Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η λίστα της Harris: Ένας αστροναύτης, ένας εισαγγελέας και ένας δάσκαλος, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι αντιπρόεδροι

Η λίστα της Harris: Ένας αστροναύτης, ένας εισαγγελέας και ένας δάσκαλος, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι αντιπρόεδροι
H «μικρή λίστα» της Kamala Harris για το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει, τον γερουσιαστή της Αριζόνα, Mark Kelly, τον κυβερνήτη της Πενσυλβάνια Josh Shapiro και τον ομόλογό του της Μινεσότα Tom Waltz.
Μετά την ανάληψη της προεκλογικής διεκδίκησης από την Kamala Harris, μένει να επιλέξει και ορίσει τον / την υποψήφιο /-α  αντιπρόεδρό της και αυτό πρέπει να γίνει ως τις 7 Αυγούστου.
Το επιτελείο της φαίνεται να έχει καταλήξει σε ορισμένα ονόματα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Αν και η λίστα των υποψηφίων που εξετάζει η Harris είναι μακρά, άτομα με γνώση της διαδικασίας λένε ότι έχει προκύψει ένας μικρότερος κατάλογος που περιλαμβάνει τρεις εκλεγμένους αξιωματούχους με πανεθνική απήχηση: τον γερουσιαστή της Αριζόνα, Mark Kelly, τον κυβερνήτη της Πενσυλβάνια Josh Shapiro και τον ομόλογό του της Μινεσότα Tom Waltz.

Λευκοί κεντρώοι στη λίστα

Οι περισσότεροι στη λίστα της Harris είναι λευκοί, άρρενες κεντρώοι υποψήφιοι που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την απήχησή της σε ψηφοφόρους των κρίσιμων πολιτειών καθώς και σε μεγαλοεπιχειρηματίες και χορηγούς και έχουν εξαπολύσει εντυπωσιακές επιθέσεις στον Donald Trump.
Ζητούμενο είναι να υπάρχει... «χημεία» μεταξύ Harris και υποψήφιου που θα επιλέξει καθώς γνωρίζει από πρώτο χέρι τις πιέσεις που ασκούνται στον υπ’ αριθμόν δύο του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών.
Το επιτελείο της Harris περνά από κόσκινο τους υποψήφιους μεταξύ άλλων και για τυχόν παλαιότερες δηλώσεις τους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα, όπως το «άτεκνες κυριούλες, που ασχολούνται με γάτες» που είχε πει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Trump, J.D. Vance το 2021 υποστηρίζοντας ότι «οι γυναίκες που δεν έχουν παιδιά είναι λιγότερο ικανές για να κυβερνήσουν», μια δήλωση που επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο και έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ.
Βίντεο του Associated Press  ανέφερε ως φαβορί για το χρίσμα του υποψήφιου αντιπροέδρου της Harris και τον κυβερνήτη του Κεντάκι Andy Beshir και τον ομόλογό του της Βόρειας Καρολίνας, Roy Cooper.
Όλους αυτούς ανέφερε ως ονόματα που παίζουν και το CNN προ ημερών μαζί με τους κυβερνήτες του Ιλινόις Jay B. Pritzker, του Μίσιγκαν, Gretzen Whitmer, της Καλιφόρνια Gavin Newsome και του υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης Biden , του ομοφυλόφιλου Pete Butigieg

Oι επικρατέστεροι

Mark Kelly

Ο 60χρονος βετεράνος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Kelly είναι σχετικά νέος στη Γερουσία, αφού εξελέγη γερουσιαστής της Αριζόνα τον Νοέμβριο του 2020.
Πριν τη θητεία του στο Κογκρέσο ο Kelly ήταν αστροναύτης της NASA.
Είναι παντρεμένος με την Gabriele Giffords, πρώην μέλος της Βουλής της Αριζόνα και ακτιβίστρια που ζητά περιορισμό της οπλοκατοχής από το 2011 που επέζησε δολοφονικής απόπειρας.
Η πολιτεία του Kelly περιλαμβάνεται στα κρίσιμα πεδία αναμέτρησης των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ συνορεύει και με το Μεξικό, ενώ ο ίδιος έχει συγκρουστεί με τον Joe Biden σε θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό.

Josh Shapiro
Ο ηλικίας 51 ετών Shapiro εξελέγη τον Ιανουάριο του 2023 κυβερνήτης της Πενσυλβάνια, πιθανώς της σημαντικότερης από τις πολιτείες κλειδιά, αφού είχε διατελέσει επί έξι χρόνια γενικός εισαγγελέας της πολιτείας.
Αν και έχει μόλις ενάμιση χρόνο θητεία ως κυβερνήτης, δραστηριοποιείται στην πολιτική σκηνή της Πενσυλβάνια από το 2005.
Αμερικανικά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν δημοφιλή και δεινό ρήτορα που τα έχει πάει καλά σε αγροτικές περιοχές, όπου χωλαίνουν οι Δημοκρατικοί.

Τim Waltz
Ο 60χρονος Waltz, πρώην δάσκαλος και μέλος της Εθνοφρουράς, είναι κυβερνήτης της Μινεσότα από τον Ιανουάριο του 2019.
Θεωρείται ότι μπορεί να ματαιώσει τις προσδοκίες του Trump να αλώσει την εν λόγω πολιτεία με τη μεγάλη απήχησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης