Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακόμη πιο θανατηφόρος ο ρωσικός πύραυλος Iskander 1.000 - Θα χτυπά και θα διαλύει τα ουκρανικά F16 πριν καν απογειωθούν

Ακόμη πιο θανατηφόρος ο ρωσικός πύραυλος Iskander 1.000  - Θα χτυπά και θα διαλύει τα ουκρανικά F16  πριν καν απογειωθούν
Ο Iskander-1000, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας και θα αποτελέσει θανάσιμη απειλή για τα άρτι αφιχθέντα F16
Σχετικά Άρθρα
Ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος Iskander, ο οποίος αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνων για τις ουκρανικές δυνάμεις από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (24/2/2022), αναμένεται να γίνει πιο θανατηφόρος με ένα αναβαθμισμένο σύστημα καθοδήγησης και ενισχυμένο βεληνεκές.
Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς blogger και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο πύραυλος πλέον αναβαθμίζεται σε «Iskander-1000», αφού το βεληνεκές θα φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα ενώ θα έχει και νέα υπερσύγχρονη κεφαλή.
Το 9K720 Iskander είναι ένα κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που έχει αναπτυχθεί εκτενώς στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Έχει αυτονομία από 150 έως 500 χιλιόμετρα ενώ πετά κατά μήκος μιας ημι-βαλλιστικής τροχιάς, που θυμίζει πύραυλο cruise κατά την πτήση ενώ επιτυγχάνει ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 4 Mach, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες αναχαίτισης.
Κατά συνέπεια, μια παραλλαγή μεγαλύτερου βεληνεκούς αυτού του πυραύλου θα αποτελούσε ακόμη μεγαλύτερη απειλή.

Ακόμη πιο θανατηφόρος

Ένας Ρώσος στρατιωτικός blogger έγραψε: «Στις 6 Μαΐου 2024, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε μια δήλωση ότι η Ρωσία ξεκινά την κατασκευή πυραυλικών συστημάτων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.
Μία από τις παραλλαγές του συγκροτήματος πυραύλων με βεληνεκές έως 1000 χιλιόμετρα μπορεί να είναι ένας τροποποιημένος βαλλιστικός πύραυλος του συστήματος 9K720 Iskander-M με εκσυγχρονισμένο κινητήρα, σύστημα ελέγχου και ενισχυμένη κεφαλή».
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ένα ουκρανικό μέσο, το Defense Express, ο πύραυλος θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει συντελεστή απόκλισης μόλις 5 μέτρα από τον στόχο του.
Όπως αναφέρει το ουκρανικό μέσο, η ενισχυμένη κεφαλή πιθανότατα θα χρησιμοποιεί ένα «αυτόνομο αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης, πιθανόν με διόρθωση δορυφορικής πλοήγησης και πιθανώς με βοήθεια ραντάρ με βάση έναν χάρτη εδάφους στην περιοχή στόχο κατά το τελικό στάδιο της πτήσης».
Ο πύραυλος Iskander-1000 έχει δομικές ομοιότητες με τον βαλλιστικό πύραυλο 9M723 του συστήματος τακτικών πυραύλων Iskander.
Ωστόσο, το μέγεθος των ομοιοτήτων που μοιράζεται με τις προηγούμενες παραλλαγές Iskander και το βάρος του Iskander-1000 δεν είναι γνωστό.
Η εξέλιξη ακολουθεί αναφορές πριν από αρκετούς μήνες που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία ενίσχυε τους πυραύλους Iskander και Kinzhal ώστε να έχει μεγαλύτερο βεληνεκές, ισχυρότερες κεφαλές, βελτιωμένες δυνατότητες αποφυγής αεράμυνας και ακόμη πιο «έξυπνα» ή προηγμένα χαρακτηριστικά επικοινωνίας που τους επιτρέπουν να συντονιστούν κατά τη διάρκεια της μαζικής εκτόξευσης.

iskander_b.JPG

Σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ

Ο Iskander-1000, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας και πιθανότατα θα θέσει σε κίνδυνο τα κράτη του ΝΑΤΟ.
Οι αναφορές για την ανάπτυξή του έρχονται καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), καθιστώντας βιώσιμη τώρα την αύξηση του βεληνεκούς του πυραύλου από το τρέχον ανώτατο όριο των 500 χιλιομέτρων.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο νέος αναβαθμισμένος πύραυλος θα μπορούσε να αποδειχθεί τεράστια απειλή για τα F-16 που άρχισαν να παραδίδονται στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (31/7/2024).

Τα ουκρανικά F-16 έρχονται αλλά δεν θα είναι ασφαλή

Στρατιωτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ένας βαλλιστικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο Iskander - 1000 πιθανότατα θα παρεμπόδιζε τις επιχειρήσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που πρόκειται να φτάσουν στην Ουκρανία σύντομα.
Ο στρατιωτικός αναλυτής και γνώστης των ρωσικών στρατιωτικών υποθέσεων, σμηναγός Vijainder K. Thakur επισημαίνει:
«Λόγω της απειλής από ρωσικούς πυραύλους βαλλιστικούς και cruise, είναι πιθανό τα F-16 του ΝΑΤΟ να επιχειρούν από ουκρανικές αεροπορικές βάσεις με σκληρυμένα καταφύγια στην κεντρική ή τη Δυτική Ουκρανία.
Η αεροπορική βάση Starokonstantinov στην περιφέρεια Khmelnytskyi, η οποία φιλοξενεί Su-24 που έχουν αναβαθμιστεί για την εκτόξευση πυραύλων Storm Shadow, θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως η βασική βάση F-16.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα επιτεθεί στην αεροπορική βάση, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιείται».

starokonnstinov.jpg

Θα τα χτυπά πριν καν απογειωθούν

Υποθέτει περαιτέρω ότι «τα F-16 θα μπορούσαν επίσης να εδρεύουν στην αεροπορική βάση Dubno στην περιοχή Rivne, στη Δυτική Ουκρανία. Το αεροδρόμιο Dubno είναι μια στρατιωτική εγκατάσταση.
Πιθανότατα χρησιμοποιείται για αποστολές όπλων στην Ουκρανία αεροπορικώς.
Είναι εκτός εμβέλειας ρωσικών πυραύλων όπως ο Iskander-M και ο Kinzhal.
Ωστόσο, το Dubno θα είναι εντός εμβέλειας του Iskander-1000».
Ολοκληρώνει λέγοντας ότι η ύπαρξη ενός πυραύλου με βεληνεκές και ακρίβεια για να χτυπήσει τα F-16 στο Dubno είναι μόνο το μισό του προβλήματος που λύθηκε.
Παραμένει ακόμη το θέμα του εντοπισμού των F-16 στα σκληρυμένα καταφύγιά τους. Από τότε που εγκρίθηκε από το ΝΑΤΟ η μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία, η Ρωσία προειδοποίησε ότι το αεροσκάφος θα γίνει στόχος για τους ρωσικούς πυραύλους και θα εξαλειφθεί ακόμη και πριν από την απογείωσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης