Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χλιδή με δημόσιο χρήμα για τον Macron - Σπατάλησε 500.000 ευρώ για γεύμα με τον Βασιλιά Κάρολο

Χλιδή με δημόσιο χρήμα για τον Macron - Σπατάλησε 500.000 ευρώ για γεύμα με τον Βασιλιά Κάρολο
Οι δαπάνες του προεδρικού Γραφείου έφτασαν τα 125 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε έλλειμμα ύψους 8,3 εκατ. ευρώ
Την οργή των πολιτών έχουν προκαλέσει οι σπατάλες του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron με δημόσιο χρήμα, οι οποίες οδήγησαν το παλάτι των Ηλυσίων -το Γραφείο του προέδρου- σε υψηλό έλλειμμα για το 2023.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ένα δείπνο για τον βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολο Γ' κόστισε σχεδόν 475.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα 30/7 δείχνουν ότι οι δαπάνες του προεδρικού Γραφείου, που περιλαμβάνουν δαπάνες που σχετίζονται με τα διπλωματικά και προεδρικά καθήκοντα του Macron, καθώς και τη διοίκηση, το προσωπικό, την ασφάλεια και τη διαχείριση περιουσίας, έφτασαν τα 125 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε έλλειμμα ύψους 8,3 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των μεγαλύτερων δαπανών ήταν δύο πολυτελή κρατικά δείπνα: με τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi (400.000 ευρώ) και τον βασιλιά Κάρολο Γ' (475.000 ευρώ).
Ο Emmanuel Macron φιλοξένησε τον Βρετανό βασιλιά τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους στις Βερσαλλίες, σε μια γιορτή με αστέρια με τουλάχιστον 160 διάσημους προσκεκλημένους.
Το δείπνο, στο οποίο οι καλεσμένοι απόλαυσαν μπλε αστακό κόστισε στη γαλλική προεδρία σχεδόν 475.000 ευρώ -συμπεριλαμβανομένων άνω των 165.000 ευρώ για catering και άνω των 40.000 ευρώ για κρασί και άλλα ποτά.
Βέβαια, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας (Cour des Comptes ) αναγνώρισε κάποιες προσπάθειες εξοικονόμησης κόστους, υπογραμμίζοντας τη λιτότητα του Γραφείου όταν φιλοξενεί «κοκτέιλ για λιγότερα από 100 άτομα», εκδηλώσεις κατά τις οποίες συνήθως προτιμάται το προσωπικό της κουζίνας του Παλατιού έναντι των εξωτερικών εργολάβων.
Το Cour des Comptes επέκρινε επίσης τους κακούς χειρισμούς στα ταξίδια της γαλλικής προεδρίας, επισημαίνοντας απώλεια άνω των 830.000 ευρώ που προκλήθηκε από την ακύρωση 12 ταξιδιών που προφανώς δεν επιστρέφονται. Ένα προγραμματισμένο αλλά στη συνέχεια ακυρωμένο ταξίδι στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023, οδήγησε σε απώλεια σχεδόν 500.000 ευρώ, κυρίως λόγω του κόστους μεταφοράς και διαμονής.

Απαντώντας στα ποσά που εμπλέκονται μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, το Γραφείο του Macron ανέφερε: «Η Γαλλία διατηρεί στενές διπλωματικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό χωρών, οι οποίες διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις όταν υποδέχονται τον αρχηγό του κράτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης