Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλήρημα Sikorski (ΥΠΕΞ Πολωνίας): Ο Orban αθωώνει τον Putin – Θα γεμίσει Ρώσους κατασκόπους η Ευρώπη – Καμία συναλλαγή με τη Ρωσία

Παραλήρημα Sikorski (ΥΠΕΞ Πολωνίας): Ο Orban αθωώνει τον Putin – Θα γεμίσει Ρώσους κατασκόπους η Ευρώπη – Καμία συναλλαγή με τη Ρωσία

Υπενθύμισε ότι η Ουγγαρία μπλοκάρει συνολικά 6 δισ. ευρώ για τα κράτη μέλη

Σχετικά Άρθρα
Το βράδυ της Τρίτης (30/7/2024), κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο TVP Info, ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, Radosław Sikorski, απηύθυνε σχόλια από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orbán και τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Péter Szijjártó.
Ο Szijjártó είχε δηλώσει προηγουμένως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η πολωνική διπλωματία «βυθίζεται σε έναν βάλτο ψεμάτων», υποστηρίζοντας ότι η ουγγρική κυβέρνηση είναι απομονωμένη λόγω της «ειρηνευτικής αποστολής» του Orbán.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας αντέδρασε νωρίτερα στην ομιλία του Σαββάτου του Orban, όπου κατηγόρησε την Πολωνία ότι έχει συναλλαγές με τη Ρωσία μέσω μεσαζόντων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Władysław Teofil Bartoszewski αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Όταν ρωτήθηκε για τη «μετωπική επίθεση του Orban στην Πολωνία, χαρακτηρίζοντάς την υποκριτική», ο Sikorski παρατήρησε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη τέτοια επίθεση.
Τόνισε ότι οι ενέργειες του Ούγγρου πρωθυπουργού έναντι της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν συνάδουν με τα συμφέροντα της Πολωνίας.
Όσον αφορά την απάντηση της Πολωνίας και γιατί δεν έχει κληθεί ο Ούγγρος πρέσβης, ο Sikorski δήλωσε:
«Έχουμε άλλους τρόπους να απαντήσουμε».
Τόνισε ότι «θα ληφθούν πλέον διαφορετικές αποφάσεις στην ΕΕ», σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με την Πολωνία, η Ουγγαρία εξακολουθεί να έχει δεσμευμένα τα κονδύλια της ΕΕ.
Απευθυνόμενος στις κατηγορίες του Ούγγρου πρωθυπουργού ότι η Πολωνία μπορεί να παρακάμπτει τις κυρώσεις συναλλασσόμενος με τη Ρωσία, ο Sikorski επιβεβαίωσε ότι είχε ελέγξει σχετικά στοιχεία την Τρίτη.
«Το παρέθεσα ακόμη και στο Συμβούλιο Υπουργών:
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι δεν εισάγουμε σχεδόν τίποτα από τη Ρωσία — σχεδόν 2%», είπε.
Ο Sikorski πρόσθεσε ότι εάν ο Orban έχει άλλα δεδομένα, «θα κινούσε ευχαρίστως τις κατάλληλες διαδικασίες».

O Orban και ο Trump

Ο Sikorski επέκρινε τη θέση της Ουγγαρίας μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας ως ακατάλληλη για προεδρία της ΕΕ.
Σημείωσε ότι, ενώ η ΕΕ δεν μειώνει τα εθνικά συμφέροντα, απαιτεί από τα μέλη της να λαμβάνουν υπόψη το συλλογικό συμφέρον της κοινότητας, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας Προεδρίας με στόχο την επίτευξη συναίνεσης.
«Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός Orban ποντάρει στη νίκη του Donald Trump, ο οποίος παραμένει το φαβορί στις αμερικανικές εκλογές και πιστεύει ότι αυτές οι ειδικές σχέσεις με τον πιθανό πρόεδρο των ΗΠΑ όχι μόνο θα ανοικοδομήσουν την πολιτική του θέση, αλλά θα εξασφαλίσουν ακόμη και μια κυριαρχία».
Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι είδε μια προσπάθεια από τον Orban να αθωώσει τον Putin.
Ρωτήθηκε επίσης για την χαλάρωση των περιορισμών έκδοσης βίζας από την ουγγρική κυβέρνηση τον Ιούλιο για οικονομικούς μετανάστες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, επιτρέποντάς τους να εισέλθουν στην Ουγγαρία με απλοποιημένους κανόνες.
Αυτή η κίνηση έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με πιθανούς Ρώσους κατασκόπους που εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν.
Ο Sikorski εξέφρασε την επιθυμία να μάθει περισσότερα για την έκδοση αυτών των «εθνικών καρτών» από την Ουγγαρία.
«Πρέπει να το ελέγξουμε αυτό», τόνισε.
Υπενθύμισε ότι η Ουγγαρία μπλοκάρει συνολικά 6 δισ. ευρώ για τα κράτη μέλη, περιπλέκοντας τις προετοιμασίες για την αποτροπή του Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης