Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Άξονας… θα απαντήσει στο Ισραήλ - Πολύ κακή ημέρα για το Ιράν, δεν έχει καλές επιλογές – Νίκη Νetanyahu

Ο Άξονας… θα απαντήσει στο Ισραήλ - Πολύ κακή ημέρα για το Ιράν, δεν έχει καλές επιλογές – Νίκη Νetanyahu
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται τώρα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και συγκρούσεις μπορεί να φουντώσουν σε πολλά μέτωπα αναφέρουν οι αναλυτές
 
(upd) Αναλύσεις επί αναλύσεων εμφανίζονται στον διεθνή Τύπο στον απόηχο της δολοφονίας του πολιτικού ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh στο Ιράν αλλά και του διοικητή της Hezbollah, Fuad Shukr στο Λίβανο μετά από αντίστοιχα ισραηλινά πυραυλικά πλήγματα.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως οι συντονισμένες αυτές πυραυλικές επιθέσεις από το Ισραήλ συνιστούν μια τεράστια στρατιωτική επιτυχία του IDF αλλά και μια πολιτική επιτυχία του πρωθυπουργού Netanyahu  καθώς και μια πολύ κακή ημέρα για το Ιράν μια και για ακόμα μια φορά επλήγη η αξιοπιστία της εθνικής του ασφάλειας και η φήμη του ως περιφερειακής δύναμης.
Πλέον όλα τα βλέμματα, αλλά και τα ερωτήματα περιστρέφονται στο ποια θα είναι η απάντηση του… Άξονα, δηλαδή του Ιράν και των συμμαχικών δυνάμεων του.

CNN: Δεν υπάρχουν καλές επιλογές για το Ιράν

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, το Ιράν… δεν έχει καλές επιλογές.
«Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το τι συνέβη γύρω στις 1.45 τα ξημερώματα στην Τεχεράνη, που οδήγησε στο θάνατο του Ismail Haniyeh, θα υπαγορεύσουν τι θα ακολουθήσει.
Ή καλύτερα οι λεπτομέρειες που η Τεχεράνη θα επιλέξει να παρουσιάσει στο αφήγημα της.
Είναι ξεκάθαρα μια σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράν και της ασφάλειας της ιρανικής πρωτεύουσας, ωστόσο η επίθεση συνέβη.
Ο Haniyeh ήταν καλεσμένος τους και ο ρόλος του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης διαβρώνεται από τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την απλή ασφάλεια των επισκεπτών συμμάχων του.
Το Ιράν έχει υποστεί παρόμοιες παραβιάσεις στο παρελθόν, συγκεκριμένα όταν σκοτώνονταν μη Ιρανοί.
Ο θάνατος του κορυφαίου πυρηνικού τους επιστήμονα, του Ιρανού Mohsen Fakhrizadeh, αντιμετωπίστηκε με περιορισμένη οργή το 2020.
Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές του Ιράν είναι περιορισμένες και καμία από αυτές δεν είναι σπουδαία.
Είναι σαφές ότι η Τεχεράνη είναι απρόθυμη να εξαπολύσει τον πιο άγριο αντιπρόσωπό της, τη Hezbollah, σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ από τον Λίβανο.
Αφήνοντας απέξω την τεράστια ανθρωπιστική φρίκη που θα προκαλούσε μια τέτοια σύγκρουση τόσο για τους Λιβανέζους όσο και για τους Ισραηλινούς, η Hezbollah παραμένει ένα ισχυρό χαρτί που η Τεχεράνη πιθανότατα μπορεί να παίξει μόνο μία φορά.
Συνεπώς, πρέπει να επιλέξουν το πότε θα το κάνουν προσεκτικά.
Το Ιράν δοκίμασε μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο, μετά τον θάνατο ανώτερων διοικητών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης ύστερα από ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό της Συρίας.
Εν ολίγοις, τα 300 drones και οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν - στην χωρίς προηγούμενο απευθείας επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ - …απλώς δεν πέρασαν.
Απέτυχαν.
Η απάντησή τους θα καθορίσει τόσο τον ρόλο τους ως περιφερειακής δύναμης, αλλά και τον κίνδυνο να γλιστρήσει.
Ένα κρυφό, ασύμμετρο χτύπημα, σε εβδομάδες από τώρα, ίσως να μην διορθώσει τη ζημιά που προκλήθηκε..
Ωστόσο, οι κόκκινες γραμμές ξεπεράστηκαν ξανά και έχει ανέβει… ένα ακόμα σκαλί στη σκάλα της κλιμάκωσης.
Το λυσσασμένο ερώτημα των επόμενων 24ώρων, καθώς το Ιράν διαμορφώνει την αφήγησή του για το πώς προέκυψε αυτή η μεγάλη ταπείνωση, είναι πόσα σκαλοπάτια απομένουν σε αυτήν την σκάλα και τι βρίσκεται στο αποκορύφωμά της» αναφέρει το CNN.

Assaf Orion (Ισραηλινός αναλυτής): Ο Άξονας… θα απαντήσει

Οποιαδήποτε αντίποινα της Hamas για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh είναι απίθανο να προέλθουν από τη Γάζα υποστηρίζει ο Ισραηλινός αναλυτής και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Assaf Orion.
«Η Hamas μπορεί να δυσκολευτεί να παράγει ισχυρά αντίποινα από τη Γάζα, οπότε ίσως θα προσπαθήσει να επιτεθεί στη Δυτική Όχθη ή από αυτήν στο Ισραήλ» λέει ο Orion.
«Το εξωτερικό είναι επίσης μια επιλογή, είτε σε υπερπόντιους στόχους είτε επιθέσεις από Λίβανο/Συρία» υπογραμμίζει ο Ισραηλινός αναλυτής, αναφέροντας πως η στόχευση δύο ηγετών περιφερειακών πληρεξουσίων του Ιράν μέσα σε δύο ημέρες ενδεχομένως να σημαίνει πως το Ισραήλ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με μια ευρεία περιφερειακή απάντηση.
«Ο συνδυασμός της εκτέλεσης των Shukr και Haniyeh στη Βηρυτό και στην Τεχεράνη αντίστοιχα, αυξάνει την πιθανότητα απάντησης του Άξονα» λέει ο Orion, καθώς όπως τονίζει, στο μενού προστίθενται επιθέσεις από το Ιράν αλλά και τους πληρεξουσίους του.

Wall Street Journal: Μεγάλη νίκη για τον Benjamin Netanyahu

Η δολοφονία του Haniyeh θα οδηγήσει σε αυξημένη ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής υποστηρίζει η Wall Street Journal, η οποία κάνει λόγο για μεγάλη νίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu.
«Η δολοφονία του Haniyeh είναι πιθανό να αυξήσει την ένταση στην περιοχή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν από το Ισραήλ και τη Hamas να συνάψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο θάνατός του θα θεωρηθεί ως μια σημαντική νίκη για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, ο οποίος έχει υποσχεθεί να καταστρέψει τους ηγέτες της Hamas.
Το περιστατικό αυτό μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας φάσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Matthew Levitt (Αμερικάνος ειδικός στην αντιτρομοκρατία): Μήνυμα σε τρομοκράτες

Από την πλευρά του ο Matthew Levitt, ειδικός σε θέματα αντιτρομοκρατίας και πρώην αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως ο θάνατος του Haniyeh είναι μήνυμα σε άλλες ριζοσπαστικές ομάδες.
«Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να καταστήσουν σαφές ότι οι ηγέτες τρομοκρατικών ομάδων δεν θα μπορούν πλέον να περιφέρονται ελεύθερα και με ασφάλεια σε χώρες που τους παρέχουν καταφύγιο ενώ ενθαρρύνουν τη δολοφονία αθώων ανθρώπων», υποστήριξε ο Levitt.
Όπως λέει, «ήταν μια πολύ κακή μέρα για την ισλαμική αντίσταση και τον άξονά της».

Mohsen Rezai (πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης): Το Ισραήλ θα το πληρώσει

Ο Mohsen Rezai, πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, υποστήριξε πως το Ισραήλ θα λογοδοτήσει για τη δολοφονία του Haniyeh.
«Το κατοχικό και τρομοκρατικό σιωνιστικό καθεστώς θα πληρώσει υψηλό τίμημα» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Rezai.

Robinder Sachdev (αναλυτής στο Ινστιτούτο Imagindia): Σοβαρή κλιμάκωση, πιθανές συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα

Η δολοφονία του Haniyeh στο Ιράν θα οδηγήσει σε αυξημένη ένταση στη Μέση Ανατολή υποστηρίζει ο πρόεδρος του ινδικού αναλυτικού κέντρου Imagindia Institute, Robinder Sachdev.
«Η δολοφονία του Ismail Haniyeh είναι μια τεράστια οπισθοδρόμηση για τη Hamas και θα οδηγήσει σε αυξημένη ένταση στη Μέση Ανατολή.
Είναι μια στρατιωτική επιτυχία του Ισραήλ και μια πολιτική επιτυχία του Benjamin Netanyahu.
Αλλά αυτή η δολοφονία δεν θα αλλάξει την κατάσταση για το Ισραήλ στη Γάζα.
H Hamas στη Γάζα θα συνεχίσει τον αγώνα της με το Ισραήλ, ίσως ακόμη και να τον εντείνει εάν μπορέσει, και εάν κάποιος άλλος πολιτικός ηγέτης της Hamas αντικαταστήσει τον Haniyeh» λέει μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o Sachdev.
Όπως λέει ο θάνατος του Haniyeh θα βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς αυτός ήταν βασικός συμμετέχων στις διαπραγματεύσεις.
«Η ισραηλινή επίθεση στη Hezbollah στη Βηρυτό εγείρει φόβους ότι κάθε μέρα μπορεί να ξεσπάσει μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ της Hezbollah και του Ισραήλ.
Σε αυτό προστίθεται η δολοφονία του Haniyeh.
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται τώρα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και συγκρούσεις μπορεί να φουντώσουν σε πολλά μέτωπα», κατέληξε ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης