Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: 80 εκατ. δολ. θα καταβάλουν Bank of America, Citigroup και άλλες 4 τράπεζες για τη χειραγώγηση ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων

HΠΑ:  80 εκατ. δολ. θα καταβάλουν Bank of America,  Citigroup και άλλες 4 τράπεζες για τη χειραγώγηση ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων
Υπόθεση στο δικαστήριο του Μανχάταν κατάληξε σε διακανονισμό
Έξι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Bank of America και η Citigroup,. συμφώνησαν να πληρώσουν 80 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να διευθετήσουν μια δικαστική υπόθεση για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στη Νέα Υόρκη, καθώς κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση των τιμών σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.
Το κείμενο για έναν προκαταρκτικό διακανονισμό  με τις Bank of America, Citigroup, Jefferies, NatWest, Nomura και UBS κατατέθηκε αργά την Παρασκευή (26/7) στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και αναμένεται να το κυρώσει ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση.
Επενδυτές, με βασικούς ενάγοντες τρία δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία, κατηγόρησαν τις τράπεζες ότι συνεργάστηκαν παρανόμως , μεταξύ άλλων μέσων διαδικτυακών chatrooms, για να χειραγωγήσουν σε δημοπρασίες ομολόγων ώστε να εξασφαλίσουν μεγάλα μερίδια αγοράς και στη συνέχεια να πουλήσουν τα ομόλογα σε αυξημένες τιμές σε mutual funds, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους επενδυτές.
Η εικαζόμενη παράνομη σύμπραξη έλαβε χώρα στο διάστημα μεταξύ 2007 και 2012.
Και οι έξι τράπεζες αρνήθηκαν ότι χειραγώγησαν τις τιμές και παρόλα αυτά συμφώνησαν σε συμβιβασμό με τους ενάγοντες.
Ο διακανονισμός της Παρασκευής (26/7), μετά την έγκριση, θα οδηγήσει σε τέλος τη δικαστική διαμάχη, ενώ έχει ήδη καταβληθεί το ποσό των 120 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η JPMorgan Chase, Natixis, State Street και UniCredit που ήρθαν και αυτές σε συμβιβασμό έχουν ήδη καταβάλει 40 εκατομμύρια δολάρια.
Η υπόθεση είναι μέρος μιας σειράς αγωγών ενάντια σε τράπαζες για παρανομες πρακτικές και συνέργειες σε διάφορες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων, καθώς και σε δείκτες αναφοράς επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης