Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος - Προς ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Απειλεί με συντριβή τη Hezbollah το Ισραήλ - Ιράν: Μην τολμήσετε επίθεση στο Λίβανο

Τρόμος - Προς ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Απειλεί με συντριβή τη Hezbollah το Ισραήλ - Ιράν: Μην τολμήσετε επίθεση στο Λίβανο
Η Τουρκία έτοιμη να εισβάλλει στο Ισραήλ προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος, Rejep Tayip Erdogan
(upd4) Σε πύρινη κόλαση ανεξέλεγκτων διαστάστων κινδυνεύει να μετατραπεί και πάλι η Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να προειδοποιεί τη Hezbollah με σκληρό και συντριπτικό «χτύπημα» μετά την επίθεση με ρουκέτα σε ισραηλινή περιοχή στα υψίπεδα του Γκολάν και συγκεκριμένα σε γήπεδο ποδοσφαίρου, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους νέοι και τραυματίστηκαν πάνω από 30.
Η επίθεση με ρουκέτα έγινε από το έδαφος του Λιβάνου, με την Hezbollah και στη Συρία να αρνούνται ωστόσο οποιαδήποτε ανάμειξη και εμπλοκή στην επίθεση.
Η κυβέρνηση Netanyahu έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να αποφασίσει για τον τρόπο και τον χρόνο της απάντησης για αυτήν την επίθεση κατά της Hezbolllah, τη στιγμή που το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ να μην εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση κατά του Λιβάνου, διότι… θα υπάρξουν συνέπειες.
Υπό αυτές τις εξελίξεις, υπάρχουν φόβοι ακόμα και για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ενώ στον αραβικό κόσμο επικρατεί οργή για τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Οκτώβριο, όπου καθημερινά εξακολουθούν να σφαγιάζονται δεκάδες Παλαιστίνιοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan απείλησε το Ισραήλ... ακόμα και με εισβολή.

ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία: Όχι σε κλιμάκωση

Την ίδια στιγμή, πολλοί ηγέτες επιχειρούν να πείσουν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Λιβάνου υπό τον φόβο επέκτασης του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή.
«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση της έντασης.
Δεν θέλουμε να τη δούμε να εξαπλώνεται» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmnanuel Macron ανέφερε μιλώντας στον Netanyahu ότι η Γαλλία παραμένει αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να αποτραπεί μια νέα κλιμάκωση στην περιοχή αποστέλλοντας τα κατάλληλα μηνύματα σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση».
Τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη ζήτησαν και τα Ηνωμένα Έθνη ενώ ο Ο ρετανός υπουργός Εξωτερικών David Lammy υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την επίθεση στα Υψίπεδα του Golan, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης στη περιοχή.
Από την πλευρά της η Ρωσία
έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στο Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι, «έχει ξεφύγει από κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας» και «αναιρεί δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ήδη από την δεκαετία του ’90.
Σε απόλυτο συντονισμό με το αίσθημα της «παγκόσμιας πλειοψηφίας», η ρωσική Βουλή (Δούμα) στηλιτεύει την σιωπή των ΗΠΑ, στη γενοκτονία που προβαίνει ο Benjamin Netanyahu στην Λωρίδα της Γάζας.

Ισραήλ: Σκληρή απάντηση

Πάντως χθες Κυριακή 28/7 η κυβέρνηση Netanyahu διεμήνυσε πως «πλήξει σκληρά» την Hezbolllah.
«Ήταν δικός τους πύραυλος, εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν.
Θα έπρεπε να καταδικαστεί διεθνώς» υπογράμμισε ο Netanyahu κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας.
Όπως αναφέρεται, χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Falaq-1, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών.
Αν και η Hezbollah αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας.
«Η Hezbollah υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές ανοίγοντας πυρ εναντίον αμάχων, και δη «σκεμμένα».
Θα το πληρώσει ακριβά» απείλησε ο Netanyahu.

Προειδοποίηση Ιράν

Από την πλευρά του το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον των «συνεπειών» που θα είχε ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο. «Κάθε νέα περιπέτεια του Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση του πολέμου στην περιφέρεια», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Λίστα... νεκρών

Την ίδια στιγμή, η λίστα των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται ως συνέπεια των εχθροπραξιών.
Δύο άνθρωποι έχασαν σήμερα Δευτέρα 29/7 τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σε ισραηλινή επίθεση με drone στα περίχωρα της πόλης Shaqra, στον νότιο Λίβανο.
Η λιβανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας δεν διευκρίνισε αν οι νεκροί ήταν μαχητές ή άμαχοι.
Πρόκειται για το πρώτο ισραηλινό πλήγμα με νεκρούς στον Λίβανο από την επίθεση του Σαββάτου με ρουκέτα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν.

Ανταλλαγή πυρών, ισραλινά τανκ στα σύνορα

Εν τω μεταξύ θέσεις στον νότιο Λίβανο όπου εδρεύει η Hezbollah χτύπησε τα ξημερώματα της Κυριακής 28/7 η ισραηλινή Αεροπορία ως αντίποινα στο χτύπημα στην αραβική πόλη Majdal Shams, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, κυρίως παιδιά και εφήβους.
Κατα τη διάρκεια της ημέρας το Ισραήλ προχώρησε σε συνεχείς βομβαρδισμούς θέσεων της οργάνωσης η οποία απάντησε με μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες και πυραύλους, ενώ αργότερα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έστειλαν τεθωρακισμένα στα σύνορα με το Λίβανο.

Προετοιμάζεται για επίθεση η Hezbollah

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Hezbollah είχε εκκαθαρίσει προληπτικά ορισμένες βασικές τοποθεσίες τόσο στο νότο του Λιβάνου όσο και στην ανατολική κοιλάδα Bekaa, προετοιμάζοντας μια πιθανή επίθεση από το Ισραήλ.
Σχολιάζοντας μια πιθανή κλιμάκωση τηε σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah μετά τη  φονική επίθεση με ρουκέτες στο Majdal Shams, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bouhabib υποστήριξε ότι η Hezbollah είναι έτοιμη να αποσυρθεί πίσω από τον ποταμό Litani - ο οποίος εκτείνεται περίπου 29 χιλιόμετρα (18 μίλια) βόρεια από τα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου εάν το Ισραήλ σταματήσει τις «παραβιάσεις» του.
Σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό κανάλι Al Hadath, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Βηρυτού προσθέτει ότι το Ισραήλ πρέπει «να σκεφτεί προσεκτικά» πριν χτυπήσει τον Λίβανο και ότι μια κλιμάκωση θα επηρεάσει το Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή.
Η Hezbollah απαγορεύεται από το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία νότια του Litani.
Η σιιτική ομάδα έχει παραβιάσει κατάφωρα αυτό το ψήφισμα και εξαπολύει τακτικά επιθέσεις στο Ισραήλ κοντά στα σύνορα.

Ισραηλινός Στρατός: H Hezbollah κτύπησε με ρουκέτα ιρανικής κατασκευής την πόλη Majdal Shams

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος που έπληξε τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο (27/7) ήταν ιρανικής κατασκευής Falaq-1.
«Το Ιράν ξοδεύει τα χρήματά του δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμάχους ττου να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αθώων πολιτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο X.
Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε επίσης έναν χάρτη που δείχνει την υποτιθέμενη διαδρομή εκτόξευσης του πυραύλου από τον Λίβανο προς την πόλη Majdal Shams.
γήπεδο.jpg
11_1.jpeg
Ολοκληρωτικός πόλεμος

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη, με το Ισραήλ να μιλάει για ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Hezbollah η οποία μετακινήθηκε σε ασφαλέστερα σημεία βαθύτερα στον Λίβανο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamyn Netanyahu να επιστρέφει εσπευσμένα από τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην σύσκεψη του Πολεμικού Συμβουλίου της χώρας με επίκεντρο την επίθεση στο υψίπεδο του Golan.
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, Herzi Halevi, προχωρεί σε αναθεώρηση των επιχειρησιακών σχεδίων, αξιολόγησε την κατάσταση ασφαλείας και τις προετοιμασίες των επιχειρησιακών σχεδίων μετά το χτύπημα στο Majdal Shams στα Υψίπεδα του Golan από τον Λίβανο, δήλωσε στο TASS τη Κυριακή 28 Ιουλίου η Anna Ukolova, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).
«Μετά το χτύπημα της Hezbollah στην ισραηλινή πόλη που σκότωσε 12 παιδιά ηλικίας από δέκα έως δεκαέξι, ο Halevi εξέτασε την κατάσταση και αξιολόγησε τα επιχειρησιακά σχέδια», είπε.
Σύμφωνα με την Ukolova, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου πραγματοποίησε συνάντηση για θέματα ασφαλείας κατά την επίσκεψή του στο Majdal Shams.
Έκανε άλλη μια συνάντηση με τον στρατό «αυτή τη στιγμή» για να συζητήσει τα επιχειρησιακά σχέδια.

Η αρχή του τέλους για το Ισραήλ

Η ισραηλινή κατοχική οντότητα θα πάψει να υπάρχει εάν επιλέξει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας εναντίον του Λιβάνου, υπογράμμισε την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 ο Mohammad Raad, επικεφαλής του κόμματος Πίστη στην Αντίσταση στο λιβανέζικο κοινοβούλιο.
Ο Raad πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα απέτυχε λόγω της αντίστασης του λαού της Λωρίδας, του ηρωισμού των μαχητών της Αντίστασης και της υποστήριξης που παρέχεται από οντότητες που ανήκουν στον στον Άξονα της Αντίστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης