Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Μέση Ανατολή μετά την εξόντωση Haniyeh (Hamas) - Shukr (Hezbollah) από Ισραήλ - ΗΠΑ: Καμία εμπλοκή - Εκδίκηση... Ιράν

Χάος στη Μέση Ανατολή μετά την εξόντωση Haniyeh (Hamas) - Shukr (Hezbollah) από Ισραήλ - ΗΠΑ: Καμία εμπλοκή - Εκδίκηση... Ιράν
Για σκληρή απάντηση προειδοποιεί η Hamas - Νεκρός ο διοικητής της Hezbollah Fuad Shukr μετά από ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα στη Βηρυτό του Λιβάνου
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Νεκρός είναι ο πολιτικός ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh, ο οποίος δολοφονήθηκε σε κατοικία στη βόρεια Τεχεράνη, στο Ιράν όπου και είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου, Masud Pezeshkian.
Σε ανακοίνωση της η Hamas κάνει λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή», αποδίδοντας τη δολοφονία του Haniyeh σε ενέργεια του Ισραήλ.
Η δολοφονία του Haniyeh - αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το πότε ακριβώς συνέβη και υπό ποιες συνθήκες - αναφέρεται πως συνέβη περίπου στις 02:00 σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου τα ξημερώματα από πύραυλο που εκτοξεύτηκε εκτός του εδάφους του Ιράν.
Η επίθεση αυτή έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με το πυραυλικό πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό του Λιβάνου, κατά το οποίο σκοτώθηκε και ο διοικητής της Hezbollah, Fuad Shukr, γνωστός ως Hajj Mohsin, τον οποίο οι Ισραηλινοί θεωρούν υπεύθυνο για το φονικό χτύπημα στο Majdal Shams στα Υψίπεδα του Γκολάν. 
Οι επιθέσεις αυτές αναμένεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις της Hamas και της Hezbollah κατά του Ισραήλ αλλά και του Ιράν, κάτι που σημαίνει πως η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε μια νέα φάση στρατιωτικών συγκρούσεων που μάλλον είναι πιο κοντά ... σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Ήδη το Ιράν έχει συγκαλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προκειμένου να εξετάσει τα επόμενα βήματά του μετά τη δολοφονία του Haniyeh, αν και αναφέρεται πως η Τεχεράνη είναι σε σοκ καθώς υπέστη ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα η αξιοπιστία της ασφάλειας της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ayatollah Ali Khamenei, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν υποστήριξε πως είναι καθήκον της Τεχεράνης να εκδικηθεί για τον θάνατο του ηγέτη της Hamas.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης, αν και επανέλαβε πως ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποφευχθεί.

Καμία εμπλοκή ΗΠΑ στη δολοφονία Haniyeh – Blinken (ΥΠΕΞ): Δεν γνωρίζαμε…

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπλοκή με τη δολοφονία του Ismail Haniyeh υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
Όπως είπε οι ΗΠΑ «δεν γνώριζαν ούτε ενεπλάκησαν» στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτης της Hamas.
«Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις εικασίες και έχω μάθει εδώ και πολλά χρόνια να μην κάνω ποτέ εικασίες για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα γεγονός σε κάτι άλλο», είπε ο Blinken, ερωτηθείς εάν η δολοφονία του ηγέτη της Hamas θα κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή.
«Είναι ζωτικής σημασίας να βοηθήσουμε να τερματιστούν τα βάσανα των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Είναι ζωτικής σημασίας να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Αμερικανών.
Είναι ζωτικής σημασίας να βάλουμε τα πράγματα σε έναν καλύτερο δρόμο για μια πιο διαρκή ειρήνη και ασφάλεια» υπογράμμισε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ.

Πυραυλικό πλήγμα

Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το πότε ακριβώς συνέβη η δολοφονία του 62χρονου Haniyeh και με ποιο τρόπο, έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για το τι συνέβη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Haniyeh  βρισκόταν σε μια ειδική κατοικία στη βόρεια Τεχεράνη, η οποία προορίζεται για βετεράνους του πολέμου και πως το χτύπημα έγινε στις 02:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας).
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen αναφέρει πως ο πύραυλος που έπληξε τον χώρο όπου διέμενε ο Haniyeh εκτοξεύτηκε από ξένη χώρα ενώ το ιρανικό πρακτορείο Nournews μεταδίδει πως ο Haniyeh σκοτώθηκε από κατευθυνόμενο αεροπορικό πύραυλο.
Όπως αναφέρεται ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ισραηλινό μαχητικό αεροπλάνο που πετούσε εκτός του εναέριου χώρου του Ιράν.
Ο Haniyeh, ο οποίος είχε γεννηθεί σε έναν προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην πόλη της Γάζας, εντάχθηκε στην Hamas στα τέλη της δεκαετίας του '80 κατά την πρώτη Ιντιφάντα ενώ το 2006 είχε γίνει πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής.
Από το 2017 ήταν ο επικεφαλής της Hamas ενώ τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ.
Ο Haniyeh είχε εμπλακεί έντονα τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις της Hamas με το Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων της Hamas.
Όπως έγινε γνωστό, η κηδεία του Haniyeh θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου στη Ντόχα στο Κατάρ.

Ayatollah Ali Khamenei: Καθήκον του Ιράν η εκδίκηση

Η εκδίκηση για τη δολοφονία του Haniyeh είναι καθήκον της Τεχεράνης
υποστήριξε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei.
«Η εκδίκηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh είναι καθήκον της Τεχεράνης επειδή συνέβη στην ιρανική πρωτεύουσα» υποστήριξε ο Khamenei, o οποίος υποστήριξε ότι το Ισραήλ έδωσε τους λόγους για μια «σκληρή τιμωρία» για τον εαυτό του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian είπε ότι το Ιράν θα υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, τιμή και περηφάνεια του και ότι θα κάνει τους τρομοκράτες - κατακτητές να μετανιώσουν για την άνανδρη ενέργεια της δολοφονίας του Haniyeh.

Φρουροί της Επάναστασης: Θα υπάρξει οδυνηρή απάντηση

Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει μια «οδυνηρή απάντηση» από το Ιράν και την παλαιστινιακή αντίσταση
αναφέρουν οι Φρουροί της Επανάστασης.
«Αναμφίβολα, αυτό το έγκλημα του Σιωνιστικού καθεστώτος  θα συναντήσει μια σοβαρή και οδυνηρή απάντηση από ένα ισχυρό και εκτεταμένο μέτωπο αντίστασης, ειδικά από το Ιράν» τονίζουν οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι υποστηρίζουν πως διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα.

Ηamas: Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε κάθε τίμημα

Η Hamas μιλά για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία όπως λέει «δεν θα μείνει ατιμώρητη», κάνοντας λόγο για τρομοκρατική ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράν.
«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ismail Haniyeh, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Hamas.
Ο Sami Abu Zahri, στέλεχος της Hamas υποστήριξε πως η δολοφονία συνιστά πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, η οποία όπως είπε, δεν θα επιτύχει τους στόχους της.
«Έχουμε εμπλακεί σε έναν ανοιχτό πόλεμο για να απελευθερώσουμε την Ιερουσαλήμ και είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε κάθε τίμημα.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα νικήσουμε
» τόνισε ο Zahri, τη στιγμή που διατυπώνονται εκκλήσεις στους Παλαιστίνιους για γενική απεργία.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Fatah, Mahmoud Abbas καταδίκασε σήμερα «σθεναρά» την άνανδρη δολοφονία του Haniyeh, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη.

Κατάρ: Έρχεται χάος...

Το Κατάρ προειδοποιεί ότι έρχεται... χάος στη Μέση Ανατολή ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι η δολοφονία του Haniyeh αποσκοπεί στο να επεκταθεί ο πόλεμος της Γάζας και να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ έκανε λόγο για «ειδεχθές έγκλημα» και «επαίσχυτη δολοφονία», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη κλιμάκωση που παραβιάζει το διεθνές και ανθρωπιστικό Δίκαιο.
«Αυτή η δολοφονία και η απερίσκεπτη ισραηλινή συμπεριφορά να στοχεύει συνεχώς αμάχους στη Γάζα θα οδηγήσει την περιοχή να διολισθήσει στο χάος και να υπονομεύσει τις πιθανότητες ειρήνης» επισημαίνει το ΥΠΕΞ του Κατάρ.
Από την πλευρά της η Τουρκία, αφού έκανε λόγο για ειδεχθή δολοφονία, υποστηρίζει πως για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση του Ισραήλ απέδειξε πως δεν θέλει την ειρήνη ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας αναφέρει πως ο θάνατος του Haniyeh θα μπορούσε να «προκαλέσει φωτιά σε όλη την περιοχή».
Αντίδραση υπήρξε και από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι έκαναν λόγο για μεγάλη απώλεια.
«Αφήνει μαθήματα αντίστασης, θυσίας, υπομονής και ανεκτικότητας... και θυσίας σε εκείνους που τον ακολουθούν» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Ρωσία: Η Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της Ρωσίας, η οποία υποστηρίζει πως η
Μέση Ανατολή βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου
«Η περιοχή ισορροπεί αυτήν την στιγμή στο χείλος μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης.
Οι πλευρές συνεχίζουν να ανεβάζουν τα στοιχήματα.
Η μανιώδης επιθυμία των ΗΠΑ να μονοπωλούν την διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση.
Καταδικάζουμε απερίφραστα τον φόνο του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος Hamas, Ismail Haniyeh, ως αποτέλεσμα επίθεσης με ρουκέτα στην κατοικία του στην Τεχεράνη.
Είναι προφανές πως αυτοί που οργάνωσαν αυτήν την πολιτική δολοφονία είχαν επίγνωση των επικίνδυνων συνεπειών που ενέχει η ενέργεια αυτή για ολόκληρη την περιοχή» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Η Ρωσία καταδίκασε τόσο τη δολοφονία του Ismail Haniyeh όσο και του διοικητή της Hezbollah Fuad Shukr στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Κανένα σχόλιο από Ισραήλ

Αν και η Hamas έχει σπεύσει να κατηγορήσει το Ισραήλ πως βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Haniyeh, οι Ισραηλινοί δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως δεν σχολιάζει δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο.

Πάγια πρακτική

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από δολοφονίες προσωπικοτήτων υψηλού προφίλ στο Ιράν και αλλού.
Το 2004, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα σκοτώνοντας τον τότε ηγέτη της Hamas, Abdel Aziz Rantisi.
Την ίδια χρονιά, δολοφόνησε έναν από τους ιδρυτές της Hamas, τον Ahmed Yassin, στην πόλη της Γάζας.


Πανηγυρίζουν Ισραηλινοί υπουργοί

Πάντως σε αναρτήσεις τους Ισραηλινοί υπουργοί... πανηγυρίζουν για τη δολοφονία του Haniyeh.
Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Amichay Eliyahu υποστήριξε ότι «ο θάνατος του Haniyeh κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο» και ότι «αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσει ο κόσμος από τη βρωμιά» ενώ και ο Shlomo Karhi, υπουργός επικοινωνιών έγραψε στο Χ ότι «όλοι οι εχθροί σου θα εξαφανιστούν, Θεέ μου», ανάρτηση που πάντως στη συνέχεια διαγράφηκε.

Πυραυλικό πλήγμα Ισραήλ στο Λίβανο: Νεκρός o Fuad Shukr, νο2 της Hezbollah

Η δολοφονία του Haniyeh έγινε γνωστή λίγο αφότου ο ισραηλινός στρατός έπληξε - το απόγευμα της Τρίτης 30/7 - από αέρος στοχευμένες θέσεις της Hezbollah στην καρδιά του Λιβάνου, στη Βηρυτό..  
Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, 4 πύραυλοι των IDF στόχευσαν και τελικά εξουδετέρωσαν τον Fuad Shukr, αλλιώς γνωστό ως Hajj Mohsin ανώτερο διοικητή της Hezbollah, που το Ισραήλ εγκαλεί ως υπεύθυνο για το φονικό χτύπημα στο Majdal Shams στα Υψίπεδα του Γκολάν που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 παιδιά και έφηβοι. 
Από το χτύπημα των Ισραηλινών, σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι ενώ άλλοι 73 τραυματίστηκαν.

Αγνοείται

Πάντως, η Hezbollah αν και έχει αναγνωρίσει πως ο Fuad Shukr βρισκόταν στο κτήριο, τη στιγμή που αυτό επλήγη από τους ισραηλινούς πυραύλους, δεν έχει ανακοινώσει τον θάνατο του αναφέροντας πως η τύχη του εξακολουθεί να αγνοείται.
«Από τη στιγμή της επίθεσης, ομάδες πολιτικής άμυνας εργάζονται επιμελώς αλλά αργά για να απομακρύνουν τα ερείπια λόγω της κατάστασης των κατεστραμμένων ορόφων.
Ακόμα περιμένουμε το αποτέλεσμα των ενεργειών όσων ασχολούνται με αυτή την επιχείρηση σχετικά με την τύχη του μεγάλου και αγαπητού ηγέτη και άλλων πολιτών σε αυτό το σημείο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες» υποστηρίζει η Hezbollah.
2_540.JPG
3_325.JPG
Σημειωτέον ότι o Fuad Shukr είχε προσδιοριστεί από τον IDF πριν από αρκετά χρόνια ως διοικητής του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Hezbollah και θεωρούνταν δεξί χέρι του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasralah

Gallant (ΥΠΑΜ Ισραήλ): H Hezbollah ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant σχολίασε το χτύπημα στο X, αρκούμενος στην επισήμανση ότι «η Hezbollah πέρασε την κόκκινη γραμμή» - μια έμμεση ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα εκ μέρους του εβραϊκού κράτους.

Λίβανος: Θα απαντήσει στο Ισραήλ η Hezbollah

O Λίβανος εκτιμά ότι η Hezbollah θα απαντήσει στο Ισραήλ για τη δολοφονία του Fuad Shukr.
Η κυβέρνηση μας θα καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες για να αποκλιμακώσει την ένταση υποστήριξε ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ziad Makary.
O Makary εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης του Λιβάνου για την εξέλιξη των γεγονότων.
Σημειώνται πως χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bou Habib δήλωσε ότι η κυβέρνησή του καταδικάζει σε όλους τους τόνους την ισραηλινή επίθεση που έπληξε τα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού και σχεδιάζει να υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη.

Επίθεση ΗΠΑ σε Ιράκ με στόχο φιλοιρανικές ένοπλες δυνάμεις

Οι πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ σε Λίβανο και Ιράν, ήρθαν ύστερα από αμερικανική επίθεση στο έδαφος του Ιράκ κατά φιλοιρανικών ένοπλων οργανώσεων.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η επίθεση έγινε στην επαρχία Babil και πως ήταν ένα πλήγμα αυτοάμυνας, καθώς όπως υπογράμμισαν, οι ένοπλοι αυτοί ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ένα drone αυτοκτονίας κατά των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια και την ασφάλεια του προσωπικού μας», υποστήριξε ένας εκ των αξιωματούχων.
Σημειώνεται ότι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε βάση της Kataib Hezbollah  στο Jurf al-Sakhar που βρίσκεται μεταξύ της Βαγδάτης και της Karbala.
Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (PMF) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι τέσσερα μέλη της σκοτώθηκαν από την έκρηξη και πολλά άλλα τραυματίστηκαν.
Η Kataib Hezbollah, φατρία του PMF, αποκάλυψε ότι το χτύπημα των ΗΠΑ που έγινε από βάση τους στο Κατάρ, είχε στόχο μια ομάδα ειδικών σε drones και για αυτό προειδοποιούν το Κατάρ να σταματήσει να προσφέρει το έδαφος του «ως αφετήρια για την αμερικανική εγκληματική στάση κατά της χώρας μας» ενώ παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση του Ιράκ να τερματίσει την παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης