Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Το μεγάλο φιάσκο: Σπαταλήθηκαν 1,4 δισεκ. ευρώ να καθαρίσει ο Σηκουάνας και η βροχή τον έκανε... βόθρο

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Το μεγάλο φιάσκο: Σπαταλήθηκαν 1,4 δισεκ. ευρώ να καθαρίσει ο Σηκουάνας και η βροχή τον έκανε... βόθρο
Αυτό που φοβούνταν οι Γάλλοι, έγινε πραγματικότητα μόλις στην πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, όσον αφορά τον Σηκουάνα.
Η κυβέρνηση του Emmanuel Macron, δαπάνησε 1,4 δισεκ. ευρώ στο μεγαλύτερο έργο των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, τον καθαρισμό του ποταμού Σηκουάνα που διασχίζει την Πόλη του Φωτός, ώστε να φιλοξενήσει τα αθλήματα της ανοιχτής θάλασσας και του τριάθλου.
Το έργο ξεκίνησε το 2016 με στόχο να είναι έτοιμος για τους αγώνες και εν συνεχεία να παραδοθεί στους πολίτες καθαρός για κολύμπι και δραστηριότητες, όπως ήταν το... όραμα, όμως δεν υπολόγιζαν την βροχή που κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα το πανάκριβο έργο.
Μεσούντος του καλοκαιριού, η Οργανωτική Επιτροπή πόνταρε στον καλό καιρό, πριν την έναρξη βούτηξε στον Σηκουάνα η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, για να πεισθούν ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα, όμως με την έναρξη μόνο καλός δεν ήταν ο καιρός και το αποτέλεσμα ήταν η βροχή της τελετής έναρξης να ανεβάσει το επίπεδο μόλυνσης που κατέστησε απαγορευτική την χρήση του!
Δεν διευκρινίσθηκε, το επίπεδο των βακτηρίων E.Coli και εντερόκοκκου που πρέπει να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, αλλά τονίσθηκε «η προτεραιότητα της υγείας των αθλητών».
Ετσι, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για σήμερα, προπόνηση των αθλητών του τριάθλου, ωστόσο είναι καθησυχαστικοί, για τη διεξαγωγή του αθλήματος στον ποταμό, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Με την πρώτη βροχή, ακατάλληλος ο Σηκουάνας! - Το Plan B 

Η απόφαση για την ακύρωση της Κυριακής, ήρθε σε συμφωνία της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, της διεθνούς ομοσπονδίας τριάθλου και των τοπικών αρχών, καθώς «τα επίπεδα μόλυνσης του νερού δεν παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.
Το απόγευμα του Σαββάτου, οι διοργανωτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ο κατακλυσμός της προηγούμενης ημέρας (σ.σ. περίπου 16 χιλιοστά νερού), ήταν πιθανό να υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού.
Λόγω του κλίματος, δεν είναι και λίγοι αυτοί που απόρησαν αν άξιζε να ξοδευτούν τόσα χρήματα για τον καθαρισμό του ποταμού.
Οι βροχοπτώσεις υπερφορτώνουν το νέο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και αυτό κατά την διάρκεια των Αγώνων, μπορεί να αναγκάσει τους διοργανωτές να πάνε σε plan B.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αγώνες της ανοιχτής θάλασσας θα γίνουν την δεύτερη εβδομάδα στο κωπηλατοδρόμιο, όπου η κωπηλασία θα έχει ολοκληρωθεί.
Για το τρίαθλο αυτή την εβδομάδα δεν μπορεί να γίνει αλλαγή και λόγω της φύσης του αθλήματος και θα μετατεθεί κατά μερικές ημέρες ο αγώνας.
Οι διοργανωτές πάντως, με δεδομένο ότι προβλέπεται ηλιοφάνεια τις επόμενες ημέρες, υποβαθμίζουν την σημερινή απόφασή τους να μείνει κλειστός για προπόνηση ο ποταμός.

Ο Σηκουάνας ήταν συχνά δύσοσμος, ιδίως κατά τη διάρκεια περιόδων με έντονες βροχοπτώσεις, καθώς το βρώμικο νερό διοχετευόταν στον ποταμό όταν το σύστημα ήταν υπερφορτωμένο.

Για να σταματήσει να συμβαίνει αυτό, το Παρίσι εισήγαγε:
- Μια λεκάνη απορροής σε μέγεθος καθεδρικού ναού κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare D'Austerlitz, η οποία είναι ικανή να συγκρατεί έως και 50.000 κυβικά μέτρα νερού υπερχείλισης από βροχοπτώσεις, τα οποία μπορούν να διοχετευθούν πίσω στους υπονόμους μόλις υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων.
- Αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό φτάνει στο Παρίσι σε καθαρότερη κατάσταση εξαρχής.
- Το κυριότερο από αυτά είναι ένα υπερ-αποχετευτικό δίκτυο μήκους 8,8 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε νότια της πρωτεύουσας.
- Οικονομικά κίνητρα και μια διαφημιστική εκστρατεία για να ενθαρρυνθούν τουλάχιστον 10.000 αγροτικά νοικοκυριά και ιδιοκτήτες οικιών πέριξ του Παρισιού να σταματήσουν να απορρίπτουν απόβλητα τουαλέτας απευθείας στον ποταμό.
Η πολύ δυνατή βροχή μπορεί να προκαλέσει την επιστροφή κάποιων λυμάτων στον ποταμό, κάτι που σημαίνει ότι οι κολυμβητές μπορεί να εκτεθούν σε βακτήρια που προκαλούν ναυτία και διάρροια - με τα πιο σοβαρά συμπτώματα να απαιτούν ενδεχομένως επίσκεψη στο νοσοκομείο.
Ο τακτικός έλεγχος του νερού θα πρέπει να προειδοποιεί τους κολυμβητές εγκαίρως.

www.bankingnwes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης