους και εσύ πολύ λιγότερους, δεν μπορείς να λειτουργήσεις σωστά», συνέχισε.
«Δεν θα το χρησιμοποιήσουμε πολύ κοντά στους Ρώσους» λόγω της απειλής της αεράμυνας, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει επίσης κάποιο τεχνικό εξοπλισμό και πρόσθετη εκπαίδευση για μηχανικούς συντήρησης.
Η ρωσική προειδοποίηση στο ΝΑΤΟ
Στα μέσα Ιουλίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για καταστροφικές συνέπειες μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα βλέπει την παρουσία F-16 στην Ουκρανία ως πυρηνική απειλή.
Οι δυτικές χώρες έχουν αυξήσει τη στρατιωτική και οικονομική τους βοήθεια προς την Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας το 2022.
Το Κρεμλίνο προειδοποιεί για τη συνέχιση των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών