Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πύρινος Erdogan: Όπως μπήκαμε σε Λιβύη και Karabakh, έτσι μπορούμε να εισβάλουμε και στο Ισραήλ - Να είμαστε πολύ δυνατοί

Πύρινος Erdogan: Όπως μπήκαμε σε Λιβύη και Karabakh, έτσι μπορούμε να εισβάλουμε και στο Ισραήλ - Να είμαστε πολύ δυνατοί
«Πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να το κάνει αυτό στην Παλαιστίνη», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος 
Σχετικά Άρθρα
Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προειδοποίησε με εισβολή το Ισραήλ, μετά την κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή.
Μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚ) ο Erdogan τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικές κινήσεις, παρόμοιες με εκείνες που εκτέλεσε σε Karabakh και Λιβύη για να δώσει ένα τέλος στο δράμα των Παλαιστιίων.
«Πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να το κάνει αυτό στην Παλαιστίνη.
Θα τους κάνουμε το ίδιο όπως μπήκαμε στο Karabakh και στη Λιβύη» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, υπονοώντας εισβολή στο εβραϊκό κράτος.
O Erdogan ανακοίνωσε δε ότι έχει έχει εφαρμοστεί ήδη η διακοπή όλων των εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.
«Διακόψαμε κάθε εμπόριο και σχέσεις με το Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά. Ο Erdogan είπε επίσης ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Mahmud Abbas δεν απάντησε στην πρόταση της Τουρκίας να μιλήσει στο τουρκικό Κοινοβούλιο παράλληλα με την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu στις 24 Ιουλίου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο Erdogan κάλεσε τον Abbas να απολογηθεί που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Άγκυρας.

Λιβύη - Karabakh

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το τουρκικό Kοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή των στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν ως μέρος του κοινού κέντρου παρακολούθησης Ρωσίας-Τουρκίας, το οποίο αναπτύχθηκε για την παρακολούθηση της εκεχειρίας και όλων των στρατιωτικών ενεργειών στο Karabakh, ζώνη σύγκρουσης τον Ιανουάριο του 2021.
Επίσης, τον Νοέμβριο του 2023, η Τουρκία παρέτεινε την εντολή για την παρουσία στρατιωτικών στρατευμάτων στη Λιβύη κατά 24 μήνες.
Βρίσκεται εκεί βάσει συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία.

Πολεμική ένταση στον Λίβανο

Θέσεις στον νότιο Λίβανο όπου εδρεύει η Hezbollah χτύπησε τα ξημερώματα της Κυριακής 28/7 η ισραηλινή Αεροπορία ως αντίποινα στο χτύπημα στην αραβική πόλη Bajal Sams, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, κυρίως παιδιά και εφήβους.
Κατα τη διάρκεια της ημέρας το Ισραήλ προχώρησε σε συνεχείς βομβαρδισμούς θέσεων της οργάνωσης η οποία απάντησε με μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες και πυραύλους, ενώ αργότερα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έστειλαν τεθωρακισμένα στα σύνορα με το Λίβανο.
Η προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, έχει προκαλέσει συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς η Γαλλία, το Βέλγιο και η Νορβηγία κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και να αποφύγουν να ταξιδεύουν σε αυτές τις περιοχές ενώ και η Σαουδική Αραβία έπραξε το ίδιο.
Η Hezbollah έχει εκκενώσει ορισμένες βασικές θέσεις στον ανατολικό και νότιο Λίβανο εν αναμονή οποιασδήποτε κλιμάκωσης, αναφέρει το Reuters.
Η οργάνωση, σύμφωνα με τα αραβικά μέσα, προετοιμάζεται για μια ισραηλινή απάντηση αφού κατηγορήθηκε για την έκρηξη της 27ης Ιουλίου που σκότωσε 12 ανθρώπους, όλοι παιδιά και νεαρούς ενήλικες, στην πόλη των Δρούζων Majdal Shams στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Golan, ανέφερε το Reuters στις 28 Ιουλίου.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdullah Bou Habib δήλωσε ότι το να εξαπολύσει οποιαδήποτε επίθεση μεγάλη κλίμακας από το Ισραήλ θα οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου

Μήνυμα τρόμου για Ισραήλ και από Houthi

Εν τω μεταξύ και οι Houthi κλιμακώνουν την εκστρατεία τους εναντίον του Ισραήλ καταλαμβάνοντας και στοχεύοντας εμπορικά πλοία στα ανοιχτά της Υεμένης, εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο ισραηλινό λιμάνι Eilat της Ερυθράς Θάλασσας.
Πρόσφατα χτύπησαν με drone κτίριο στο κέντρο του Τελ Αβίβ 100 μέτρα μακριά από το προξενείο των ΗΠΑ.
Η Υεμένη εισέρχεται σε ένα «νέο στάδιο» του πολέμου της με το Ισραήλ και ζητά από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν για να τον βοηθήσουν δηλώνει το μέλος του πολιτικού γραφείου των Houthi, Ali al-Qahoum.
«Η Υεμένη και ο ηγέτης της εισέρχονται σε ένα νέο στάδιο σύγκρουσης, δημιουργούνται νέες συμμαχίες που δεν έχουν κόκκινες γραμμές», είπε ο al – Qahoum.
«Όσο υπάρχει το Ισραήλ, δεν θα υπάρχει ειρήνη – αυτή είναι μια υπαρξιακή μάχη.
Είναι καιρός να ενώσουμε Άραβες και Μουσουλμάνους, να χρησιμοποιήσουμε τις ευκαιρίες τους και να σταθούμε μαζί σε αυτή τη μάχη για να διατηρήσουμε την ταυτότητα του Ισλάμ και του Αραβισμού απέναντι στις προκλήσεις, τους κινδύνους και τα σχέδια του Μεγάλου Σατανά που εκπροσωπείται από την Αμερική και το Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματούχος των Houthi.

«Η Υεμένη νεκροταφείο για τις ΗΠΑ»

Το μέλος του πολιτικού γραφείου των Houhti δεν απέφυγε να χρησιμοποιήσει όλο και πιο αιχμηρή ρητορική σε συνεντεύξεις τους τελευταίους μήνες, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο ότι η Υεμένη θα γίνει το «νεκροταφείο» της Αμερικής και ότι οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να «αφήσουν ταπεινωμένες την περιοχή».
Τον Μάρτιο, ο al-Qahoum είπε ότι οι Houthi «συνεργάζονται» με τις ανερχόμενες δυνάμεις στον κόσμο για να «πνίξουν την Αμερική και τη Δύση στο βούρκο γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, για να τους βάλουν, να αποδυναμώσουν και να μην μπορούν να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης