Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν τα F-16 της Ουκρανίας με πυραύλους και προηγμένα όπλα – Zelensky: Θα καλύψουμε βασικές ανάγκες

Οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν τα F-16 της Ουκρανίας με πυραύλους και προηγμένα όπλα – Zelensky: Θα καλύψουμε βασικές ανάγκες

Η πηγή διευκρίνισε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να διαθέσουν κεφάλαια για την αγορά πρόσθετου οπλισμού για τα F-16 της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμφώνησαν να παράσχουν στην Ουκρανία πυραύλους και άλλο οπλισμό για μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Το αεροσκάφος αναμένεται να παραδοθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η Δανία και η Ολλανδία πρόκειται να μεταφέρουν σύντομα F-16 στην Ουκρανία, με μελλοντικές παραδόσεις να αναμένονται από το Βέλγιο και τη Νορβηγία.
Ωστόσο, το θέμα του οπλισμού των αεροσκαφών παρέμενε άλυτο.
Ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στο WSJ ότι παρά τις περιορισμένες προμήθειες του Πενταγώνου, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μεταφέρει στην Ουκρανία πυρομαχικά αέρος-εδάφους, κιτ καθοδήγησης ακριβείας για βόμβες και προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος.
Η ποσότητα του οπλισμού που έχει προγραμματιστεί για παράδοση θα είναι επαρκής για να καλύψει τις πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας.
«Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να προμηθεύσουμε όλα αυτά τα όπλα, τουλάχιστον τους κρίσιμους όγκους που χρειάζονται», είπε η πηγή.

Η Ουκρανία θα λάβει τα ακόλουθα από τις ΗΠΑ:

Πύραυλοι αέρος-εδάφους AGM-88 HARM
Εκδόσεις κιτ εκτεταμένου βεληνεκούς Joint Direct Attack Munition (JDAM), που μετατρέπουν τις μη κατευθυνόμενες βόμβες σε «έξυπνα» όπλα
Βόμβες μικρής διαμέτρου (GLSDB)
Πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς AMRAAM αέρος-αέρος
Πύραυλοι αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς AIM-9X

Η πηγή διευκρίνισε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να διαθέσουν κεφάλαια για την αγορά πρόσθετου οπλισμού για τα F-16 της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι ΗΠΑ θα περιορίσουν την Ουκρανία στη χρήση πυραύλων για τα F-16 παρόμοια με άλλα μεταφερόμενα όπλα.
Δηλαδή, οι Ουκρανοί υπερασπιστές θα μπορούν να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος μαζί τους μόνο ως απάντηση σε επιθέσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων.
Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία αναμένει και την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν γίνει αντίστοιχες ανακοινώσεις.
Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky, η διμερής συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ προβλέπει τη μεταφορά μοιρών F-16.

Ιστορικό

Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου, έγινε γνωστό ότι η Δανία και η Ολλανδία είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τους βοηθούν με την παράδοση.
Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε και πόσα αεροπλάνα θα παραλάβει η Ουκρανία.
Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, σχεδιάζεται να παρασχεθούν περίπου 80 μαχητικά F-16 σε Ουκρανούς υπερασπιστές, αλλά οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν σε αρκετά χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης