Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα βήμα πιο κοντά στο χάος η Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt» στον Περσικό Κόλπο

Ένα βήμα πιο κοντά στο χάος η Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt» στον Περσικό Κόλπο
Την ίδια στιγμή, η ομάδα «Wasp Amphibious Ready Group» σταθμεύει στη Μεσόγειο
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» στον Περσικό Κόλπο, μία ανάσα μακριά από το Ιράν, τη στιγμή που έχει φθάσει στο ζενίθ η απειλή πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OSINTdefender, το «Theodore Roosevelt Carrier Strike Group (CSG) δραστηριοποιείται επί του παρόντος στην περιοχή: περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt και ένα συμπλήρωμα τριών αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke.
Στις 28 Ιουλίου, δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι το Carrier Strike Group Nine και η ναυαρχίδα του, USS Theodore Roosevelt, ήταν τοποθετημένα 140 χλμ βορειοανατολικά της Μανάμα, στο Μπαχρέιν. Το Theodore Roosevelt πέρασε από τον Ινδο-Ειρηνικό και εισήλθε στην περιοχή επιχειρήσεων του 5ου στόλου των ΗΠΑ στις 12 Ιουλίου.
Εάν χρειαστεί, το αεροσκάφος Carrier Air Wing 11 στο USS Theodore Roosevelt, συμπεριλαμβανομένου του αεροσκάφους F/A-18E «Super Hornet», θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις πάνω από τον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Συρία, και το Ιράκ.
Την ίδια στιγμή, η ομάδα «Wasp Amphibious Ready Group» σταθμεύει στη Μεσόγειο, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Wasp, το αμφίβιο μεταφορών USS New York και το αποβατικό πλοίο USS Oak Hill, έφτασε στο Naval Support Activity Souda Bay, στη Σούδα, στην Κρήτη -στις 8 Ιουλίου.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Υποστράτηγος Pat Ryder εξήγησε ότι η παρουσία της Wasp χρησιμεύει ως αποτρεπτικός παράγοντας και ενισχύει την ικανότητα του αμερικανικού στρατού να ανταποκρίνεται σε διάφορα ενδεχόμενα.
Η Wasp, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 4.500 ναύτες και πεζοναύτες, υποστηρίζει μια σειρά αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των MV-22 Osprey, AV-8B Harrier και F-35B Lightning II.
Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM), η ανάπτυξη του USS Theodore Roosevelt στη Μέση Ανατολή έχει σκοπό να αποτρέψει εχθροπραξίες, να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και να εγγυηθεί την αδιάλειπτη κίνηση του εμπορίου στην περιοχή. Είναι η πρώτη φορά από το 2021, όταν οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τη στρατιωτική τους απόσυρση από το Αφγανιστάν, που ένα αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των ΗΠΑ έχει αποσταλεί στη Μέση Ανατολή.


Απειλεί με συντριβή τη Hezbollah το Ισραήλ - Ιράν: Μην τολμήσετε επίθεση στο Λίβανο

Σε πύρινη κόλαση ανεξέλεγκτων διαστάστων κινδυνεύει να μετατραπεί και πάλι η Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να προειδοποιεί τη Hezbollah με σκληρό και συντριπτικό «χτύπημα» μετά την επίθεση με ρουκέτα σε ισραηλινή περιοχή στα υψίπεδα του Γκολάν και συγκεκριμένα σε γήπεδο ποδοσφαίρου, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους νέοι και τραυματίστηκαν πάνω από 30.
Η επίθεση με ρουκέτα έγινε από το έδαφος του Λιβάνου, με την Hezbollah και στη Συρία να αρνούνται ωστόσο οποιαδήποτε ανάμειξη και εμπλοκή στην επίθεση.
Η κυβέρνηση Netanyahu έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να αποφασίσει για τον τρόπο και τον χρόνο της απάντησης για αυτήν την επίθεση κατά της Hezbolllah, τη στιγμή που το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ να μην εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση κατά του Λιβάνου, διότι… θα υπάρξουν συνέπειες.
Υπό αυτές τις εξελίξεις, υπάρχουν φόβοι ακόμα και για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ενώ στον αραβικό κόσμο επικρατεί οργή για τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Οκτώβριο, όπου καθημερινά εξακολουθούν να σφαγιάζονται δεκάδες Παλαιστίνιοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan απείλησε το Ισραήλ... ακόμα και με εισβολή.

ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία: Όχι σε κλιμάκωση

Την ίδια στιγμή, πολλοί ηγέτες επιχειρούν να πείσουν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε μια γενικευμένη επίθεση κατά του Λιβάνου υπό τον φόβο επέκτασης του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή.
«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση της έντασης.
Δεν θέλουμε να τη δούμε να εξαπλώνεται» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, εστίασε στην ανάγκη διπλωματικής λύσης.
Από την πλευρά του
ο Γάλλος πρόεδρος, Emmnanuel Macron ανέφερε μιλώντας στον Netanyahu ότι η Γαλλία παραμένει αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να αποτραπεί μια νέα κλιμάκωση στην περιοχή αποστέλλοντας τα κατάλληλα μηνύματα σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση» ενώ τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη ζήτησαν και τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Lammy υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την επίθεση στα Υψίπεδα του Golan, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή και αναφέροντας πως καλωσορίζει την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λιβάνου που καλεί σε παύση της βίας.
Η Ρωσία
έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στο Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι, «έχει ξεφύγει από κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας» και «αναιρεί δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ήδη από την δεκαετία του ’90.

Ο Netanyahu υπόσχεται σκληρή απάντηση στη Hezbollah 

Το Ισραήλ θα δώσει μια «σκληρή απάντηση» σε όσους θεωρεί υπεύθυνους για το φονικό χτύπημα στα Υψίπεδα του Golan που στοίχισε τη ζωή σε 12 νέους, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Benjamin Netanyahu, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία.
«Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ δεν θα αφήσει, και δεν μπορεί να αφήσει, να περάσει αυτό. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή» δήλωσε ο Netanyahu από το Majdal Shams.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο και την οργάνωση Hezbollah, η οποία ωστόσο αρνείται ότι είχε κάποια ανάμιξη στο πλήγμα.
Κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί στο Majdal Shams, διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του Netanyahu, πίσω από τις μεταλλικές μπάρες και υπό την επιτήρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, δήλωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ολιγοήμερες πολεμικές επιχειρήσεις

Πληροφορίες που επικαλούνται ισραηλινές στρατιωτικές πηγές
αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί εξετάζουν το σενάριο ολιγοήμερων πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Hezbollah.
Aνώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας υποστηρίζει πως το Ισραήλ θέλει να βλάψει την Hezbollah αλλά δεν θέλει να σύρει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο.



Προειδοποίηση Ιράν


Από την πλευρά του το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον των «συνεπειών» που θα είχε ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο. «Κάθε νέα περιπέτεια του Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση του πολέμου στην περιφέρεια», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Προετοιμάζεται για επίθεση η Hezbollah

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Hezbollah είχε εκκαθαρίσει προληπτικά ορισμένες βασικές τοποθεσίες τόσο στο νότο του Λιβάνου όσο και στην ανατολική κοιλάδα Bekaa, προετοιμάζοντας μια πιθανή επίθεση από το Ισραήλ.
Σχολιάζοντας μια πιθανή κλιμάκωση τηε σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah μετά τη  φονική επίθεση με ρουκέτες στο Majdal Shams, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bouhabib υποστήριξε ότι η Hezbollah είναι έτοιμη να αποσυρθεί πίσω από τον ποταμό Litani - ο οποίος εκτείνεται περίπου 29 χιλιόμετρα (18 μίλια) βόρεια από τα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου εάν το Ισραήλ σταματήσει τις «παραβιάσεις» του.
Σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό κανάλι Al Hadath, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Βηρυτού προσθέτει ότι το Ισραήλ πρέπει «να σκεφτεί προσεκτικά» πριν χτυπήσει τον Λίβανο και ότι μια κλιμάκωση θα επηρεάσει το Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή.
Η Hezbollah απαγορεύεται από το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία νότια του Litani.
Η σιιτική ομάδα έχει παραβιάσει κατάφωρα αυτό το ψήφισμα και εξαπολύει τακτικά επιθέσεις στο Ισραήλ κοντά στα σύνορα.


Η αρχή του τέλους για το Ισραήλ

Η ισραηλινή κατοχική οντότητα θα πάψει να υπάρχει εάν επιλέξει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας εναντίον του Λιβάνου, υπογράμμισε την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 ο Mohammad Raad, επικεφαλής του κόμματος Πίστη στην Αντίσταση στο λιβανέζικο κοινοβούλιο.
Ο Raad πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα απέτυχε λόγω της αντίστασης του λαού της Λωρίδας, του ηρωισμού των μαχητών της Αντίστασης και της υποστήριξης που παρέχεται από οντότητες που ανήκουν στον στον Άξονα της Αντίστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης