Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ritter (πρ. CIA): Ιστορική καταστροφή οι κυρώσεις στη Ρωσία - Υπηρετούν το αμερικανικό σχέδιο για αποδυνάμωση της Ευρώπης

Ritter (πρ. CIA): Ιστορική καταστροφή οι κυρώσεις στη Ρωσία - Υπηρετούν το αμερικανικό σχέδιο για αποδυνάμωση της Ευρώπης
«Οι κυρώσεις εξυπηρετούν μια ευρύτερη, στρατηγική στόχευση: Την αποδυνάμωση της Ευρώπης», επισημάινει ο πρώην αξιωματικός της CIA
Ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών της CIA και πρώην επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών Scott Ritter υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από την απόφαση της ΕΕ να αρχίσει να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με το ναυάγιο στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ για την Ουκρανία – κάτι που το Κίεβο δεν σχεδίαζε ποτέ να εφαρμόσει.
Τα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας απέτυχαν και έγιναν «μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία», τόνισε σχετικά στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο πρώην αξιωματικός της CIA.
«Αυτές οι κυρώσεις, που έχουν σχεδιαστεί για να τιμωρήσουν τη Ρωσία, απέτυχαν να το κάνουν. Στην πραγματικότητα, επανήλθαν στο μπούμερανγκ στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη συνεχίζει να προχωρά, επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις σε περισσότερες κυρώσεις, ενώ η Ρωσία γίνεται ισχυρότερη οικονομικά», σημείωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε την ΕΕ ως «τον οικονομικό βραχίονα ενός σωρού οργανισμών και θεσμών, στους οποίους περιλαμβάνεται το ΝΑΤΟ, οι οποίοι εξυπηρετούν θεμελιωδώς κατ' εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Επομένως, οι κυρώσεις που εφαρμόστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες επεδίωκαν να απομονωθεί η Ρωσία» και «να αντιμετωπίσουν την Ουκρανία που λειτουργούσε ως de facto πληρεξούσιος του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Ritter.

Οι κυρώσεις εξυπηρετούν μια ευρύτερη, στρατηγική στόχευση: Την αποδυνάμωση της Ευρώπης

Ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ επέμεινε ότι η Αμερική χρησιμοποιεί τις κυρώσεις «για να επιτύχει έναν ευρύτερο στρατηγικό στόχο, όχι μόνο αποδυναμώνοντας τη Ρωσία αλλά και αποδυναμώνοντας την Ευρώπη, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να βγουν από αυτή τη σύγκρουση στην Ουκρανία ισχυρότερες».
«Ήταν ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και δεκαετίες να απομακρύνουν την Ευρώπη από τον "εθισμό" της στη φθηνή ρωσική ενέργεια. Επομένως, οι κυρώσεις και η ανταπόκριση επιτυγχάνουν αυτό το αποτέλεσμα. Ίσως η Ευρώπη να μην το συνειδητοποιήσει το αυτό ή να μην έχουν έχουν συλλάβει μια πραγματικότητα, εντός της οποίας Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι φίλοι τους», κατέληξε ο Ritter.

Beck (AfD): H Ευρώπη πυροβόλησε τα πόδια της

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και ο Gunnar Beck, απερχόμενος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Εναλλακτική για τη Γερμανία, δικηγόρος και ακαδημαϊκός με ειδίκευση στο δίκαιο της ΕΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε στο Sputnik ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι η ΕΕ πυροβόλησε στο πόδι αποφασίζοντας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από τις κυρώσεις γίνεται αισθητός σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό εδώ στην ίδια την ΕΕ σε σύγκριση με τη Ρωσία. Εννοώ ότι η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πηγαίνει πολύ καλά και φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί στις κυρώσεις», επεσήμανε ο πρώην Ευρωβουλευτής.
Οι κυρώσεις της ΕΕ στις ρωσικές πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου «έχουν πλήξει πρωτίστως τις ευρωπαϊκές οικονομίες», οι οποίες «ήταν σε θέση να βασίζονται σε προβλέψιμες, υψηλής ποιότητας και φθηνές εισαγωγές αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία», σύμφωνα με τον ειδικό.
Αυτές οι οικονομίες, συνέχισε, «ακόμα δεν μπορούν να κάνουν χωρίς εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά τώρα το κάνουν μέσω τρίτων χωρών σε πολύ υψηλότερες τιμές», με τη Ρωσία να συνεχίζει να πουλά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της.
«Έτσι η ΕΕ έχει βασικά βλάπτει τον εαυτό της με αυτές τις κυρώσεις, ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς, η Ένωση έχει βλάψει μαζικά την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τους ευρωπαίους καταναλωτές. Αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται να είχαν μεγάλο αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», τόνισε με νόημα το στέλεχος της AfD.
Οι κυρώσεις «δεν είχαν τον αντίκτυπο που ήλπιζε η ΕΕ ότι θα είχαν», κάτι που ήταν προβλέψιμο, σύμφωνα με τον ειδικό.
«Η ΕΕ πιθανώς υποτίμησε τον βαθμό στον οποίο η ρωσική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων περιορισμών στις εισαγωγές ενέργειας στην ΕΕ, καθώς και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Με αυτή την ευκαιρία, νομίζω ότι οι κυρώσεις έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές και έχουν αποτύχει όσον αφορά τη Ρωσία», συνόψισε ο Beck.

www.babkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης