Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ στις ΗΠΑ με ασυνήθιστο ρωσικό μήνυμα που ανάγκασε το Πεντάγωνο να επικοινωνήσει εσπευσμένα με την Ουκρανία

Θρίλερ στις ΗΠΑ με ασυνήθιστο ρωσικό μήνυμα που ανάγκασε το Πεντάγωνο να επικοινωνήσει εσπευσμένα με την Ουκρανία
Ένα πραγματικό διπλωματικό - στρατιωτικό θρίλερ εκτυλίχθηκε τα προηγούμενα 24ωρα σε ΗΠΑ - Ρωσία - Ουκρανία - Το ίχνος μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ρωσίας θα πυροδοτούσε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση
Η ρωσική πλευρά έστειλε μία ασυνήθιστη προειδοποίηση στις ΗΠΑ, την οποία η αμερικανική ηγεσία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη.
Την εν λόγω προειδοποίηση απηύθυνε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Andrey Belousov στον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd Austin και αφορά στην ισχυρή πιθανότητα ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης εξαιτίας των ενεργειών του Κιέβου και της Ουάσινγκτον.
«Η ρωσική πλευρά έστειλε μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση σχετικά με πιθανές νέες προκλήσεις από την πλευρά των Ουκρανών που είναι αδιανόητες χωρίς άμεση βοήθεια από την Ουάσιγκτον.
Υπάρχει κίνδυνος για μία κατάσταση εντελώς ανεξέλεγκτη», δήλωσε σχετθξλα ο Sergey Ryabkov, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Κλειστές επαφές μέσω δεύτερου δρόμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, Ρωσία και ΗΠΑ διεξήγαγαν κλειστές επαφές μέσω του λεγόμενου «δεύτερου δρόμου» με τη συμμετοχή  δηλαδή ειδικών για θέματα που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Andrey Belousov είχε μια δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του στις 12 Ιουλίου.
Οι New York Times ανέφεραν ότι η Μόσχα ανακάλυψε ίχνη μυστικής επιχείρησης που ετοίμαζε η Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας με την έγκριση των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, ο Belousov ρώτησε απευθείας τον Austin εάν το Πεντάγωνο το γνώριζε αυτό.
Οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου εξεπλάγησαν από τους ρωσικούς ισχυρισμούς και έσπευσαν να τους διαψεύσουν.
Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Austin έχει μιλήσει με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας πέντε φορές, μεταξύ των οποίων δύο με τον Belousov μετά τον διορισμό του ως νέου υπουργού Άμυνας της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τους New York Times η ουκρανική ηγεσία δεν συμμερίζεται πάντα τα σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτικές επιχειρήσεις, κάτι που δυσαρεστεί την Ουάσιγκτον.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι επικεφαλής των ανώτατων Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων άμυνας συζήτησαν πράγματι την επιχείρηση του Κιέβου, καθώς και αν αυτό το θέμα θίχτηκε στη συνομιλία του Austin με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Rustem Umverov.

Οι ουκρανικές επιθέσεις που εκνεύρισαν τις ΗΠΑ

Oι New York Times υποστηρίζουν ότι παρά τη βαθιά εξάρτηση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν είναι πάντα διαφανείς με τους Αμερικανούς ομολόγους τους σχετικά με τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, ειδικά αυτές εναντίον ρωσικών στόχων πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν απογοητεύσει τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν έχουν βελτιώσει μετρήσιμα τη θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, αλλά έχουν κινδυνεύσει να αποξενώσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους και να διευρύνουν τον πόλεμο, παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι επιχειρήσεις που έχουν εκνευρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες περιελάμβαναν ένα χτύπημα σε ρωσική αεροπορική βάση στη δυτική ακτή της Κριμαίας, μια βομβιστική επίθεση με φορτηγό που κατέστρεψε μέρος της γέφυρας του στενού Kerch και επιθέσεις βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια με drones.
mysterious.JPG

Αμυντικός ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συχνά αναφέρεται σε τέτοιες επιθέσεις ως «τρομοκρατικές» και το Κρεμλίνο τις χρησιμοποιεί ως αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία είναι πραγματικά ένας αμυντικός πόλεμος.
Παρά τις αμερικανικές διαψεύσεις, Ρώσοι αξιωματούχοι επιμένουν δημόσια ότι τέτοιου είδους επιδρομές δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την έγκριση και την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένοι με τις ρωσικές «οχλήσεις» και αρνήθηκαν να περιγράψουν τι ακριβώς διημείφθη μεταξύ των δύο πλευρών ενώ περιορίζονται να τονίσουν την ανάγκη για διάλογο μεταξύ των αντιπάλων.
«Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο υπουργός τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε η Sabrina Singh, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, λίγες ώρες μετά τη συνομιλία στις 12 Ιουλίου.

Στα παρασκήνια

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να πουν εάν ο Austin έθιξε το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Rustem Umerov.
Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει αυτό το δημοσίευμα των New York Times ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Η αποκάλυψη της σπάνιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ υπουργών Άμυνας ΗΠΑ – Ρωσίας δείχνει πόσο πιο συχνά γίνονται ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων χωρίς να δημοσιοποιούνται.
Επίσης αποκαλύπτεται πως ΗΠΑ και Ρωσία προσπαθούν να διαχειριστούν τους κινδύνους μίας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στα παρασκήνια.

Συναγερμός στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Τέσσερις ημέρες μετά την επικοινωνία του Αμερικανού με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη ως απάντηση στις προειδοποιήσεις από το Κρεμλίνο σχετικά με τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν συγκεντρωθεί συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με πιθανές ρωσικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις.
Οποιαδήποτε τέτοια επίθεση από τη Ρωσία, είτε φανερή είτε κρυφή, θα ήταν μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους New York Times.
Οι προηγούμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Austin με τον Ρώσο πρώην υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu αφορούσαν την πιθανότητα χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους New York Times, η κυβέρνηση Biden ανησυχούσε ότι η Ρωσία σχεδίαζε σοβαρά να χρησιμοποιήσει τέτοιο όπλο στην Ουκρανία, καθώς αυτό είχε συζητηθεί σε κλειστές συναντήσεις Ρώσων στρατηγών.
Αν και ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης παρέμενε υψηλός, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden και σύμμαχοι των ΗΠΑ δήλωσαν επίσης τότε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Δυτικών και Ρώσων στα τέλη Οκτωβρίου 2023 βοήθησαν στη μείωση ορισμένων από τις πυρηνικές εντάσεις.
«Αυτές οι κλήσεις αφορούν την αποφυγή των χειρότερων αποτελεσμάτων σε μια σχέση που θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεπεράσει τα όρια», δήλωσε ο Samuel Charap, Ρώσος αναλυτής στην RAND Corporation.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης