Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτό είναι το καλύτερο trade εάν επανεκλεγεί ο Trump - Καταρρέει το δολάριο

Αυτό είναι το καλύτερο trade εάν επανεκλεγεί ο Trump - Καταρρέει το δολάριο
Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων βλέπei το δολάριο να αποδυναμώνεται τελικά σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εξασφαλίσει άλλη μια προεδρική θητεία.

Ο χρυσός είναι η καλύτερη επιλογή για τους traders σε περίπτωση που ο Donald Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Bloomberg Markets Live Pulse.
Οι υποστηρικτές του χρυσού ως καταφύγιο σε περίπτωση επανεκλογής του Trump,  υπερέβησαν κατά δύο προς ένα εκείνους που επέλεξαν το δολάριο μεταξύ των 480 ερωτηθέντων.
Λίγο πάνω από το 60% των ερωτηθέντων βλέπει το δολάριο να αποδυναμώνεται τελικά σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εξασφαλίσει άλλη μια προεδρική θητεία.
Η ιστορία είναι με το μέρος τους. Δείκτης του Bloomberg για το δολάριο υποχώρησε περισσότερο από 10%, ενώ η τιμή spot του χρυσού σημείωσε άνοδο πάνω από 50% κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Trump.
Το πρόγραμμα του Τrump για μειώσεις φόρων, δασμούς και ασθενέστερη ρύθμιση θεωρείται πληθωριστικό για τη Wall Street και θα μπορούσε να αναγκάσει ακόμη και την Fed να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια.
Αν περάσει ο έλεγχος του Κογκρέσου στους Ρεπουμπλικανούς μετά το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου, παρέχοντας στον Trump μεγαλύτερα περιθώρια για την εφαρμογή σαρωτικών οικονομικών πολιτικών, θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω το πολύτιμο μέταλλο, καθώς οι τιμές κυμαίνονται κοντά σε υψηλά όλων των εποχών.

Σε προνομιακή θέση ο χρυσός

«Ο χρυσός βρίσκεται σε προνομιακή θέση για ράλι», σύμφωνα με τον Gregory Shearer, αναλυτή της JPMorgan Chase.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, το αυξανόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ, η διαφοροποίηση των αποθεματικών των τραπεζών και η αντιστάθμιση του πληθωρισμού έχουν οδηγήσει τις τιμές των ράβδων σε υψηλότερα επίπεδα, «αυτοί οι παράγοντες πιθανόν να διατηρηθούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά θα μπορούσαν να μεγεθυνθούν περαιτέρω υπό το σενάριο Trump πρόεδρος για 2η φορά ή σε περίπτωση “κόκκινου κύματος”», έγραψε στις 24 Ιουλίου.
Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα MLIV Pulse φάνηκε να συμφωνούν: «Το μόνο που μπορώ να δω είναι σοβαρές διαταραχές στις αγορές και το εμπόριο και ραγδαίες αυξήσεις» στο εθνικό χρέος των ΗΠΑ, δήλωσε ένας από αυτούς.
Τα κέρδη του χρυσού κατά τη διάρκεια της προεδρίας Trump τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από τους επενδυτές που αναζητούσαν ασφάλεια καθώς χτύπησε η πανδημία και το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων έπεσε σχεδόν στο μηδέν. Ο χρυσός – ο οποίος δεν πληρώνει τόκους – έφτασε τότε σε υψηλό ρεκόρ τον Αύγουστο του 2020 εν μέσω της ανησυχίας για το παγκόσμιο lockdown.
Δεν ήταν καν η μεγαλύτερη άνοδος που έχουμε δει τα τελευταία πενήντα χρόνια – οι αποδόσεις υπό τον George Bush και τον Jimmy Carter  ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Αυτή τη φορά, το μακροοικονομικό σκηνικό είναι και πάλι ευνοϊκό για τον χρυσό.
Η Fed αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Οι κεντρικές τράπεζες μαζεύουν επιθετικά χρυσό από το 2022 σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης από το δολάριο.
Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένουν ότι μια επανεκλογή Trump θα υπονομεύσει το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Ωστόσο, το στοίχημα ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί υπό τον Τραμπ είναι μια αμφιλεγόμενη άποψη, καθώς κορυφαίοι οικονομολόγοι της Wall Street βλέπουν μια δεύτερη θητεία Τραμπ να ενισχύει και όχι να αποδυναμώνει το νόμισμα.
Η προτίμησή του για αυστηρότερους δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και δημοσιονομικές πολιτικές που αυξάνουν το έλλειμμα θα μπορούσαν να διακόψουν τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed, τόνισαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης